check Levering uit eigen voorraad
check Eigen transportservice
check Krijg advies van specialisten via telefoon en e-mail
local_shipping BEZORGD OP JOUW LOCATIE Jouw producten op locatie bezorgd
home ZEER COMPLEET ASSORTIMENT  Direct alles voor jouw project in huis
person SCHERPE ZAKELIJKE PRIJZEN Vraag jouw zakelijk account aan

Drainage

Drainage helpt bij de afwatering voor grondwater, hierdoor blijft het water niet meer aan de oppervlakte staan. Met een goed drainagesysteem staat een pand, tuin, terras of zelfs een akker nooit meer onder water.

Drainagesysteem voor iedere toepassing

Een effectief drainagesysteem bestaat uit zo lang mogelijke lengtes drainagebuis. Deze zijn met elkaar verbonden met drainage hulpstukken en zijn aangesloten op een waterafvoer. In onze webshop vind je drainage voor iedere grondsoort en toepassingen.

Tuin drainage

Met drainage los je wateroverlast in je tuin of op een terras eenvoudig op. Hiervoor plaats je om de 4-5 meter een drainagebuis. De buizen moeten op een diepte van 60 tot 90 centimeter.

Ringdrainage

Ringdrainage is om de kelder of kruipruimte af te wateren. Hiermee voorkom je vocht in de keldermuren en kruipruimte. Bij de aanleg van ringdrainage plaats je de drainagebuizen op circa 0,5 meter afstand rondom de woning. Deze buizen plaatst u op 60 tot 90 centimeter diepte.

Landbouwdrainage en velddrainage

Bij maaivelden en sportvelden hoeft de drainage niet heel diep te liggen. Het doel is vooral om wortels van gewassen te beschermen of om plassen op het sportveld te voorkomen. Hiervoor plaats je de drainage ook om de 5 meter, maar op 30 tot 45 centimeter diepte.

Drainage kopen

Bestel al je drainagebuizen en drainage hulpstukken eenvoudig online op IrriTech.nl. Weet je nog niet precies wat je nodig hebt? Bekijk dan ook onze adviespagina drainage aanleggen of bel voor een persoonlijk advies 0341 266 636.

Drainage aanleggen

De drainagebuizen moeten met maximaal 5 meter tussenruimte in de grond komen, dit betekent ook dat je maximaal 2,5 meter vanaf de randen moet beginnen. Hiervoor graaf je sleuven van 60 tot 90 centimeter diep. Leg de graszoden apart, zo kun je deze bij het opvullen van de sleuf weer gebruiken. Maak de sleuf zoveel mogelijk waterpas. Leg de drainagebuizen in de sleuven en sluit de drainagebuizen op elkaar met de drainage hulpstukken.

De eindbuis laat je bijvoorbeeld afwateren in een sloot, infiltratiekrat, hydroblob of op verticale drainage. Plaats een eindkap op ieder uiteinde van de drainage (behalve op de afvoer), hiermee voorkom je dat het water terugloopt. Leg de drainage op een ondergrond van grind of drainagedoek. Stort een laag grind of split en drainagezand over de drainagebuizen, zo raakt de buis minder snel verstopt. Maak vervolgens de sleuf dicht met grond en plaats de graszoden terug.

Tip van Stefan:

Leg de drainage altijd waterpas of met minimaal afschot richting de afvoer. Plaats de buizen ook in zo lang mogelijke ononderbroken lengtes voor een zo effectief mogelijke drainage.

Veel gestelde vragen

Wat is drainage?

Draineren is een ondergronds manier van afwatering. Bij drainage voeren geperforeerde drainagebuizen het grondwater af naar een waterafvoer. Deze waterafvoer bestaat vaak uit een sloot, infiltratiekrat, verticale drainage of een drainageput met dompelpomp.

Wat heb je nodig voor drainage?

Voor effectieve drainagesystemen heb je drainagebuizen en verbindingsstukken nodig. Drainagebuizen leg je doorgaans met een tussenafstand van circa 3 tot 5 meter, afhankelijk van de hoeveelheid grondwater en regenwateroverlast. Daarnaast heb je grof drainagezand nodig voor 5 cm rondom en 20 cm boven de buis. Plaats eventueel ook een drainageput om het drainagesysteem te controleren, door te spoelen of leeg te pompen.

Hoe diep moet de drainage aanleggen?

De drainagebuizen leg je op 60 tot 90 centimeter diepte, afhankelijk van de grondwaterstand. Leg de drainage zoveel mogelijk waterpas. De afvoerbuis plaats je met een heel klein beetje afschot richting in een sloot of ander afvoerpunt.