
Beregening opstarten? Hier moet je op letten!
Zodra de zon begint te schijnen en de temperaturen weer oplopen is het tijd om de tuinberegening weer op te starten. Om het systeem goed te laten functioneren is het belangrijk om ieder jaar een controle uit te voeren en het systeem weer klaar te maken voor gebruik. Is de beregeningspomp niet beschadigd? Werken de sproeiers nog naar behoren? Wij lichten alles voor je uit waar je op moet letten tijdens het opstarten van de beregeningsinstallatie!
Stappenplan:
- Beregeningspomp opstarten
- Beregeningspomp instellen
- Sensoren & weerstation controleren
- Sproeiers testen
- Druppelslang controleren
1. Beregeningspomp opstarten
Plaats de pomp in een droge, goed geventileerde ruimte. Wanneer de pomp op zijn plek staat kun je de beregeningspomp opstarten. Dit doe je volgens de volgende stappen:
- Bevestig de persleiding aan de pomp
- Vul de aanzuigslang en koppel deze aan de pomp
- Vul het pomphuis met water en zorg ervoor dat alle lucht eruit is
- Start de beregeningspomp en check de installatie op eventuele lekkages
2. Beregeningscomputer instellen
Als tweede stap kun je de beregeningscomputer weer opstarten. Hierbij is het belangrijk dat je ook de magneetkleppen (elektrische kranen) controleert.
Wanneer de beregeningscomputer weer aanstaat, is het verstandig om het beregeningsprogramma na te lopen. Check of het programma goed is ingesteld en stel waar nodig de instellingen bij.
3. Sensoren & weerstation controleren
Maak je gebruik van bijvoorbeeld een regensensor of een weerstation? Controleer dan of deze nog goed functioneren. Bij een weerstation is het belangrijk om te controleren of de kurk nog goed functioneert, aangezien deze wordt gebruikt om het waterniveau te meten. Zorg ervoor dat je dit regelmatig controleert om nauwkeurige metingen te garanderen.
4. Sproeiers testen
Bij het opstarten van een beregeningssysteem is het essentieel om de sproeiers te testen. Weersinvloeden kunnen ervoor zorgen dat een sproeier beschadigd of verstopt is geraakt. Met name wintervorst is hier een grote boosdoener. Zodra je het systeem hebt aangezet, kijk dan goed of het sproeibereik nog wordt gehaald en of ze goed rond draaien. Wanneer een sproeier is beschadigd of niet meer naar behoren werkt, is het raadzaam om deze te vervangen.
5. Druppelslang controleren
Controleer de druppelslang op eventuele beschadigingen of verstoppingen. Vervang beschadigde delen indien nodig. Spoel daarna de druppelslang door deze aan te sluiten op de waterbron en het water een paar minuten te laten lopen zonder eindstop. Dit verwijdert vuil en sedimenten die zich tijdens de winter hebben opgehoopt.
Hulp nodig bij het opstarten van je beregening?
Heb je vragen over het opstarten van de beregening? Neem dan contact op met ons op. Onze productspecialisten staan klaar om jou te ondersteunen.