check Levering uit eigen voorraad
check Eigen transportservice
check Krijg advies van specialisten via telefoon en e-mail

Infiltratiekrat nadelen & voordelen

Infiltratiekratten worden steeds vaker gebruikt als duurzame afwatering van regenwater. Dit is niet alleen terug te zien in tuinen, maar ook op bedrijventerreinen en bij openbare ruimtes. Maar infiltratiekratten hebben zowel voordelen als nadelen.

Wil je infiltratiekratten aanleggen? Ontdek hieronder dan eerst de infiltratiekrat nadelen en voordelen. Zo weet je precies welke extra stappen er eventueel genomen moeten worden.

Snel verder lezen?

 

Nadelen van infiltratiekratten

Regenwaterinfiltratie heeft natuurlijk niet alleen voordelen, maar ook enkele nadelen. De infiltratiekratten werking is in grote mate afhankelijk van een goede voorbereiding.

Filter nodig om verstopping te voorkomen

Regenwater dat via de dakgoot en straatafvoer opgevangen wordt, bevat vuil. Denk hierbij aan bladeren en kleine zanddeeltjes. Wanneer dit vuil met het water mee stroomt, kan dit het infiltratiesysteem verstoppen. Daarom is het van belang om het regenwater te filteren.

Groot vuil en bladeren filter je met een bladfilter in de regenpijp of met het rooster van de straatafvoer. Het kleinere vuil wat hier doorheen valt, dat moet vervolgens in een zandvanger worden opgevangen. Voor een goede werking van het infiltratiesysteem heb je beiden filters nodig.

Beperkte buffercapaciteit voor regenwater

Infiltratiekratten beschikken over een beperkte opslagcapaciteit. Zodra het krat volgelopen is met regenwater, moet het regenwater eerst wegstromen. Het is belangrijk om voldoende infiltratiecapaciteit te hebben, circa 40 liter per m2 dak of straatwerk.

In kleine tuinen met veel bestrating kan hierdoor te weinig ruimte zijn. Bedenk daarom vooraf van hoeveel vierkante meters dak of terras je het regenwater wil afvoeren. Je kunt aan de hand van een plattegrond eenvoudig het aantal en formaat van de infiltratiekratten berekenen.

Extra werk nodig bij zeer compacte grondlagen

Sommige grondtypes laten heel slecht water door, vooral als de grond al lange tijd onaangetast is geweest. De grond kan hierdoor zogenaamd verdichten. Dit kun je testen met een emmertest. Hiervoor leeg je drie emmers water in een kuil en check je na een half uur hoeveel water er nog in de kuil staat.

Blijft er veel water staan, dan is het belangrijk om de compacte grondlagen waterdoorlatend te maken. Dit doe je onder andere door gaten te boren, op de plek waar de infiltratiekratten komen. Boor meerdere gaten van 50-80cm en vul deze met drainagezand of maak gebruik van verticale drainage.

 

Voordelen van infiltratiekratten

De infiltratiekratten hebben natuurlijk een paar voordelen ten opzichte van andere vormen van regenwater afvoeren.

Een goede vochtbalans in de grond

Een infiltratiekrat is een regenwaterbuffer. Al het water wordt in eerste instantie opgevangen en vloeit na verloop van tijd af in je eigen tuin. Hierdoor blijft er langdurig vocht in de grond, ook na een regenbui. Je beplanting heeft hierdoor minder snel last van uitdroging.

Daarnaast heb je ook niet snel last van plassen in de tuin, want het water stroomt relatief eenvoudig door naar het krat onder de grond. Zo heb je ook tijdens een natte herfst periode minder snel last van natte voeten.

Stevige en duurzame regenwaterafvoer

Infiltratiekratten gaan over het algemeen jarenlang mee. Het stevige frame van de infiltratiekratten kunnen vaak een behoorlijke last dragen. Vooral infiltratiekratten die geschikt zijn voor zwaar verkeer, die hebben een zeer stevige structuur van binnen.

Een goed aangelegd infiltratiesysteem zal niet snel verstopt raken, hiervoor wordt het water tenslotte gefilterd. Mocht een krat onverhoopt toch vol zand raken, dan kun je eenvoudig het doek vervangen. Dit maakt regenwater infiltratie bijzonder duurzaam.

Meer constante grondwaterstand

De infiltratiekratten hebben een bufferende werking. Hiermee dragen ze bij aan een stabiele en constante grondwaterstand, zeker als je het vergelijkt met een rioolafvoer. Zo is er in droge periodes meer water beschikbaar voor de planten en eventuele andere toepassingen.

Wil je het grondwater benutten voor huishoudelijke toepassingen of beregening? Bekijk dan eens de mogelijkheden om een waterbron aan te leggen. Met een bronpomp gebruik je het grondwater eenvoudig voor de wasmachine, het toilet of voor beregeningsinstallaties.

Lagere rioolheffing en subsidie mogelijk

Als je regenwater afkoppelt van de riolering, dan draag je bij aan een efficiëntere werking van het rioleringssysteem. Hierdoor kan het Waterschap effectiever zijn werk doen, met minder financiële middelen. Zo draag je bij aan een lagere rioolheffing in jouw omgeving.

Daarnaast kun je bij de meeste Nederlandse en Vlaamse gemeentes ook subsidie aan vragen voor regenwater infiltratie. Hierdoor krijg je een deel van je geld terug, na de aanleg van je infiltratiesysteem. In de meeste Nederlandse gemeentes is de subsidie ongeveer 4 euro per afgekoppelde vierkante meter. Zo hoef je het infiltratiesysteem ook niet helemaal zelf te betalen.

 

Infiltratiesysteem bestellen of advies?

Wil je zelf aan de slag met infiltratie? Bestel je infiltratiekratten en alle aansluitingen hiervoor eenvoudig online in onze webshop. Onze specialisten helpen je graag bij het samenstellen van het best mogelijke infiltratiesysteem. Twijfel je of infiltratiekratten iets zijn voor jouw tuin? Neem dan ook contact op voor advies van onze infiltratiespecialisten