check Levering uit eigen voorraad
check Eigen transportservice
check Krijg advies van specialisten via telefoon en e-mail

Drainage aanleggen in de tuin

Met drainage in de tuin zijn plassen en andere vormen van wateroverlast snel verleden tijd. In het regenachtige Nederland is draineren dan ook een veel toegepaste oplossing. Het fijne is, je kunt eenvoudig zelf de drainage in de tuin aanleggen. Hiermee bespaar je kosten en geniet je natuurlijk ook van de voldoening die dit geeft. Bouw met onderstaande stappen je eigen effectieve drainagesysteem!

Snel lezen

 

Drainagesysteem met of zonder afvoer

Tuinen met directe toegang op een sloot of riolering kun je eenvoudig afwateren. Je sluit de drainage met de verloopstukken eenvoudig aan op een rioleringssysteem. Voor de afwatering in een sloot gebruik je de drainage afvoerbuis en de taluudgoot. Deze hulpstukken klik je simpelweg op het eind van je drainagebuis. Omwikkel de verbinding met tape zodat de omhulling goed op de hulpstukken vast blijft zitten.

Heb je geen afvoerpunt? Maak dan gebruik van een drainageput en sluit je drainagesysteem op een infiltratiekrat of op verticale drainage. Een infiltratiekrat plaats je dieper in de grond. Sluit je drainagebuizen vervolgens via een zandvanger aan op het krat. Voor een effectieve werking plaats je een ontluchter boven het krat (zie ook onderstaande afbeelding). Voor verticale drainage boor je meerdere gaten voor een effectieve afwatering.

Drainage met afvoer

Drainage met afvoer

Drainage op infiltratiekrat

Drainage op infiltratiekrat

 

De juiste drainagebuis voor jouw tuin

Welke drainagebuis heb je nodig voor je tuin? Bij een beperkte mate van wateroverlast kun je met 60 mm drainage de tuin goed droog houden. Wanneer je regelmatig grote plassen in de tuin hebt, dan volstaat de 60 mm niet altijd, dan raden we 80 mm drainage aan. Wil je ringdrainage aanleggen, dan is 100 mm vaak nog effectiever. Met ringdrainage voorkom je wateroverlast in je keldermuren.

In vrijwel iedere tuin kun je met de PP450 drainage en kokos drainage prima uit de voeten. De PP450 drainage heeft een kunststofvezel omhulling, deze kun je vrijwel in iedere grondsoort leggen zonder dat deze snel wegrot. De PP450 drainage wordt dan ook veelvuldig toegepast in de wegenbouw, landbouw en tuinbouw. Heb je ijzerhoudende grond in de tuin, dan is deze drainage rol minder geschikt. De omhulling kan verstopt raken door ijzerafzetting.

In veen- en zandgrond leg je kokos drainage. De kokos omhulling voorkomt dat de veen en zanddeeltjes in de buis komen. Kokos drainage is minder geschikt voor kalkrijke en zure gronden. De kokos omhulling kan door deze gronden aangetast worden.

Bekijk hieronder de meest populaire buizen of lees onze drainage aankoophulp.

Drainagebuizen ingraven

Om de drainage te leggen, maak je sleuven in de tuin. Deze graaf je een meter vanaf je tuingrens en vanaf hier om de twee meter. Laat de drainage eventueel bij elkaar komen op een hoofddrainageleiding. Teken de sleuven (van circa 30 cm breedte) uit in de tuin, doe dit bijvoorbeeld met de punt van je schep.

Verwijder vervolgens de gras plaggen door met de schep zo horizontaal mogelijk onder je gras te steken. Leg de grasplaggen opzij zodat je deze aan het eind eenvoudig terug kunt plaatsen. Graaf vervolgens de sleuven uit tot je overal circa 60 t/m 90 cm diep zit en maak deze sleuven ongeveer waterpas. Afschot is voor drainage niet nodig.

Sluit het systeem op elkaar aan en plaats de drainagebuizen in een laagje split in de sleuven (5 cm rondom, 20 cm boven de drainage). Het split zorgt voor een effectieve werking en voorkomt verstopping. Vul de sleuven van de drainagebuizen vervolgens af met grond of zand voor bestrating.


Drainagebuizen koppelen en afsluiten

Klik eenvoudig al je drainagebuizen met drainage hulpstukken aan elkaar. Sluit bijvoorbeeld meerdere buizen op elkaar aan met een T-stuk of kruisstuk. Gebruik je een riolering of infiltratiesysteem als afwatering? Sluit dan de hoofddrainageleiding met een klikmof of verloopstuk aan op een pvc afvoerbuis met manchet.

Ieder uiteinde van je drainagesysteem sluit je af met een stevige drainage eindkap. Hieronder hebben we de verschillende hulpstukken voor je uitgelicht. Gebruik eventueel ook verloopstukken om buizen met verschillende maten aan elkaar te bevestigingen.

Al de drainage hulpstukken werken met een kliksysteem. Deze klikken vast achter de ribbels van de drainagebuis. Tape deze vervolgens stevig vast met drainagetape.


Lees ook: