
Drainage aankoophulp: welke drainagebuis aanleggen?
U heeft de keuze gemaakt om drainage aan te leggen? Een zeer verstandig besluit. Nu enkel nog de juiste drainagebuis kopen. Het kiezen van de juiste drainagebuis is belangrijk voor de werking. Ze zijn te verkrijgen van klein tot groot. De buis is enkel verkrijgbaar in een geperforeerde (kale) buis of met een omhulling om de buis. Deze omhulling werkt als een filter en voorkom vervuiling en verstopping in de drainagebuis. De omhulling is verkrijgbaar in kokos of PP (polypropyleen). Ook kunt u kiezen voor een drainagebuis zonder omhulling:
Drainage met kokos
Drainage met PP450
Drainage met PP700
Drainage kaal blind
Drainage aanleggen: waarom?
Drainage aanleggen is in veel situaties dé oplossing voor wateroverlast. Deze overlast is in ons 'waterland' een veelvoorkomend verschijnsel. Het kan zich uiten in, onder of rondom uw woning. Door het plaatsen van de juiste drainagebuis voert u het overtollige regenwater af en wordt hiermee het grondwaterniveau verlaagd. Een te natte tuinbodem behoort hiermee tot het verleden.
Een drainagebuis is een geperforeerde PP of PE-buis. Dankzij de perforatie komt het af te voeren water terecht in de drainagebuis. Vervolgens wordt het water via deze buis afgevoerd naar een hoofddrain, riool of indien mogelijk een nabij gelegen sloot.
Om uw drainagesysteem vakkundig aan te leggen hebben wij een breed scala aan aansluitmaterialen en koppelstukken. Zoals het drainage T-stuk 90 graden en 45 graden, verloopstukken naar pvc rioolbuis, of kruisstukken om meerdere drainagebuizen te koppelen. Zo wordt drainage aanleggen gemakkelijk.
8 tips voor het aanleggen van drainage:
- Stem de drainage af op de grondsoort met de keuze tussen kokos of PP.
- In tuinen heeft u genoeg aan een drainagebuis met een diameter van 50/60 mm.
- Maak een gleuf voor de drainage minimaal 60 cm en maximaal 90 cm diep.
- Leg de drainage op een ondergrond van grind of drainagedoek (3cm / 5cm) en vul deze ook van bovenaf aan, om vervolgens af te dekken met tuinaarde/zand.
- Zorg altijd dat de drainagebuis waterpas ligt voor een goede werking.
- Leg bij een regelmatige natte bodem de drainage maximaal om de 5 meter.
- Leg zo lang mogelijke lengtes drainage voor een beter lopende & zuigende werking.
- Zorg voor een goede waterafvoer (sloot of hemel water riolering) en dicht doodlopende uiteinde goed af met een eindkap.
Kies de juiste drainage
We leveren zes soorten drainage met ieder zo zijn sterke punten.
Drainagebuis kokos
De buis met kokos houdt zeer fijne deeltjes tegen. Dit voorkomt een verstopte en dichtslaande drainagebuis. Een verschijnsel dat wij vaak zien bij het plaatsen in oergrond. In die gevallen wordt de drainage kokos variant aanbevolen.
Kokos is een natuurlijk product, waardoor u beschikt over een duurzaam en ecologisch verantwoord afvoersysteem voor al uw overtollige water. Door het lichte gewicht is hij zeer gemakkelijk te plaatsen in uw tuin, rijbak of rondom het huis. Deze buizen met kokos gaan gemiddeld tien jaar mee. Dit komt doordat kokos een natuurlijk product is en dus helaas zal verteren.
Drainage PP450
Wilt u langer genieten van uw drainagesysteem? Dan biedt de drainage PP450 uitkomst. Deze soort heeft polypropeen vezels als omhulling. Ook deze omhulling heeft een filterfunctie en beschermt de buis bij het vullen van de sleuf. Hij doet zijn werk gemakkelijk en snel. Door zijn lange levensduur is hij uitermate geschikt voor het aanleggen van een duurzaam drainagesysteem.
In kleigrond voelt de drainage PP450 zich echt thuis en hier kan de buis tot wel 50 jaar blijven liggen zonder weg te rotten. Dit is mogelijk dankzij de polypropeenvezel omhulling van de drainagebuis. Voor een goede afvoer van overtollig regenwater in kleigrond kiest u voor deze drainagebuis. Dankzij dit drainagesysteem beschikt u altijd over een droge ondergrond rond uw woning, tuin, sportveld of paardrijbak.
Drainage PP700
Voor de ultieme werking is er de drainage PP700. Deze buis is omwikkeld met gerecyclede polypropeen vezels. Hiermee is dit type buis toepasbaar voor vrijwel elke voorkomende grondsoort. Zand,-veen- en kleigrond: overal voelt deze drainagesoort zich thuis.
Een voordeel ten opzichte van de PP450 is dat deze buis grovere vezels heeft. Dit resulteert in een lagere kans op verstopping door fijne gronddeeltjes. Ook deze buis gaat gemiddeld 50 jaar mee, waardoor u zeer lang kunt genieten van een geweldig drainagesysteem.
Drainage PP1000
De drainage PP1000 heeft een omhulling van kunstgrasvezel, met een zeer open structuur. Deze buizen zijn hierdoor helemaal op hun plek in zandgrond en kalkhoudende grond. Je plaatst deze onder meer in landbouwgrond en onder sportvelden.
Drainage kaal geperforeerd
Wanneer u een lichte, veelzijdige drainagebuis zoekt dan is de kale drainage ideaal. De buis heeft geen omhulling en wordt daarom ook wel drainage kaal genoemd. Deze drainagebuis omhult u zelf eenvoudig met geotextiel voor de afvoer van grondwater. Daarnaast is deze buis ook te gebruiken voor het filtersysteem van zwemvijvers. Hiervoor plaatst u deze buis onder het plantfilter tussen een laag lavastenen.
Drainage kaal blind
De drainage kaal blind is niet geperforeerd en heeft geen omhulling. Kaal blind drainage gebruikt u in combinatie met andere drainagebuizen. Deze dichte buis plaatst u op plekken waar u geen grondwater wilt afvoeren. Daarnaast is het mogelijk de buis zelf te perforeren voor hele gerichte drainage.
Neem contact met ons op wanneer u meer advies wilt bij het maken van de juiste keuze voor uw drainage en drainagebuis. Ook tijdens het drainage aanleggen kunnen wij u van goed advies voorzien. Hierdoor wordt de juiste drainagebuis kopen een stuk eenvoudiger!