Facebook Pixel

Boom & Tuinverzorging

Boom & tuinverzorging

Boomverzorging omvat alles wat te maken heeft met het optimaliseren van de gezondheid en vitaliteit van de boom. Bij het zien van een boom lijkt het alsof de natuur alles onder controle heeft, echter zijn hulpmiddelen zoals boombeluchting, boombewatering en boomverankering noodzakelijk voor het voortbestaan. Voornamelijk in stedelijke gebieden kan de boom problemen ervaren en is hulp benodigd om deze op de juist wijze te laten ontwikkelen.


Boombeluchting

Boombeluchting is een proces dat (jonge) bomen, hagen en struiken helpt om te groeien door de toevoer van zuurstof te optimaliseren. Hiermee is het een belangrijke vorm van boomverzorging. Op locaties waar bomen het moeilijk hebben wordt de overlevingskans aanzienlijk vergroot door het toepassen van boombeluchting. Voornamelijk in stedelijke gebieden is het een feit dat bomen het erg lastig hebben om voldoende zuurstof te verzamelen. De bestrating, asfaltering en de beperkte grond waar bomen in kunnen leven maken boombeluchting de oplossing voor een goed leefklimaat. Door middel van het gebruik van geperforeerde PE-buizen wordt een beluchtingssysteem gecreëerd waarin zuurstof zijn weg vindt richting de wortels van de boom.

Werking boombeluchting

Het beluchtingssysteem werkt als een transporteur van zuurstof en wordt diep in de grond geplaatst onder de wortelkluit. Omdat zuurstof altijd een weg omhoog zoekt kan deze op een ideale manier langs de wortels bewegen. Hiermee wordt de bestrating omzeilt die het transport van deze essentiële stof voor het overleven van de boom verhindert. Met behulp van verschillende hulpstukken creëert u eenvoudig en gemakkelijk het volledige systeem rondom de wortels. Hoe meer perforatie in de buis, des te beter zullen deze essentiële voedingsstoffen bij de wortels terechtkomen. Het resultaat is een gezonde, vitale boom die moeiteloos overleeft in een stedelijke omgeving.

Diverse soorten

Om uw optimale beluchtingssysteem mogelijk te maken zijn er verschillende soorten PE buis leverbaar. Buizen op basis van biokunststof en mais-zetmeel zijn compleet composteerbaar. Ideaal voor situaties waarin bomen in de loop van hun levensduur zichzelf voldoende kunnen voorzien van zuurstof. Het beluchtingssysteem hoeft dan niet meer verwijderd te worden.

Boombewatering

Net zoals zuurstof is water één van de essentiële levensbehoefte voor bomen en struiken. Deze vorm van boomverzorging is een proces dat (jonge) bomen, hagen en struiken helpt om te groeien door de toevoer van water te optimaliseren. Op locaties waar bomen het moeilijk hebben wordt de overlevingskans aanzienlijk vergroot door het toepassen van boombewatering. Drogere zomers en een lagere grondwaterstand hebben ervoor gezorgd dat boombewatering een steeds meer voorkomend middel is om bomen te voorzien van voldoende water. Voornamelijk in stedelijke gebieden is het een feit dat bomen het erg lastig hebben om voldoende water te verzamelen. De bestrating, asfaltering en de beperkte grond waar bomen in kunnen leven maken boombewatering de oplossing voor een goed leefklimaat.

Er zijn verschillende soorten bewateringssystemen.

 • Bewatering door middel van ondergrondse irrigatie.

Een geperforeerde PE-buis wordt halverwege de wortelkluit geplaatst met een watertoevoer richting de oppervlakte.

 • Bewatering door middel van een zogeheten gietrand.
 • Bewatering door middel van grondwallen.

Door middel van het gebruik van geperforeerde PE-buizen wordt een bewateringssysteem gecreëerd waarin water zijn weg vindt richting de wortels van de boom.

Belangrijk te weten is dat deze twee vormen van ‘voeden’ apart moeten worden toegepast. Vaak wordt er bij een ondergronds systeem voor zowel beluchting als bewatering dezelfde buis gebruikt. Feit is echter dat beluchting op een lager niveau plaats moet vinden dan bewatering. Beluchting vindt onder de wortelkluit plaatst terwijl bewateringsbuizen bovenin de wortelkluit geplaatst wordt.

Het watergeven gebeurt bovengronds door middel van een verticale buis welke het water transporteert en verspreidt rondom de wortels. De bovenkant wordt vaak afgedekt om te voorkomen dat bladeren en of ander vuil de buis verstoppen.

Boomverankering

Sommige bomen hebben een steuntje in de rug nodig. Hierbij is boomverankering een goede uitkomst. Dankzij de stevigheid die deze oplossing biedt krijgt de boom de kans om zich optimaal te ontwikkelen. Enkele methoden om dit voor elkaar te krijgen zijn het gebruiken van boombanden en kluitverankering. De boombanden zijn een voordelige, adequate oplossing. Een onzichtbare methode is de kluitverankering. Deze variant wordt steeds populairder door het gebruiksgemak en zeer efficiënte werking. Deze verankering is instelbaar en laat op den duur vanzelf los.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor boomverzorging waaronder boombeluchting en boombewatering? Bekijk ons assortiment of vraag direct om ons advies. Wij helpen u graag verder.

Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-12 van 166

per pagina
 1. Beluchtingsbuis 100mm SN8 45% geperforeerd - 1 meter
  Rating:
  0%
  € 19,95 € 16,49
 2. Beluchtingsbuis 100mm SN8 45% geperforeerd - 2.10 meter
  Rating:
  0%
  € 39,39 € 32,55
 3. Beluchtingsbuis 80mm SN8 45% geperforeerd - 1 meter
  Rating:
  0%
  € 10,25 € 8,47
 4. Beluchtingsbuis 80mm SN8 45% geperforeerd - 2.10 meter
  Rating:
  0%
  € 24,68 € 20,40
 5. Beluchtingskap 5-gats met klik 100
  Rating:
  0%
  € 7,71
  € 6,57 € 5,43
 6. Beluchtingskap 5-gats met klik 80
  Rating:
  0%
  € 4,36
  € 3,71 € 3,07
 7. Bewatering - Beluchtingsbuis 80 per meter
  Rating:
  0%
  € 6,75
  € 14,99 € 12,39
 8. Bewatering - Beluchtingsbuis kokos 80 per meter
  Rating:
  0%
  € 14,99 € 12,39
 9. BIO beluchtingskap - bajonet 80
  Rating:
  0%
  € 22,31
  € 18,90 € 15,62
 10. BIO Composteerbare buis 80 per meter
  Rating:
  0%
  € 11,06 € 9,14
 11. BIO eindkap 80
  Rating:
  0%
  € 9,93
  € 8,47 € 7,00
 12. BIO klikmof 80
  Rating:
  0%
  € 11,00
  € 9,53 € 7,88
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-12 van 166

per pagina