check Levering uit eigen voorraad
check Eigen transportservice
check Krijg advies van specialisten via telefoon en e-mail

Wat is een hydrofoorpomp?

Wanneer je de waterdruk wil verhogen voor de waterleiding of beregening en regenwater wil hergebruiken, dan biedt een hydrofoor uitkomst. Maar wat is een hydrofoorpomp en wat voor werking heeft zo’n pomp?

 

Snel lezen

 

Werking hydrofoorpomp

Een hydrofoorpomp krijgt water vanuit een leiding of bron en slingert dit met hoge druk een leiding in. Nadat de vraag naar water stopt schakelt de pomp zich weer uit. Wil je weten hoe een hydrofoorpomp precies werkt? Lees dan de onderstaande stappen.

1.  Water uit een waterleiding, bron of watertank loopt in de hydrofoorpomp

De aanzuigslang of waterleiding richting een hydrofoorpomp moet altijd vol met water staan. Vrijwel de meeste hydrofoorpompen zijn namelijk niet of beperkt zelfaanzuigend. Dit water komt meestal uit een waterleiding, een waterbron of een regenwatertank. Een eventuele terugslagklep in de leiding zorgt dat de aanzuigleiding niet leegloopt.

2. Waterdruk creëren

Binnenin de hydrofoorpomp zit een ronde schijf die voorzien is van bladen. Dit kun je vergelijking met een rotor van een helikopter. Via de bladen op de ronde schrijf wordt het water met kracht een leiding in geslingerd, waardoor er een hogere waterdruk gecreëerd wordt. Dit werkt vrijwel hetzelfde als wat een rotor met lucht doet. Als de pomp is uitgevoerd met een frequentiebesturing, dan kun je daarmee de waterdruk regelen. 

3. Waterafgifte via een persleiding

Het water uit de pomp kan vervolgens voor allerlei toepassingen gebruikt worden, ook voor drinkwater. Denk bijvoorbeeld aan een regendouche of een beregeningsinstallatie. Hiervoor sluit je de persleiding van de hydrofoorpomp aan op jouw waterleiding of installatie.

Hydrofoorpompen komen in vele verschillende formaten, dus denk vooral ook groter. Hydrofoorinstallaties worden ook gebruikt als drukverhoger voor woonhuizen, appartementencomplexen en zelfs hele campings.

4. Hydrofoorpomp automatisch uitschakelen

Een hydrofoorpomp is altijd voorzien van een automatische schakelaar, waardoor de pomp automatisch stopt. Hierdoor schakelt de pomp uit na het stoppen van de waterafname. Deze waterafname stopt bijvoorbeeld door het dichtdraaien van een kraan. De pomp blijft vervolgens nog enkele seconden doordraaien om de leiding op de ingestelde waterdruk te houden. Zet je vervolgens de kraan weer open, dan registreert de pomp een drukverschil en zal de zichzelf weer inschakelen. 

 

Waarom zou je een hydrofoorpomp met drukvat gebruiken?

Een drukvat heeft van binnen een stevig membraam, wat door de hydrofoorpomp gevuld wordt met water. Hierdoor wordt het membraam op spanning gebracht. Wanneer je de kraan open zet, komt de eerste hoeveelheid water met de juiste druk uit het drukvat. Hierdoor heb je twee grote voordelen.

Minder stroomverbruik en slijtage

De eerste kleine watervraag komt uit het drukvat, waardoor de pomp niet aan hoeft te slaan voor kleine hoeveelheden water. Hiermee bespaar je op de stroomkosten, maar ook op het onderhoud van de pomp.

Constante waterdruk

Het drukvat vangt het eerste drukverlies op, wanneer je de kraan opendraait. Hierdoor kan de hydrofoorpomp inschakelen en de rest van de watervraag opvangen. Zo heb je een constante waterstraal en voorkom je waterslag in de leidingen.

 

De juiste hydrofoorpomp voor elke toepassing

Er zijn verschillende soorten pompen die worden gebruikt om water onder druk te zetten, zoals hydrofoorpompen, drukverhogingspompen en onderwaterhydrofoorpompen. Hieronder volgt een beschrijving van de belangrijkste verschillen tussen deze pompen:

Hydrofoorpomp voor beregening

Een hydrofoorpomp zuigt water aan vanuit een bron of reservoir om dit vervolgens onder druk naar andere (hoger gelegen) gebied te pompen. Dit soort pompen wordt vaak gebruikt voor tuin beregening, irrigatie van landbouwgrond en het gebruik van grondwater. Hydrofoorpompen hebben meestal een drukvat om de waterdruk te stabiliseren en te zorgen dat de pomp niet onnodig aan- en uitschakelt.

Drukverhogingspomp voor waterleiding & regendouche

Een drukverhogingspomp wordt gebruikt om de waterdruk te verhogen in gebouwen waar de waterdruk vanuit het leidingnet te laag is. Denk hierbij aan woningen, appartementen en andere gebouwen waar de waterdruk te laag is.

De pomp is meestal van binnen voorzien van een drukvat en wordt geïnstalleerd tussen de waterleiding na de watermeter. Hier zorgt de drukverhoger dat het water in het gehele gebouw, met voldoende waterdruk, te gebruiken is. 

Een drukverhoger is voorzien van een frequentiebesturing waardoor de pomp altijd een constante waterdruk levert, ongeacht de hoeveel afname. Hierdoor zijn de pompen ook duurzaam en energiezuinig in gebruik. 

Voor Nederlandse wetgeving moet de drukverhoger voorzien zijn van een voordrukbeveiliging. Dit zorgt ervoor dat pompen alleen met een voordruk vanuit het waterleidingnet kunnen werken. Is de voordruk te laag doordat er calamiteiten zijn, dan schiet de pomp automatisch in storing. Pomp zonder voordrukbeveiliging morgen dus niet op het Nederlandse waterleidingnet aangesloten worden. Onze DAB E.sybox en Grundfos Scala2 hebben een voordrukbeveiliging en kunnen probleemloos geïnstalleerd worden. 

Onderwaterhydrofoor voor in watertanks

Een onderwaterhydrofoor is een hydrofoor die geïnstalleerd wordt in een watertank. Zoals in;

  • Regenwatertanks zodat je regenwater hergebruiken kunt
  • Drinkwatertanks in schepen en jachten.

Bij een onderwaterhydrofoor is er geen drukvat nodig, omdat het water in de tank als buffer fungeert. De pompen zijn dus standaard voorzien van een pompbesturing op basis van druk en optioneel uit te voeren met een vlotter. Deze vlotter zorgt ervoor dat de pomp niet droog kan draaien wanneer er geen water in de tank staat. 

 

Hulp nodig van onze hydrofoor specialist?

Weet je niet welke pomp je nodig hebt, of wil je graag hulp bij het uitzoeken van een pomp? Neem dan contact op met onze specialisten. Wij helpen je graag bij het samenstellen van de best mogelijke oplossing voor jouw situatie.