check Levering uit eigen voorraad
check Eigen transportservice
check Krijg advies van specialisten via telefoon en e-mail

Welke (mini) warmtepomp heb ik nodig voor mijn zwembad?


Wil je het zwembadseizoen voor buiten verlengen of wil je een aangenamere watertemperatuur dan is een (mini) warmtepomp de oplossing. Deze pompen maken gebruik van de buitenlucht en onttrekt hieruit warmte voor het verwarmen van het zwembadwater. De capaciteit van een warmtepomp wordt meestal uitgedrukt in Kilowattage (kW). Deze verwarmingscapaciteit bepaald voor welk zwembad inhoud de pomp geschikt is. Let erop dat deze waarde meestal wordt afgegeven bij een bepaalde luchttemperatuur. Wil je de pomp dus gebruiken voor het verlengen van het seizoen, dan is het belangrijk om ook voldoende capaciteit te hebben bij een lagere luchttemperatuur. 

Bij de keuze van een warmtepomp voor je zwembad moet je rekening houden met een aantal dingen


  • Inhoud zwembad: Allereerste is het van belang te weten hoeveel zwembad inhoud er verwarmt moet worden. De inhoud wordt uitgedrukt in kubieke meter (m3). Wil je de inhoud weten? Vermenigvuldig dan de lengte x breedte x hoogte met elkaar. 

  • Type zwembad: Uiteraard is het ook van belang te weten welk type zwembad er verwarmt moet worden. Is dit een opzetzwembad, een inbouwzwembad en/of een binnen- buitenzwembad. Je kan je voorstellen dat een goed geïsoleerd zwembad met een mogelijkheid om het bad af te dekken eenvoudiger te verwarmen is dan een opzetzwembad die buiten volledig in de schaduw staat. Neem deze informatie dan ook mee in de keuze van een warmtepomp. Het kan dus zijn dat er een zekere overcapaciteit benodigd is in de meeste gevallen. 

  • Gewenste watertemperatuur: De gemiddelde temperatuur van zwembadwater ligt tussen de 25 en 28 graden. Dit voelt aangenaam wanneer je actief bent in het zwembad. De meeste warmtepompen kunnen tot 40 graden verwarmen. Let wel dat dit veel energie kost en in de meeste gevallen bijna niet haalbaar is. Wil je een hogere watertemperatuur dan gemiddeld dan heb je een zekere overcapaciteit nodig.