check Levering uit eigen voorraad
check Eigen transportservice
check Krijg advies van specialisten via telefoon en e-mail

Leidingweerstand berekenen

Bij de keuze van een leiding is het belangrijk te weten welke diameter er benodigd is voor een goede doorstroming. Je wilt vaak voorkomen dat er teveel weerstand in de leiding is waardoor de waterdruk afneemt. Zeker bij trajecten met lange leidinglengtes kan dit een groot verschil maken. 

Beschik je over een bestaande situatie van leidingwerk en ben je op zoek naar een pomp die voor de situatie geschikt is? Ook dan is het goed te weten wat het drukverlies is, zodat bij de keuze van de pomp je dit drukverlies in zeker zin kunt compenseren door een zwaardere pomp. 

In de beregening waar hoofdzakelijk met tyleenslangen gewerkt wordt hebben we een richtlijn voor de keuze van de diameter. 

  • 16 mm tot maximaal 1 m3 per uur
  • 20 mm tot maximaal 1.5 m3 per uur
  • 25 mm tot maximaal 2 m3 per uur
  • 32 mm tot maximaal 4 m3 per uur
  • 40 mm tot maximaal 7 m3 per uur
  • 50 mm tot maximaal 10 m3 per uur
Bovenstaand overzicht is een grove richtlijn. Uiteraard zijn er vele variabele die meespelen in de keuze van de juiste diameter. Denk hierbij een de manier waarop het tracé loopt. Is er één hoofdleiding met aftakkingen of splitst het tracé zich al direct op. 
Om een compleet overzicht te geven over het drukverlies vind je hieronder een drukverlies tabel. Onderin de tabel zie het aantal kuubs per uur, bovenin de leidingdiameter en aan de zijkant het drukverlies per 100 meter wat daarbij hoort. De rode lijnen volgen een voorbeeld.