check Levering uit eigen voorraad
check Eigen transportservice
check Krijg advies van specialisten via telefoon en e-mail

Maak jouw vijver lenteklaar


Het voorjaar is weer begonnen en dit betekend de start van het vijverseizoen. Wil je optimaal kunnen gaan genieten van je vijver dan is de lente belangrijk voor vijveronderhoud. Zorg er daarom voor dat je in de maanden april en mei de vijver lenteklaar hebt gemaakt. Volg de 5 stappen voor onderhoud en je maakt een goede start van het vijverseizoen. 

  1. Reinig de vijver;
  2. Controleer de waterkwaliteit;
  3. Begin met voeren van vissen;
  4. Verwijder de algen;
  5. Controleer de planten in en rondom de vijver.

  6. Reinig de vijver

    Reinig de vijver en verwijder zoveel mogelijk vuil, blad en ander organisch afval. In de winter kan er van alles in de vijver gevallen zijn en omdat deze dan in winterstand staat heeft dit meestal vaker vrij spel. Door middel van een schepnet is vuil eenvoudig te verwijderen. Denk daarnaast ook aan het verschonen van de filters en de vijverpomp. Dankzij de Oase pumpclean maak je de pomp van binnen eenvoudig schoon.

    Controleer de waterkwaliteit

    Het is altijd belangrijk om bij de start van het seizoen de waterkwaliteit van de vijver te meten. Dit vormt het startpunt en vanuit daar kan je ervoor zorgen dat de kwaliteit op een juist niveau komt. Zo is het noodzaak om onder andere de pH-waarde, fosfaten en nitraten te meten. Gebruik hiervoor een alles in één watertester.

    Begin met voeren van vissen

    Nu de vissen weer langzaamaan actiever worden is het ook belangrijk om de vissen weer geleidelijk aan te gaan voeren. Door een stijgende watertemperatuur komen de vissen steeds meer in beweging en richting de oppervlakte. Het is van belang om geschikt visvoer voor het voorjaar te gebruiken die voorzien zijn van de juiste voedingswaarden.

    Verwijder de algen

    Om het seizoen met een heldere vijver te kunnen beginnen zullen algen verwijderd moeten worden. Door een stijgende temperatuur zal algenontwikkeling sneller gaan dan in het winterseizoen. Door de algen te verwijderen zorg je ervoor dat bestaande algen zich niet verder kunnen uitbreiden. Gebruik hiervoor een algenbestrijder en/of schepnet. Ook het gebruik van een waterstofzuiger kan handig zijn voor het schoonmaken van de wanden.

    Controleer de planten in en rondom de vijver

    Om ervoor te zorgen dat ook de planten in optimale conditie zijn zullen planten gecontroleerd moeten worden. Kijk of de waterplanten nog levendig zijn en of er nog voldoende planten in de vijver aanwezig zijn. Dit draagt bij aan een goede waterkwaliteit. Plantenresten in de vijver mogen verwijderd worden. Tot slot ook even rondom de vijver kijken of planten niet teveel overwoekeren. Deze planten kun je vaak bijsnoeien, verplaatsen of vervangen.