check Levering uit eigen voorraad
check Eigen transportservice
check Krijg advies van specialisten via telefoon en e-mail

Bronpomp aansluiten in 5 stappen

Een bronpomp aansluiten kun je vrij eenvoudig zelf doen. Heb je een bronpomp gekocht of heb je er één op het oog? Laat je dan niet ontmoedigen om deze bronpomp zelf te installeren. We hebben alle benodigde stappen voor je op een rij gezet.

Snel lezen

 1. Juiste aansluitmateriaal voor je bronpomp kiezen
 2. Bronkop bevestigen
 3. Tyleenslang en veiligheidskoord bevestigen
 4. Stroomkabel en pompbesturing aansluiten
 5. Bronpomp plaatsen

1. Juiste aansluitmateriaal voor je bronpomp kiezen

Voor het aansluiten van een bronpomp heb je natuurlijk een tyleenslang nodig, om het water doorheen te pompen. Maar welke koppelingen heb je nou nodig?

 • Beulco koppeling: voor een stevige bevestiging van de tyleenslang aan de bronpomp.
 • Tyleenslang: voor het transporteren van het water.
 • Tyleen koppeling: om de tyleenslang aan het brondeksel te bevestigen.
 • Teflon tape: voorkomt lekkage bij de koppelingen.
 • Bronkop: om de pomp op aan te sluiten en de bron af te sluiten tegen vuil.
 • Veiligheidskoord: om te voorkomen dat de pomp naar de bodem kan zinken.

In de meest voorkomende situatie wordt gebruik gemaakt van een 4 inch bronpomp en een 125 mm bron. Gebruik bijvoorbeeld ook een 50 mm tyleenslang, zo kun je de bronpomp gebruiken voor de meest uiteenlopende toepassingen. Gebruik in deze situatie de onderstaande producten.

Voorbeeld

 • Beulco tyleen koppeling 50 mm met 2” buitendraad
 • Unidelta tyleen koppeling 50 mm met 2” buitendraad
 • Teflon tape
 • Tyleenslang 50 mm (Kiwa)
 • 125 mm bronkop met 2 inch binnendraad en 50 mm doorvoer
 • Veiligheidskoord

De neopreen stroomkabel en pompbesturing zijn buiten beschouwing gelaten, omdat veel pompen als kit geleverd worden. Neem contact op als je niet zeker bent van je samenstelling.


2. Bronkop bevestigen

Nu je de juiste producten hebt, is het eerst belangrijk om de bronkop te monteren. Draai de bronkop uit elkaar en lijm de onderzijde op de bronbuis. Volg hiervoor de onderstaande stappen:

 1. Maak de uiteinden van zowel de PVC bronkop als de PVC buis schoon met PVC-reiniger om eventuele vuil- en vetresten te verwijderen.
 2. Breng PVC-lijm aan op de buitenkant van de bronbuis en de binnenkant van de bronkop.
 3. Schuif de bronkop over de bronbuis en zorg ervoor dat deze goed is uitgelijnd.
 4. Houd de bronkop stevig vast gedurende ten minste 30 seconden om de lijm te laten hechten.
 5. Laat de lijm tenslotte minimaal 24 uur uitharden voordat u de bronkop gebruikt.

Volg ook de aanwijzingen op de verpakking van de PVC-lijm voor het beste resultaat. Laat de bovenzijde van de bronkop bij voorkeur los liggen, zodat je de tyleenslang, het veiligheidskoord en de stroomkabel hieraan kunt bevestigen.

 

3. Tyleenslang en veiligheidskoord bevestigen

Om de tyleenslang te installeren, maak je eerst de Beulco koppeling aan de slang vast. Haal de Beulco koppeling uit elkaar en schuif de wartelmoer en witte klemring over de buis. Sla vervolgens de steunbus zo diep mogelijk in het uiteinde van de slang. Plaats nu de slang met de steunbus in de koppeling en draai de wartelmoer stevig vast. Draai de telfon tape strak over de buitendraad van de koppeling. Plaats deze vervolgens in de perszijde (bovenkant) van de pomp en draai hem stevig vast.

Bevestig de tyleenkoppeling met binnendraad aan het andere uiteinde van de tyleenslang. Draai hiervoor de blauwe wartelmoer en witte grijpring los en schuif deze over de slang. Duw de slang tot aan de stootring in de koppeling en schuif de stootring en wartelmoer richting de koppeling en draai de wartelmoer stevig aan. Draai de schroefdraadzijde, voorzien van teflontape vast in de los liggende bronkop.

Voor de veiligheid is het handig om een veiligheidskoord te bevestigen aan de bovenzijde van de pomp. Mocht de tyleenslang losschieten, dan blijft de pomp hangen aan dit koord. Knoop het koord daarom stevig vast aan het bevestigingsoogje aan de bovenzijde van de pomp. Bevestig de andere zijde aan de aansluiting in de bronkop. Zorg dat het koord hierbij korter is dan de stroomkabel en de tyleenslang, zo hangt het gewicht van de pomp straks voornamelijk aan het koord.


4. Stroomkabel en pompbesturing aansluiten

Zorgt dat de stroom voor de pompbesturing en bronpomp zijn uitgeschakeld tot deze beiden goed zijn aangesloten. Druk als eerst de stekker in de bronpomp en maak deze stevig vast.

 • Bronpomp met ronde connector: Plug de stekker in de bronpomp en draai de wartelbout vast in de pomp. Sluit de eventueel aanwezige aardedraad aan.
 • Bronpomp met platte connector: Plug de stekker in de bronpomp en draai de stekker met een moer vast op de pomp.

De draadzijde van de kabel lijdt je door de bronkop. Draai hiervoor de dubbele wartelmoer los en vervolgens ook weer vast op de juiste lengte. Zorg dat de kabel langer is dan het veiligheidskoord.

Sluit de kabel vervolgens aan de op de aansluitkast of pompbesturing. De exacte aansluitmethode staat vermeld in de handleiding van dit product.


5. Bronpomp plaatsen

Nu alle aansluitingen op de juiste plek zitten, kun je de bronpomp in de bron hangen. Laat deze voorzichtig in de bronbuis zakken en houdt hem stevig vast aan het veiligheidskoord. Doe dit bij voorkeur met veiligheidshandschoenen.

Laat de bronpomp langzaam zakken tot deze de gewenste diepte heeft bereikt. Bevestig vervolgens de bovenzijde van de bronkop met de bouten en moeren aan de onderzijde.

 

Overige installaties op putdeksel aansluiten

Nu de bronpomp geïnstalleerd is, kun je overige installaties aansluiten op de bronkop. Denk hierbij aan een beregeningsinstallatie, een tuinslang of een leiding naar je woning. Met een leiding kun je het grijze water gebruiken voor de wasmachine, het toilet, het wassen van de auto en bewateren van de tuin.

Let op dat er voor drinkwater zeer strenge eisen zijn. Mocht je het bronwater als drinkwater willen gebruiken, laat het dan eerst testen. Eventueel aanwezige stoffen in het water kunnen slecht zijn voor je gezondheid.

 

Hulp nodig bij je bronpomp installatie?

Heb je hulp nodig bij het samenstellen van de juiste producten, of loop je vast bij het installeren van je bronpomp? Vraag onze pomp specialisten dan om hulp. We helpen je graag bij het optimale gebruik van je aankoop.