check Levering uit eigen voorraad
check Eigen transportservice
check Krijg advies van specialisten via telefoon en e-mail

Drainage wat is het en wanneer heb je het nodig?

Drainage is een ondergronds systeem van geperforeerde, flexibele buizen die het overtollige grondwater afvoeren. Hiermee kun je heel gericht water afvoeren en wateroverlast voorkomen. Denk hierbij aan plekken waar het water in keldermuren komt, wegen verstoord of planten verdrinkt.

Een goede waterhuishouding is in je tuin van cruciaal belang. Planten moeten genoeg water krijgen, maar er mogen ook geen plassen in de tuin blijven staan. Een drainagesysteem helpt hierbij.

Snel lezen

 

Wat is drainage precies?

Drainage bestaat uit één of meerdere geperforeerde drainagebuizen die op een afvoerpunt of punt van hergebruik aangesloten zijn. Je kunt hiervoor een compleet systeem aanleggen met vertakkingen of losse buizen op de sloot afwateren.

Drainagebuizen zuigen het water op

Een drainagebuis is een geperforeerde buis met één afvoerpunt. Doordat er maar één afvoerpunt is, ontstaat er een onderdruk in het systeem en wordt het water uit de omliggende grond de buis ingetrokken. De omhulling van de drainage zorgt dat de omliggende grond op zijn plek blijft en dat de drainagebuis niet vol met zand stroomt. Deze omhulling is gemaakt van kokos of kunststof vezels. Wil je weten welke diameter en omhulling je nodig hebt? Lees dan ook onze drainage aankoophulp.

Dichte afvoerbuizen verplaatsen het water

De drainagebuizen liggen vrijwel volledig horizontaal, hierdoor stroomt het water alleen weg als er sprake is van een te grote hoeveelheid. De drainagebuizen sluit je daarom vrijwel altijd aan op een afvoerbuis. Met deze leiding verplaats je het water naar een plek waar het kan infiltreren of waar het gebruikt kan worden. Hiervoor bestaan verschillende oplossingen, lees ook: drainagesysteem met of zonder afvoer.

 

Wanneer heb je drainage nodig?

Drainage heeft vele verschillende toepassingen. We hebben de meest populaire toepassingen hieronder uitgelicht.

Dikke kleigrond in de tuin

Compacte kleigrond neemt het regenwater heel slecht op. Hierdoor blijft de regen op de grond liggen. Bij een kleine regenbui kun je al plassen in de tuin krijgen. Drainage helpt het water sneller af te voeren.

Wateroverlast in kelder of kruipruimte

Staat je kruipruimte onderwater of heb je vocht in je keldermuren? Dan is drainage in de meeste gevallen een goede oplossing. Drainage voert het water af voordat het je kruipruimte of keldermuur bereikt.

Gebouwen met een rietdak afwateren

Bij daken met een rieten kap is er vrijwel altijd geen mogelijkheid voor een dakgoot. Ringdrainage biedt in dit geval een effectieve oplossing. Hierbij leg je een ring van drainagebuizen rondom je woning of pand. Deze buizen houden het water zoveel mogelijk weg van de gevel en kruipruimte of kelder.

Laaggelegen gebieden afwateren

Tuinen met laaggelegen plekken hebben vaak last van waterophoping, vooral bij hevige regenval. Deze plekken worden broedplaatsen voor ongedierte en ziekten, wat schadelijk is voor de gezondheid van je planten. Voer overtollig water hier weg met drainagebuizen op probleemplekken. Zo bescherm je de tuin.

Wateroverlast bij onverharde wegen en paden

Heb je lokaal wateroverlast? Drainage helpt om plekken met verzadigde grond op te lossen. Deze problemen komen vaak voor op campings, landgoederen en boerderijen. Bijvoorbeeld bij onverharde wegen en paden. Drainage zorgt dat de ondergrond droger wordt en dat paden begaanbaar blijven.

Grondwaterbeheersing voor akkers

Zonder drainage kunnen akkers na een flinke regenbui compleet onderwater staan. Je kunt dan onmogelijk met de tractor het land op. Drainage zorgt voor een constant waterpeil en helpt de fluctuaties op te vangen. Veel boeren werken hiervoor met waterpeil gestuurde drainage, zodat alleen het te veel aan water wordt afvoert.

Water hergebruik voor tuinbouw

Bij het kweken van planten of gewassen wil je zo efficiënt mogelijk met water omgaan. De waterrekening en de afvoer rekening zouden anders volledig uit de hand lopen. Water wordt daarom onderaan gewassen opgevangen, naar een filtersysteem gebracht en hergebruikt.

Grond erosie voorkomen

Dijken en andere waterwerken zijn gevoelig voor erosie. Hier voorkomt drainage dat de onderliggende grondlagen verzadigd raken. Dijken en andere waterwerken zouden anders beschadigd kunnen raken of in kunnen storten.

Zo zijn er nog veel meer toepassingen te bedenken, zoals paardenbak drainage. Drainage werkt voor vrijwel iedere toepassing waarbij ondergronds water afgevoerd moet worden.

 

Aan de slag met drainage?

Of je nu een toegewijde hovenier bent of een doe-het-zelver, drainage kun je eenvoudig aanleggen. Wil je ook aan de slag gaan? Lees dan ook ons stappenplan voor het drainage aanleggen in de tuin. Hier lees je precies wat je nodig hebt. Heb je meer vragen over drainage? Neem dan contact op met onze klantenservice.