Tyleen gasleiding
Onze PE gasleiding zijn sterke tyleen buizen met het GASTEC qa certificaat, je kunt deze buizen herkennen aan de zwarte kleur en de vier gele strepen. Deze tyleen gasleiding is ideaal voor bovengronds- en ondergronds gebruik. Plaats deze flexibele gasleidingen eenvoudig in een woning, bedrijfspand of tuinhuis.
Tyleen gasleiding van HDPE
HDPE staat voor hogedichtheidpolyetheen, deze duurzame en stevige kunststof is ideaal als gasleiding te gebruiken. De tyleen gasleiding wordt gemaakt van olie en een katalysator. Onder lage druk wordt hier Polyetheen van gemaakt. Het resultaat is een kunststofsoort met een bijzonder lage dichtheid. HDPE heeft een goede chemische bestendigheid en is opgewassen tegen temperaturen tot 90 graden.
HDPE is dusdanig stevig dat hier ook onverwoestbare koi vijverbakken van worden gemaakt. Als onze PE gasbuizen zijn voorzien van het GASTEC QA keurmerk. Dit keurmerk is te herkennen aan de gele strepen op de buis. Dit vrijwillige keurmerk geeft aan dat de PE gasleiding geschikt is voor het vervoeren van gas.
De juiste PE gasleiding kopen
De SDR klasse geeft de verhouding tussen de buitenmiddellijn en de wanddikte van de buis. Een hogere lagere SDR waarde is gelijk aan een dikkere wand. Hoe hoger de wanddikte, des te meer inwendige druk kan de buis aan.
- PE 100 buis met SDR 11 valt hierbij in drukklasse PN8 (8 bar)
- PE 100 buis met SDR 17,6 valt in de drukklasse PN4 (4 bar)
Over het algemeen geldt dat de druk voor gas een stuk lager ligt dan van water. Dit heeft te logischerwijs te maken met de dichtheid van de mediums. De drukwaarden voor gasleiding zijn als volgt:
- 1 - 1,1 bar druk In een woning (circa 0,03 bar overdruk = 1,030 bar)
- 4 - 8 bar druk in transport en ringleidingen
- 40 bar druk in het regionale leidingnet
- 65 – 80 bar in de hoofdtransportleiding
Wil je graag een persoonlijk advies, neem dan contact met ons op.
Gasleiding met mantelbuis verplicht?
Er zijn een aantal situaties waarbij het gebruik van een mantelbuis nodig is. Volgends de NPR 3378-5 richtlijn moet er een mantelbuis gebruikt worden bij:
- Gasleidingen in vochtige ruimtes. Denk hierbij aan de kruipruimte en in de grond.
- Gasleiding in een omgeving met hoge temperaturen of mechanische belasting. Denk hierbij aan een sauna, hete lampen of een doorvoer.
In de praktijk betekent dit dat je gasleiding alleen in muren en plafonds zonder mantelbuis wegwerkt. Bij iedere doorvoer plaats je ook een mantelbuis, dit zorgt ervoor dat je de gasleiding eenvoudig kunt vervangen. Voor particulier gebruik is een mantelbuis om je gasleiding niet verplicht, we raden het wel aan. Het maakt vervanging van leidingen en het plaatsen van extra leidingen of kabels vele malen eenvoudiger.
PE gasleiding installeren
In een woning kun je met SDR 17 PE100 buis eenvoudig uit de voeten. Deze buis is gecertificeerd voor een druk tot 4 bar en de druk in huis zal nooit boven de 1,1 bar uitkomen. De leidingen bevestig je met buisklemmen aan de muur of je freest ze netjes in de muur. Maak de buizen met Hawle gas knelkoppelingen en PE laskoppelingen aan elkaar.