check Levering uit eigen voorraad
check Eigen transportservice
check Krijg advies van specialisten via telefoon en e-mail

Infiltratiekrat diepte: dit is de optimale diepte

Voor een effectieve werking moet een infiltratiekrat op de juiste diepte liggen. Plaats je hem te hoog, dan heb je kans dat het krat bezwijkt onder de druk. Maar plaats je hem te diep, dan heb je juist kans dat het regenwater niet meer wegloopt. Ontdek hier de perfecte diepte voor jouw infiltratiekrat en plaats een effectief infiltratiesysteem.

 

Plaats een Infiltratiekrat boven het grondwaterniveau

Voor de hovenier is dit misschien een open deur, maar een infiltratiekrat plaats je boven het grondwater niveau. De reden hiervoor is heel simpel: als een infiltratiekrat in het water ligt, dan kan het water ook niet weglopen. Sterker nog, het grondwater kan het krat vullen. Dit wil je te allen tijde voorkomen.

Is de grondwaterstand te hoog om een infiltratiekrat te kunnen plaatsen? Combineer het infiltratiesysteem dan met verticale drainage. Hiermee loopt het grondwater snel weg naar dieperliggende zandlagen.

 

Infiltratiekrat diepte onder een oprit of weg

Vrijwel alle infiltratiekratten kun je onder een oprit of weg plaatsen. Sommige infiltratiekratten zijn echter geschikt voor zwaar verkeer en kunnen een hogere druklast aan. Deze infiltratiekratten plaats met je met de bovenzijde minimaal 60 centimeter onder het maaiveld. Voor wegen met zwaar (vracht)verkeer geldt een diepte van minimaal 80 centimeter. Standaard infiltratiekratten kunnen een lagere druklast aan. Hierbij geldt dat je deze minimaal op 80 centimeter diepte plaatst voor licht verkeer en op minimaal 1 meter diepte voor zwaar verkeer. Voor de zekerheid is het altijd aan te raden om iets dieper te graven waar mogelijk.

Infiltratiekratten diepte onder een tuin of looppad

Er zijn natuurlijk altijd delen van de tuin waar je nooit zal lopen, denk hierbij aan plekken met planten. Hier kun je al infiltratiekratten plaatsen op 30-40 centimeter diepte. Wanneer je dieper graaft, voorkom je dat er wortels in de kratten gaan groeien. 

Onder een looppad moet je rekening houden met een minimale diepte van 60 centimeter van de standaard infiltratiekrat en minimaal 50 centimeter diepte voor de zware infiltratiekratten. Hiermee heb je voldoende grond om de druk te verdelen en voorkom je dat de grond gaat veren.

Aan de slag met infiltratiekratten

Wil je meer weten over het ingraven van infiltratiekratten? Bekijk dan ook ons artikel infiltratiekratten plaatsen. Daarnaast helpen wij je natuurlijk graag bij het aanleggen van effectief en duurzaam infiltratiesysteem. Bel voor advies naar 0341-266636 of mail naar info@irritech.nl.

 

Veelgestelde vragen

Hoe kan je infiltratiekratten plaatsen?

Een grondboor om gaten in de grond te maken, een of meerdere drainagebuizen en drainage eindkappen voor ieder uiteinde van de verticale drainage. Houd er rekening mee dat je zowel de boven als onderzijde van iedere drainageslang moet afsluiten. Voor het boren van de gaten kun je zowel een handgrondboor als motor grondboor gebruiken.

Wat is de maximale diepte voor een infiltratiekrat?

In principe is de maximale installatie diepte 5 meter diep. Maar deze diepte is in veel gevallen onder het grondwater niveau, wat ten koste gaat van de werking. Plaats een infiltratiekrat daarom nooit onder de grondlaag met grondwater. Is de grondwaterstand te hoog voor een infiltratiekrat? Dan kun je deze lokaal verlagen met verticale drainage.