check Levering uit eigen voorraad
check Eigen transportservice
check Krijg advies van specialisten via telefoon en e-mail

Grindmatten leggen in 5 stappen

Grindmatten zijn ideaal voor een oprit, tuin of zelfs voor een compleet parkeerterrein. De grindmatten met worteldoek stabiliseren het grind en verdelen de druk. Zo blijft het grind beter op zijn plek liggen en voorkom je spoorvorming.Het leggen van grindmatten scheelt dan ook veel onderhoud. Daarnaast kun je ook probleemloos stoelen en tafels op het grind plaatsen, zonder dat de poten scheef wegzakken. Door het sterke HDPE materiaal rijd je zelfs met voertuigen over de dikkere grindmatten.

Snel aan de slag met grindmatten plaatsen

Grindmatten leggen is erg eenvoudig. Het is hierbij wel heel belangrijk dat het voorwerk ook goed gaat. Met een goede fundering wordt de druk op het grind straks goed en evenredig verdeeld. Daarom leggen wij jou stap voor stap uit hoe je dit doet.

  1. Kies de juiste grindmatten
  2. Plaats de fundering voor de grindmatten
  3. Plaats de kantopsluiting
  4. Leg de grindmatten
  5. Stort het grind

1. Kies de juiste grindmatten

Je vindt grindmatten in meerdere diktes en kleuren. Het is belangrijk dat je het type grindmat kiest dat bij jouw eisen past. Kom je hier niet uit? Vraag onze specialisten om hulp. Zo kun je altijd de juiste grindmatten kopen.

Welke kleur grindmatten?

De eerste vraag die je jezelf stelt, is welke kleur grindmat past bij het grind? Ga je voor donker grind? Kies dan een donkere grindmat. Ga je voor licht grind? Kies dan voor een lichtere grindmat. Zo valt de grindmat niet op tussen het grind. Sterker nog; Je ziet ze vrijwel niet meer wanneer je het grind gestort hebt.

Welke dikte grindmatten?

Dikkere grindmatten houden meer grind vast en hebben daardoor een betere drukverdeling. Komt er geen verkeer over jouw grind? Dan kies je voor de dunste. Gaat er autoverkeer over je grindmat? Kies dan voor de dikste mat.

  • 2 cm grindmat voor siertuin
  • 3 cm grindmat voor oprit, parkeerplaats en fietspad
  • 4 cm grindmat voor zwaarder auto verkeer en intensief gebruikte parkeerplaatsen
Twijfel je over de dikte van de mat? Kies dan vooral voor de dikkere variant. Je kunt deze grindmatten namelijk altijd in de toekomst hergebruiken.

2. Plaats de fundering voor de grindmatten

Plaats allereerst een sterke fundering. Hiermee voorkom je verzakking van de bodem. Verzakking kan leiden tot een slechte drukverdeling en spoorvorming. De grindmatten zijn oersterk, maar de draagkracht van de matten is afhankelijk van de onderlaag. De fundering bestaat in ieder geval uit een egalisatie laag.

Fundering met of zonder verkeer

Komt er straks geen verkeer over jouw grindverharding? Dan hoef jij een minder stevige fundering voor jouw grindmatten te creëren. Je verwijdert altijd de losse teelaarde voor je de fundatie begint te graven. Graaf daarna een laag af voor de c. Deze laag hoeft voor een toepassing zonder verkeer niet meer dan 15 centimeter te zijn.

Zorg voor een stevige onderfundering van 25 centimeter op plekken waar wel verkeer overheen gaat. Plaats hier een egalisatielaag op van slechts 5 centimeter, dit voorkomt verzakken.

Funderingsmateriaal

Voor de egalisatielaag gebruik je zeefzand, kalksteen of porfier(0-4 mm). Deze materialen laten zich eenvoudig egaal verdelen. De onderfundering moet stevig en waterdoorlatend zijn, gebruik daarom betonpuin, kalksteenslag of porfiersteenslang (0-40 mm). Vermijd baksteenpuin, dit vergruist en verdicht de bodem.

Zorg ervoor dat jouw lagen goed egaal zijn, dit voorkomt plasvorming. Tril de lagen daarnaast goed aan om verzakking te voorkomen.


3. Plaats de kantopsluiting

Zorg dat je kantopsluiting aanbrengt aan de randen van jouw toekomstige grindverharding. Zo voorkom je dat jouw grind van de grindplaten af kan. Dit bespaart meer werk en houdt jouw grind straks zo onderhoudsvrij mogelijk. Let op dat je de kantopsluiting 2 cm boven de grindmatten uit laat steken.


4. Leg de grindmatten

Nu je het fundament hebt gelegd en de kantopsluiting staat is het tijd om de grindplaten te leggen. Zorg in altijd voor dat je de platen zo legt dat het worteldoek overlapt. Wanneer mogelijk raden wij het aan om de grindmatten in halfsteens verband te leggen. Je hoeft de grindmatten niet aan elkaar te koppelen, tegen elkaar aanleggen is voldoende. Wanneer je het grind op de grindmatten legt houdt die de matten op de plek. Zelfs grondpennen zijn niet nodig, tenzij je de grindmatten op een helling legt. Het op maat maken van de grindmatten doe je eenvoudig met een slijptol. Zo leg je de grindmatten gemakkelijk in juiste vorm aan.


5. Stort het grind

Het is eindelijk zo ver, nu de grindmatten op een stevig fundament liggen en opgesloten worden kantopsluiting stort je het grind. Je stort het grind gemakkelijk op de platen. Zorg voor een extra laag van 2 cm grind bovenop de grindplaten. Het grind zakt altijd iets in door het gebruik, met de 2 cm weet je zeker dat je genoeg grind hebt om de grindplaten te bedekken. Je egaliseert het grind gemakkelijk met een schop, borstel of hark. Het is niet aan te raden om over niet gevulde grindmatten te lopen. Begin daarom met het vullen van de platen aan de kant waar jouw grind ligt. Zo loop je altijd over gevulde matten.

Vragen over het leggen van grindmatten?

Heb je vragen over het leggen van grindmatten? Neem dan contact met ons op, onze product specialisten helpen je graag verder.