check Levering uit eigen voorraad
check Eigen transportservice
check Krijg advies van specialisten via telefoon en e-mail

Zwembad aanleggen

Wil jij genieten van jouw eigen zwembad? Bij IrriTech vind je alles wat je nodig hebt om je eigen zwembad te bouwen. Ga voor een compleet zelf ontworpen bouwkundig zwembad of graaf een ijzersterk stalen zwembad in.

Soorten zwembaden

Wanneer je een zwembad wil aanleggen is het belangrijk eerst te bepalen wat voor soort zwembad je wil. Zwembaden worden in drie types verdeeld.

Bouwkundig zwembad

Een bouwkundig zwembad is een duurzaam, meestal, ondergronds zwembad. Deze zwembaden zijn in elke vorm en maat te bouwen. Ook kunnen deze zwembaden zowel binnen als buiten geplaatst worden.

Kunststofzwembad

Kunststofzwembaden bestaan uit vaste panelen of zijn al compleet voorgevormd, hierdoor is de vrijheid van vorm en maat beperkter. Deze zwembaden plaats je snel en zijn goedkoper dan betonnen zwembaden.

Opzetzwembad

Een opzetzwembad kan je op meerdere manieren gebruiken. Zo kan je ze ingraven of boven de grond gebruiken, afhankelijk van het model opzetzwembad. Deze zwembaden zet je gemakkelijk zelf op en zijn relatief goedkoop.

Filteren en verwarmen.

Naast het aanleggen van het zwembad zelf is het ook belangrijk na te denken over een filter- en verwarmingssysteem. Een filter is belangrijk voor een schoon en helder zwembad en is in meerdere varianten beschikbaar.

Zwembadverwarming zorgt voor een warm zwembad waardoor je vaker in het jaar van jouw zwembad geniet. Beide systemen zijn afhankelijk van een pomp, de basis van het systeem. Sluit de pomp aan met een leiding en buizensysteem.

Veilig en goed verlicht zwemmen

Voor een zo veilig mogelijk zwembad is het verstandig om verlichting te installeren, zo zie je goed wat er in het water zit en waar mogelijke obstakels zitten. Ook een zwembadtrap is belangrijk om gemakkelijk in en uit het zwembad te komen.

Benodigdheden bij het aanleggen van jouw zwembad

De benodigdheden voor het aanleggen van een zwembad zijn compleet afhankelijk van jouw wensen en eisen. Ten eerste het type zwembad dat je wil aanleggen, ga je voor een bouwkundig, kunststof- of opzetzwembad? Op basis van deze keuze heb je verschillende materialen nodig om het zwembad aan te leggen. Het kunststof- en opzetzwembad zijn al redelijk compleet en hebben niet veel extra’s nodig terwijl je voor een bouwkundig zwembad verschillende materialen nodig hebt. Denk ook na over een ingegraven of bovengronds zwembad, bij een bovengronds zwembad hoef je geen grond te verplaatsen en kan je zonder zwaar materieel af.

Stappenplan voor het aanleggen van jouw zwembad

Hoe jij jouw zwembad aanlegt is afhankelijk van het type zwembad dat je wil aanleggen. Een bouwkundig zwembad vergt een stuk meer werk dan een opzetzwembad. Houd ook rekening met de mogelijke vergunningen die nodig zijn voor het aanleggen van een zwembad.

Bouwkundig zwembad aanleggen

 1. Maak een ontwerp voor het bouwkundige zwembad;
 2. Graaf het ontwerp van je zwembad uit, zorg dat er zowel in de lengte als in de breedte 1 meter ruimte is;
 3. Stort de betonvloer, maak de vloer zo glad mogelijk, dan hoef je deze niet verder af te werken;
 4. Trek de muren op;
 5. Breng de folie aan;
 6. Plaats de filterinstallatie;
 7. Doe verdere afwerking als tegels en verlichting.

Kunststofzwembad aanleggen en opzetzwembad ingraven.

 1. Graaf een gat uit met zowel in de lengte als in de breedte 1 meter ruimte;
 2. Stort de betonvloer en maak de vloer zo glad mogelijk;
 3. Plaats de zwembadbak waterpas;
 4. Sluit de verlichting en de apparatuur aan;
 5. Stabiliseer de zwembadbak met stabilisatiezand.

Hulp nodig bij het samenstellen van jouw zwembad?

Wij helpen je graag verder bij het samenstellen van jouw droomzwembad. Wij hebben jarenlange ervaringen en weten precies wat er komt kijken bij het aanleggen van een zwembad. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies en een totaaloplossing voor jouw zwembad.