
Kruipruimte leegpompen | Doe het zelf oplossing
Water in de kruipruimte is een steeds groter probleem. Nattere periodes zorgen voor een hogere grondwaterstand. Kruipruimtes komen daardoor steeds vaker onder water te staan. Het gevolg is een hogere vochtigheid die via de muren en vloeren de woning in kan komen. Hierdoor kan er schimmelvorming plaatsvinden en kunnen muren en vloeren beschadigd raken.
Met de pompput voor kruipruimtes zorg je in combinatie met drainage ervoor dat water in de gehele kruipruimte afgevoerd wordt en het grondwaterpeil altijd bewaakt blijft. Dankzij de dompelpomp in de put wordt grondwater altijd direct afgevoerd zodra er een ingesteld niveau bereikt wordt. De drainage zorgt voor een effectieve toestroom van water richting de pompput.
- Hoe werkt een pompput voor de kruipruimte
- Dompelpomp met sensoren
- Drainage gebruiken in de kruipruimte
- Signalering wateroverlast
Hoe werkt een pompput voor de kruipruimte
De kruipruimte heeft meestal een zanderige grond. Een pompput voor de kruipruimte plaats je daarom in de grond en is volledig voorzien van sleuven met aan de buitenkant geotextiel. Via de sleuven stroomt het water de put in. Het geotextiel vormt een filter waardoor zand en vuildeeltjes niet de put in stromen.
In de pompput staat een dompelpomp geschakeld met sensoren. De sensoren zijn instelbaar en je kunt dus zelf het in- en uitschakel moment bepalen. Deze unieke opstelling zorgt ervoor dat het volume van de put maximaal gebruikt wordt. In tegenstelling tot een standaard dompelpomp die inschakelt vanaf ongeveer 15 cm, kan dit nu op een hoger niveau. Hierdoor heeft de pomp veel minder inschakel momenten en een veel langere levensduur.

Dompelpomp met sensoren
Het is belangrijk om te kiezen voor een dompelpomp die geschikt is voor lichtvervuild water. Vuilwaterpompen hebben vaak de mogelijkheid om grotere bestandsdelen te verpompen en raken hierdoor niet of nauwelijks verstopt. Zeker in een kruipruimte wil je kunnen vertrouwen op de bedrijfszekerheid van een pomp. Omdat dit een ruimte is die moeilijk toegankelijk is en meestal afgesloten is, heb je weinig zicht op de situatie. Een kwalitatief goede pomp is dan zeer zeker aan te bevelen.
Wij leveren de pompput altijd met een Grundfos Unilift CC 7 dompelpomp. Deze is volledig van RVS en kan vuildeeltjes tot 10 mm verpompen. Met de meegeleverde sensoren kun je de pomp aansturen. Deze sensoren zijn instelbaar en bepalen het in- en uitschakelmoment van de dompelpomp. In tegenstelling tot een dompelpomp met vlotter die meestal rond de 15 cm inschakelt kun je dit punt nu veel hoger zetten. Dit zorgt ervoor dat de pomp veel minder vaak hoeft in- en uit te schakelen.
Drainage gebruiken in de kruipruimte
Door drainage aan te sluiten op de pompput vergroot je de buffercapaciteit en zorg je tevens voor een effectieve toestroom van water. Een grotere buffercapaciteit zorgt ervoor dat er meer water in één keer weggepompt kan worden en de dompelpomp nog minder in- uitschakelmoment heeft.
Gebruik een drainage met diameter 80 mm of 100 mm voor in de kruipruimte. Graaf de geulen voor de drainage. Deze geulen zijn circa 20 centimeter breed en minimaal 20-40 centimeter diep. Maak deze geulen waterpas, de drainage zelf heeft geen afschot nodig. Sluit de drainagebuizen aan op de pompput.
Drainagebuizen aanleggen:
- Drainagebuizen moeten op de juiste diepte geplaats worden. De drainagebuizen mogen niet onder het niveau van de fundering liggen.
- Leg de drainagebuizen ongeveer 1 meter vanaf de zijkant met een tussenruimte van 3 meter.
- Zorg dat er drainagezand of split grind rondom de drainage ligt.


Signalering wateroverlast
Optioneel is het mogelijk om een signalering toe te voegen zodat bij storing van de pompput er een alarm afgaat of een storingsmelding ontvangen kan worden. Dit is een erg handige functie en maakt het systeem nog betrouwbaarder. Op deze manier ben je altijd op de hoogte van de werking en verzekerd van een droge kruipruimte.