Facebook Pixel

Sedumcassette

Sedumdak | Groendak

Een sedumdak is de meest gebruikte uitvoering van een groendak. Dit wordt aangelegd door middel van sedummatten of sedumcassettes. Het is ideaal wanneer u uw saaie dak wilt opfleuren. Daarnaast biedt het verschillende ecologische voordelen. Zo draagt u uw steentje bij aan het milieu. U kunt zelfs in aanmerking komen voor een subsidie afhankelijk in welke gemeente u woonachtig bent. Dit maakt uw keuze voor een groendak nog eenvoudiger.

Wat is een sedumdak?

Het sedumdak bestaat uit een laag vetplantjes. Deze planten zijn bestand tegen extreme weeromstandigheden. Daarnaast zijn ze onderhoudsvrij en creëren deze een isolerende functie. Dit laatste voordeel kan flink schelen in de portemonnee. Denk bijvoorbeeld eens aan het geld dat u bespaart op een airco en energierekeningen. Ook zorgt het sedum voor een langere levensduur van uw dakconstructie.

Naast de functionele voordelen zijn er tal van ecologische voordelen waaronder:

 • Bijdrage aan de biodiversiteit
 • Opname van fijnstof
 • Bevordering van regenwaterinfiltratie

Wat is uw ideale sedumdak?

Afhankelijk van uw situatie heeft u de keuze uit het aanleggen van matten of cassettes. De matten bestaan uit een kokoslaag en verschillende soorten sedum. Ze zijn gemakkelijk aan te leggen en leverbaar in aangepaste versies voor hellende daken. De cassettes zijn kant-en-klare bakken van een vaste afmeting. Deze zijn al reeds voorzien van alle benodigde lagen. De cassettes zijn meer geschikt voor platte daken.

Sedumcassette

De cassette is een ‘plug-and-play’ oplossing. De cassette is meer geschikt voor platte daken en is gemakkelijk te plaatsen. Hij is net als matconstructie opgebouwd uit een laag drainage, filtervlies en substraat. In tegenstelling tot de sedummat biedt de cassette alle lagen in één pakket. Bij de mat dienen deze apart gelegd te worden. Deze variant is gemakkelijk aan elkaar te koppelen middels een kliksysteem. Bij het IrriTech SeedPro model heeft u zeer lichtgewicht cassette die zelfs geschikt is voor daken met een helling van 2°.

 

 

 

 

 


Sedummatten

De sedummat wordt gevormd door laag sedumplanten die afhankelijk van het type mat in tientallen verschillende soorten aangeplant zijn. De bodemlaag bestaat uit kokos en substraat. Deze substraatlaag functioneert als een voedingsbodem. Deze laag werkt onkruidwerend dus die krijgen minder kans om zich te ontwikkelen. Het is tevens waterdoorlatend, zodat het de afvoer van regenwater bevordert. De matten zijn geschikt voor zowel platte als hellende daken.

 

 


 

Hoe leg ik mijn sedummatten aan?

Allereerst is het zaak om uw dak schoon te maken. Het gebruik van een huis-en-tuin bezem is voldoende. Om de matten aan te leggen heeft u de juiste onderlaag nodig. Dit begint bij de dakbedekking of dakfolie. Vervolgens brengt u een drainagedoek met filtervlies aan. Dit zorgt voor een goede afvoer van het regenwater. Vergeet niet om uw hemelwaterafvoer vrij te maken.

Na het plaatsen van de drainagedoek is het substraat aan de beurt. Zorg dat dit gelijkmatig wordt verdeeld over uw dak. Nu is het tijd voor de sedummatten. Om het passend te maken kunt u deze gemakkelijk doorsnijden.

Hoe leg ik mijn sedumcassettes aan?

Het aanleggen van de cassette is eenvoudiger dan de matten. Om te beginnen geldt ook hier dat uw dak schoon moet zijn. Het is zeker aan te bevelen om een wortelwerende laag te plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld met anti-worteldoek. Vervolgens plaatst u de cassettes tot een u passend geheel heeft. De randen kunt u opvullen met grind. Een kind kan de was doen.

Zoals u ziet is een groendak eenvoudig te realiseren. Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

10 producten

per pagina
 1. IrriTech Sedum conditioner - 1 KG emmer
  Rating:
  0%
  € 15,29 € 12,64
 2. IrriTech Sedum conditioner - 20 KG emmer
  Rating:
  0%
  € 237,99 € 196,69
 3. IrriTech Sedum conditioner - 5 KG emmer
  Rating:
  0%
  € 65,10 € 53,80
 4. IrriTech Sedumcassette SeedPro 50 x 60 x 8,5 cm / 1-20 M2 afname
  Rating:
  0%
  € 60,00 € 49,59
 5. IrriTech Sedumcassette SeedPro 50 x 60 x 8,5 cm /21-50 M2 afname
  Rating:
  0%
  € 56,00 € 46,28
 6. IrriTech Sedumcassette SeedPro 50 x 60 x 8,5 cm /251-500 M2 afname
  Rating:
  0%
  € 45,00 € 37,19
 7. IrriTech Sedumcassette SeedPro 50 x 60 x 8,5 cm /51-250 M2 afname
  Rating:
  0%
  € 51,00 € 42,15
 8. IrriTech Sedumcassette SeedStart 45 x 49,5 cm/ 1-20 M2 afname
  Rating:
  0%
  € 57,00 € 47,11
 9. IrriTech Sedumcassette SeedStart 45 x 49,5 cm/ 21-50 M2 afname
  Rating:
  0%
  € 53,00 € 43,80
 10. IrriTech Sedumcassette SeedStart 45 x 49,5 cm/ 51-250 M2 afname
  Rating:
  0%
  € 48,00 € 39,67
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

10 producten

per pagina