check Levering uit eigen voorraad
check Eigen transportservice
check Krijg advies van specialisten via telefoon en e-mail

Ringdrainage: drainage rond het huis

Met ringdrainage is wateroverlast in je tuin, kelder en kruipruimte snel verleden tijd. Je legt hierbij letterlijk een ring van afvoerbuizen rond het huis. De drainage voert hier het hemelwater en grondwater af voordat het de keldermuren of kruipruimte bereikt. Het aanleggen van deze drainagesystemen moet nauwkeurig gebeuren. Lees je daarom goed in, voordat je de ringdrainage gaat aanleggen.


Wat is ringdrainage?

Een drainagebuis is een geperforeerde kunststof buis. Deze buis neemt het regenwater en grondwater op voordat het de gevel bereikt. Drainagebuizen zijn voorzien van een filterende omhulling, hierbij heb je de keuze uit kokos en gerecyclede kunststof vezels. De omhulling zorgt ervoor dat de grond zoveel mogelijk op zijn plaats blijft, terwijl het grondwater afgevoerd wordt.

Voor een effectieve werking leg je deze buizen als een open ring om je woning. De opening is in de afbeelding zichtbaar bij de oprit. Hier sluit je beide bijeenkomende leidingen af met een eindkap. Dit geeft het systeem een zuigende werking. Bij een volledige dichte ring is dit niet het geval.

Plaats één of twee afvoerbuizen met heel iets afschot om het water van de ring af te voeren. Ligt de drainage onder het grondwater niveau? Dan combineer je het systeem met een pompput met drainagepomp. Daarnaast zijn er ook andere mogelijkheden om het water af te voeren, zoals via een regenwateropslagtank of een infiltratiekrat.

  • Wit: drainageslang
  • Zwart: drainage hulpstukken
  • Oranje: drainage afvoerbuis
ringdrainge rondom het huis

 

Ringdrainage aanleggen

Plaats de drainagebuis op 20 tot 25 cm vanaf de gevel. Ligt de drainage te dichtbij, dan trekt het water juist de muren in. Leg je de drainage op te grote afstand? Dan kan het water alsnog in de muren trekken. De diepte van ringdrainage is afhankelijk van het probleem.

  • 50 – 70 cm diepte bij overlast in de kruipruimte
  • 70 - 90 diepte bij overlast in de kelder

Graaf de onderste 20 cm van de geul in een platte V-vorm en de drainagebuis komt hierbij in het midden. Vul de sleuf af met 20 cm drainagezand en vervolgens tuinaarde of zand voor de tegels.

Sluit tot slot een afvoerende buis aan op de ring met zeer minimaal afschot. Leg deze met maximaal 1 cm per 10 meter aan afschot. De ring zelf leg je zoveel mogelijk waterpas.

ringdrainge aanleggen

 

Wat heb ik nodig voor ringdrainage?

Met onderstaande lijst heb je in principe alles voor het aanleggen van ringdrainage. Je plaatst de drainage in zo lang mogelijke lengtes aan elkaar. Hiervoor gebruik je meegeleverde klikmof. Daarnaast maak je bochten en aftakkingen met de drainage hulpstukken. Zaag de drainage met een PVC zaag op maat en bevestig de hulpstukken met drainagetape.

  1. 100 mm kokos drainage / 100 mm PP450 drainage (125 mm bij grote woningen)
  2. 100 mm hulpstukken
  3. Drainagetape
  4. Zaag
  5. Grind / Grof drainagezand
  6. Geotextiel (niet noodzakelijk, biedt extra filtering)
  7. Een afvoerpunt

Grondwater afvoeren of hergebruiken

Er zijn verschillende manieren waarop je het grondwater kunt afvoeren. De meest voordelige oplossing is een afvoerbuis richting de sloot. Daarnaast kun je ook kiezen voor een infiltratiekrat, hiermee vloeit het water op een andere plek in de tuin weer terug in het grondwater. Zo verplaats je het water, maar voorkom je droogte in de tuin. Je kunt daarnaast ook gebruik maken van een regenwateropslagtank of een pompput. Vanuit een pompput pomp je het water bijvoorbeeld naar een nabijgelegen sloot of riool.

Een regenwateropslangtank biedt de meest duurzame oplossing. Je gebruikt deze als grijswater bron voor je woning en tuin. Met het water uit deze buffertank spoel je de wc door, doe je de was of voed je een beregeningsinstallatie. Sluit eventueel ook de regenpijpen hierop aan voor extra regenwater.

In het kort zijn er 4 manieren om het water uit de drainagebuizen af te voeren:

  1. Met een afvoerbuis naar een sloot of wadi (= infiltratiesloot)
  2. Met een afvoerbuis naar een pompput
  3. Via een zandvangput naar een infiltratiekrat
  4. Via een zandvangput naar een regenwatertank