check Levering uit eigen voorraad
check Eigen transportservice
check Krijg advies van specialisten via telefoon en e-mail

Drainage aankoophulp: welke drainagebuis aanleggen?

Je hebt de keuze gemaakt om drainage aan te leggen? Een zeer verstandig besluit. Nu enkel nog de juiste drainagebuis kopen. Het kiezen van de juiste drainagebuis is belangrijk voor de werking. Ze zijn te verkrijgen van klein tot groot. Daarnaast heb je de keuze uit verschillende omhullingen voor de drainagebuis. Deze omhulling werkt als een filter en voorkom vervuiling en verstopping in de drainagebuis. De omhulling is verkrijgbaar in kokos of PP (polypropyleen). Ook kun je kiezen voor een drainagebuis zonder omhulling.

Snelmenu


Drainage aanleggen: waarom?

Drainage aanleggen is in veel situaties dé oplossing tegen wateroverlast. Deze overlast is in ons 'waterland' een veelvoorkomend verschijnsel. Veel mensen ervaren de overlast in of raondom de woning. Met de juiste draingebuis voer je het overtollige regenwater effectief af. Zo verlaag je het grondwaterniveau en behoort een natte tuinbodem tot het verleden. De drainage helpt daarnaast ook tegen wateroverlast in de kelder en kruipruimte.

Drainagebuis is een geperforeerde PP of PE-buis. Dankzij de perforatie komt het af te voeren water terecht in de drainagebuis. Vervolgens wordt het water via deze buis afgevoerd naar een hoofddrain, riool of een nabij gelegen sloot.

Om uw drainagesysteem vakkundig aan te leggen hebben wij een breed scala aan aansluitmaterialen en koppelstukken. Zoals het drainage T-stuk 90 graden en 45 graden, verloopstukken naar pvc rioolbuis, of kruisstukken om meerdere drainagebuizen te koppelen. Zo wordt drainage aanleggen gemakkelijk.


Kies de juiste drainage

We leveren zes soorten drainage met ieder zo zijn sterke punten. Kies de omhulling die past bij jouw toepassing.

Drainage kokos

De buis met kokos houdt zeer fijne deeltjes tegen. Dit voorkomt een verstopte en dichtslaande drainagebuis. Een verschijnsel dat wij vaak zien bij het plaatsen in oergrond. In die gevallen wordt de drainage kokos variant aanbevolen. Kokos is een natuurlijk product, waardoor je over een duurzaam en ecologisch verantwoord afvoersysteem beschikt voor al je overtollige grondwater.

 Door het lichte gewicht is hij zeer gemakkelijk in je tuin, rijbak of rondom het huis te plaatsen. Deze buizen met kokos gaan gemiddeld tien jaar mee. Dit komt doordat kokos een natuurlijk product is, wat helaas zal verteren.

Bekijk alle kokos drainage.

Drainage PP450

Zoek je een drainagesysteem met een lange levensduur? Dan biedt de drainage PP450 uitkomst. De omhulling van deze drainage bestaat uit gerecycelde polypropeen vezels. Ook deze omhulling heeft een filterfunctie en beschermt de buis bij het vullen van de sleuf. Door zijn lange levensduur is hij uitermate geschikt voor het aanleggen van een duurzaam drainagesysteem. In kleigrond voelt de drainage PP450 zich echt thuis. 

De buis kan tot wel 50 jaar blijven liggen zonder weg te rotten. Dit is mogelijk dankzij de polypropeenvezel omhulling van de drainagebuis. Voor een goede afvoer van overtollig regenwater in kleigrond kies je voor deze drainagebuis. Dankzij dit drainagesysteem beschik je altijd over een droge ondergrond rond je woning, tuin, sportveld of paardrijbak.

Bekijk alle PP450 drainage.

Drainage PP700

Voor de ultieme werking is er de drainage PP700. Deze buis is omwikkeld met gerecyclede polypropeen vezels. Hiermee is dit type buis toepasbaar voor vrijwel elke voorkomende grondsoort. Zand,-veen- en kleigrond: overal voelt deze drainagesoort zich thuis. Een voordeel ten opzichte van de PP450 is dat deze buis grovere vezels heeft. Dit resulteert in een lagere kans op verstopping door fijne gronddeeltjes. 

De grovere filter zorgt dat deze drainagebuizen beter bestand zijn tegen ijzerhoudende grond. Kleinste ijzerdeeltjes worden eenvoudig met het water afgevoerd. Ook deze buis gaat gemiddeld 50 jaar mee, waardoor je lang geniet van een geweldig drainagesysteem.

Bekijk alle PP700 drainage.

Drainage PP1000

De drainage PP1000 heeft een omhulling van kunstgrasvezel, met een zeer open structuur. Deze buizen zijn net als kokos drainage helemaal op hun plek in kalkhoudende en zandrijke grond. Voor veengrond is de pp100 drainage het alternatief voor kokos drainage. De grove structuur zorgt dat de grotere deeltjes met het grondwater afgevoerd worden. Deze PP1000 drainage wordt veelal toegepast onder sportvelden, campings en in landbouwgrond, vooral in oergronden.

Bekijk alle drainage PP1000.

Drainage zonder omhulling

Wanneer je een lichte, veelzijdige drainagebuis zoekt dan is de kale drainagebuis ideaal. De buis heeft geen omhulling en wordt daarom ook wel drainage kaal genoemd. Deze drainagebuis omhul je zelf eenvoudig met geotextiel voor de afvoer van grondwater. Kale drainagebuizen worden regelmatig in de wegen- en woningbouw gebruikt voor tijdelijke drainage.

Bekijk alle drainage kaal.

Drainage ongeperforeerd

De drainage kaal blind is niet geperforeerd en heeft geen omhulling. Kaal blind drainage gebruik je in combinatie met andere drainagebuizen. Deze dichte buis plaats je op plekken waar je geen grondwater wilt afvoeren. Daarnaast is het mogelijk de buis zelf te perforeren voor hele gerichte drainage.

Bekijk alle drainage ongeperforeerd.


Drainagebuis met de juiste diameter

Nu je de juiste drainagebuis hebt uitgezocht, is het van belang om een buis te vinden met de juiste diameter. Hierbij kun je onderstaande richtlijnen aanhouden.

 • 50 mm - Kassenbouw
 • 60 mm - Landbouw, tuin, paardrijbak
 • 80 mm - Tuin, paardenbak, sportveld, golfbaan
 • 100 mm - Ringdrainage, boerderij
 • 125 mm (en groter) - Grond-, weg- en waterbouw

Bij zeer natte of compacte klei grond kies kies je voor een dikkere drainagebuis. Ditzelfde geldt wanneer je langere lengtes aanlegt, je moet tenslotte meer water afvoeren.

 

8 tips voor het aanleggen van drainage

 1. Stem de drainage af op de grondsoort met de keuze tussen kokos of PP.
 2. In tuinen heb je genoeg aan een drainagebuis met een diameter van 60/80 mm.
 3. Maak een gleuf voor de drainage minimaal 60 cm en maximaal 90 cm diep.
 4. Leg de drainage op een ondergrond van grind of drainagedoek (3cm / 5cm) en vul deze ook van bovenaf aan, om vervolgens af te dekken met tuinaarde/zand.
 5. Zorg dat de drainagebuis altijd waterpas ligt voor een optimale werking.
 6. Leg bij een regelmatige natte bodem de drainage maximaal om de 5 meter.
 7. Leg zo lang mogelijke lengtes drainage voor een beter lopende & zuigende werking.
 8. Zorg voor een goede waterafvoer (sloot of hemel water riolering) en dicht de uiteindes goed af met een eindkap.

Wil je meer advies bij het maken van de juiste keuze voor je drainagesysteem? Neem contact met ons op. Ook tijdens het drainage aanleggen kunnen wij je van goed advies voorzien. Hierdoor wordt de juiste drainagebuis kopen een stuk eenvoudiger!


Lees ook: