check Levering uit eigen voorraad
check Eigen transportservice
check Krijg advies van specialisten via telefoon en e-mail
local_shipping BEZORGD OP JOUW LOCATIE Jouw producten op locatie bezorgd
home ZEER COMPLEET ASSORTIMENT  Direct alles voor jouw project in huis
person SCHERPE ZAKELIJKE PRIJZEN Vraag jouw zakelijk account aan

Beregening voor tuin tot akker

Regen geeft in droge periodes te weinig water voor jouw tuin en het water bereikt niet alle plekken. Een beregeningsinstallatie is de oplossing gezonde beplanting, grond en gazon. Geheel afgestemd op jouw tuin en weersinvloeden beregen je, op vaste tijden, plekken en hoeveelheden. In zomerperiodes bergen je langer en vaker. Houd rekening met schaduwzijdes en type beplanting in de tuin. Dit bepaalt het type beregeningsmateriaal.

De optimale beregeningsinstallatie voor jou

Om het juiste beregeningssysteem samen te stellen moet je weten waar een beregeningsinstallatie uit bestaat. Diverse onderdelen als tuinsproeiers, leidingen en druppelslangen werken samen om jouw tuin te voorzien van water. Een beregeningscomputer stuurt de onderdelen aan en maakt jouw tuinberegening volledig instelbaar. Met een beregeningspomp heeft het systeem altijd voldoende druk. Door het aanleggen van een waterbron voorzie jij jouw installatie van water. Combineer dit met een bronpomp en je beschikt over een voordelige watervoorziening.

Soorten beregening

Om effectief te beregenen zijn er verschillende soorten beregeningsmaterialen beschikbaar. Voor iedere toepassing leveren wij complete systemen.

Tuinsproeiers

Dit is de overkoepelde benaming voor sproeiers. We maken hierbij onderscheid tussen pop-up sproeiers en micro-irrigatie. De pop-up spoeiers zijn ideaal voor tuinen en veldberegening. Voor beregening in de tuinbouw en voor volkstuinen raden we micro-irrigatie aan.

Nevelproeiers

Dit zijn sproeiers met een fijne straal geschikt voor bloemen, planten en moestuinen. De nevel voorkomt schade aan blad en bloem. Daarnaast zijn deze sproeiers gemakkelijk te plaatsen op een tyleenslang. De sproeiers zijn gevoelig voor vuil, gebruik daarom een voorfilter.

Pop-up sproeiers

De meest bekende manier van beregenen is met pop-up sproeiers. Deze plaats je onder het maaiveld en zijn onzichtbaar wanneer ze niet actief zijn. Zodra er druk op het leidingsysteem komt drukt dit de pop-sproeiers naar boven. De nozzle, die je op de sproeier plaatst, bepaald het bereik, sproeibeeld & waterverbruik. Bij de meeste pop-up sproeiers worden nozzles meegeleverd. Dit geeft de mogelijkheid om de sproeier perfect af te stellen. Bij iedere sproeier of nozzle vermelden wij op de website een sproeitabel. Zo kan je precies zien welke prestaties er geleverd worden.

Druppelslang

Een druppelslang ligt over de grond of in de grond en geeft met regelmaat een kleine hoeveel water af. Hierdoor verzadigt de grond op een langzame manier. Het constante druppelen van de druppelleiding zorgt voor een efficiënte irrigatie, er gaat bijna geen water verloren. Zo bespaar je tot wel 55% op de waterafgifte.

Zweetslang

Dit is een poreuze druppelslang die je zowel ondergronds als bovengronds kan gebruiken. Zweetslangen zorgen voor een ideale bewatering van perken, struiken, bomen en kassen.  De slangen zijn werkzaam met een lage druk en hebben een lange levensduur (wintervast).

Heb je vragen over beregening? Neem contact met ons op voor persoonlijk advies.


Veelgestelde vragen

Wat heb je nodig voor tuin beregening?

Voor het aanleggen van tuin beregening heb je de onderstaande producten nodig. Voor een handmatig bediende tuin beregening vervang je de monifolds met kogelkranen en laat je de beregeningscomputer achterwege.

  • Sproeiers of druppelslangen
  • Tyleenslangen
  • Tyleenkoppelingen
  • Waterverdeler
  • Manifolds
  • Beregeningscomputer
  • Beregeningspomp of bronpomp met pompbesturing

Heb je hulp nodig bij het samenstellen van een beregeningsysteem? Neem dan contact op.

Kun je beregening zelf aansluiten?

De aanleg van een beregeningsysteem kun je eenvoudig zelf. Het belangrijkste is dat je van te voren een duidelijke technische tekening hebt, met een overzicht van al de benodigde elementen. Op deze manier weet je zeker dat je gebruik maakt van de juiste spullen en werkt de beregening optimaal. Lees ook ons artikel tuinberegening aanleggen voor meer informatie.

Wat kost een beregeningsinstallatie?

Een automatisch beregeningsysteem kost tussen de drie en acht euro per vierkante meter tuin, afhankelijk van de vorm. Handmatig bediende beregening kost tussen de twee en zes euro per vierkante meter tuin. We raden voor het comfort vrijwel altijd een automatische beregeningsinstallatie aan.