Platte regenwatertanks
Het is de perfecte oplossing wanneer je ondergronds regenwater wilt opslaan: een platte regenwateropslagtank. Plaats hem eenvoudig in de tuin of onder je woning en start met het hergebruiken van regenwater.
Platte regenwatertank voor iedere tuin of kruipruimte
Een platte regenwatertank is een laag, compact waterreservoir dat speciaal is ontworpen voor het afvoeren en opslaan van regenwater. Dit regenwater kan vervolgens op een later moment in een woning of in de tuin gebruikt worden.
Dankzij het platte ontwerp kan de tank eenvoudig ingegraven worden of in een kruipruimte geplaatst worden. Denk hierbij aan plekken in de tuin, zoals het terras of een oprit, of in kruipruimtes. Ondanks hun lage profiel bieden deze tanks een grote opslagcapaciteit: van 1.350 tot 6.000 liter. Aan de hand van de toepassing kun je kiezen voor een kleine, middelgrote of grote platte regenwatertank.
De voordelen van een platte watertank
- Gemaakt van recyclebaar PE
- Installatie voor zowel boven- als ondergronds
- Laag model met hijsogen voor eenvoudige installatie
- Tot wel 2 meter diep te plaatsen
Water opslaan en hergebruiken met een platte regenwatertank
De zomers in de Benelux worden niet alleen warmer, maar ook droger. Met een platte water opslagtank draag je niet alleen een steentje bij aan de natuur, maar denk je ook aan je portemonnee. Want wist je dat voor maar liefst 90% van het drinkwater dat wij per dag gebruiken, eigenlijk helemaal geen drinkwater nodig is? Denk hierbij aan het doorspoelen van het toilet, het beregenen van de tuin en het wassen van de auto.
De grote hamvraag blijft echter: hoe komt het regenwater in de platte regenwatertank als deze zich onder de grond bevindt? De opslagtank kun je verbinden met een hemelwaterafvoerbuis, ook wel een regenpijp genoemd. Op deze manier loopt het regenwater van het dak via een regenpijp naar beneden, waarna het de ondergrondse regenwaterbuis ingaat richting de tank. Wanneer de tank vol is, zorgt een overloopsysteem ervoor dat het overtollige water veilig wordt afgevoerd naar bijvoorbeeld een regenwaterput, infiltratiekrat of riolering.
Water oppompen uit platte regenwatertank
Nu duidelijk is hoe het water in de platte regenwatertank terecht komt, leggen we uit hoe het water eruit gehaald kan worden zodat je het kunt gebruiken. Om ervoor te zorgen dat het bijna net zo makkelijk is als het opendraaien van de kraan, wordt aanbevolen om een onderwaterhydrofoor of een zelfaanzuigende centrifugaalpomp te plaatsen.
De onderwaterhydrofoor hang je in de opslagtank. Deze zorgt ervoor dat het systeem onder druk staat en je op ieder gewenst moment water kunt vragen. Een centrifugaalpomp werkt vanuit een droge plek en zuigt het water via een aanzuigslang uit de tank. Vanaf de pomp kan het water gemakkelijk naar verschillende tappunten worden geleid.
Subsidie platte regenwatertank
Houd het prijskaartje van de ondergrondse watertank je tegen? Goed nieuws. In Nederland en België is het mogelijk om subsidie te ontvangen voor de installatie van een ondergrondse platte regenwatertank. Omdat de beschikbaarheid én hoogte van deze subsidie per gemeente verschilt, is het verstandig om de website van jouw gemeente te raadplegen.
Veel gemeenten bieden een bijdragen van 6 tot 12 euro per vierkante meter dak- of wegoppervlak dat je aansluit op een ondergrondse (platte) regenwatertank.
Persoonlijk advies voor jouw platte watertank?
Twijfel je over de grootte van de platte watertank of wil je meer informatie over een van de tanks? Ons team met specialisten staat voor je klaar om je te adviseren. Dankzij de jarenlange ervaring in het werkveld weten we wat werkt en niet. Daarom ontvang je altijd een eerlijk advies op maat.