check Levering uit eigen voorraad
check Eigen transportservice
check Krijg advies van specialisten via telefoon en e-mail

Infiltratiekratten aanleggen in 5 stappen

Wil je infiltratiekratten aanleggen in de tuin of onder de oprit? Onze specialisten krijgen vaak vragen over infiltratie. We hebben daarom onderstaand stappenplan voor je opgesteld. Doe er je voordeel mee en plaats een effectief infiltratiesysteem.

Een ondergronds infiltratiekrat is een duurzame manier om met regenwater om te gaan. In veel gemeentes is het dan ook verplicht om regenwater in eigen tuin af te voeren. Dit wordt ook wel een bergingsplicht genoemd. De aanleg van infiltratiekratten doe je eenvoudig zelf.

 

Stappenplan infiltratiekratten plaatsen

Met de volgende 5 stappen kun je alle benodigde infiltratiekratten aanleggen. Heb je al een overzicht en weet je hoeveel infiltratiekratten je nodig hebt? Begin dan bij stap 2.

  1. Maak een overzicht van je tuin
  2. Bestel de juiste infiltratiekratten en filters
  3. Graaf de gaten en sleuven voor het infiltratiesysteem
  4. Buizen en infiltratiekratten plaatsen
  5. Gaten en sleuven opvullen

 

1. Teken een overzicht van je huis en tuin

Teken een bovenaanzicht van je woning en tuin, doe dit bij voorkeur op schaal. Markeer de plekken waar de regenpijpen en lijngoten lopen. De afvoerbuizen hiervan ga je aansluiten op het infiltratiekrat. Met een tekening op schaal bereken je eenvoudig hoeveel buizen en kratten je nodig hebt.

Ligt de afvoer van je dakgoot en lijngoot ver uit elkaar? Kies dan voor afzonderlijke infiltratiesystemen. Per 1 m2 dak of straatwerk heb je circa 30-40 liter infiltratie nodig. Gebruik onderstaande berekening en teken één of meerdere infiltratiekratten in. Plaats de kratten minimaal 1,5 meter van de gevel en 2 meter bij bomen vandaan.

Infiltratiekratten berekenen

.. m2 x 30 liter = .. liter infiltratiekrat(ten)

Diepte het infiltratiekrat

  • Onder een oprit: 40-50 centimeter onder de toplaag
  • Onder de tuin: 20-30 centimeter onder de toplaag

 

2. Bestel infiltratiekratten, buizen en filters

In de vorige stap heb je een berekening gemaakt. Aan de hand van deze berekening kun je nu infiltratiekratten kopen. Let op dat je de afvoer kunt spreiden over meerdere infiltratiekratten. Je sluit de kratten eenvoudig met afvoerbuizen op elkaar aan. Kies het liefst voor afvoerbuizen in een groene kleur, deze kleur wordt standaard gebruikt voor het afvoeren van regenwater.

De infiltratiekratten mogen natuurlijk niet verstopt raken, plaats daarom ook een zandvangput voor het krat. Hierin zinkt al het vuil naar de bodem, deze moet je dan ook minimaal ieder jaar een keer legen. Voorzie je regenpijpen van een bladscheider. De bladscheider vangt het blad af, wat anders je leidingwerk verstopt.

Heb je gekozen voor een zandvangput met een blind deksel (zonder gaatjes/sleuven)? Dan heb je ook een beluchter nodig. Een beluchter op het verste krat voorkomt luchtopsluiting in de waterafvoer.

Checklist infiltratiesysteem

 

3. Graaf de gaten en sleuven voor het infiltratiesysteem

Alle spullen zijn bezorgd, nu gaan we aan de slag! Teken de je infiltratiesysteem op de grond uit met de punt van een schep. Graaf de gaten voor je kratten en de sleuven voor de leidingen. Verstoor de grondlaag onder je infiltratiesysteem zo min mogelijk, dat voorkomt verzakkingen. Graaf dus niet te diep.

  • Onder de oprit: hoogte van het krat + 50 cm
  • Onder de tuin: hoogte van het krat + 30 cm

Graaf ook een extra 20-40 cm rondom de kratten af. Zo heb je ruimte voor grof drainagezand. Plaats je een infiltratiekrat in kleigrond? Graaf je kuil dan 10 centimeter dieper en plaats eerst een laag met grof drainagezand. Stamp deze laag goed aan of gebruik een trilplaat. Het drainagezand rondom dient voor een snelle waterafvoer.

Tip van Stefan: Loopt je kuil snel vol met water of graaf je na enkele centimeters al in zeer natte grond? Dan is de grondwaterstand te hoog. Dit verhelp je met drainage.

 

4. Plaats de kratten en afvoerbuizen

Plaats het infiltratiekrat op de zandgrond. Let goed op de pijlen aan de zijkant van het krat. Deze moeten naar boven wijzen. Dit zorgt ervoor dat de aanvoerbuis bovenaan het krat zit en dat het krat optimaal zijn werk doet. Kleine kratten laat je eenvoudig in het gat zakken. Heb je een groot (onhandelbaar krat)? Laat hem dan met spanbanden in het gat zakken. Zorg vervolgens dat het infiltratiekrat goed waterpas ligt.

Plaats de zandvangput waterpas op de grond. Bevestig vervolgens de bijbehorende afvoerbuizen en hulpstukken met een klein beetje afschot. Plaats eventueel ook de beluchter en laat deze 10 centimeter boven het maaiveld uitkomen. Test het systeem met een emmertje water in je regenpijp/lijngoot.

 

5. Vul de gaten en sleuven

Het is tijd om de sleuven weer te vullen. Vul allereerst de ruimte van 20-40 centimeter rondom de infiltratiekratten met grof drainagezand. Stamp iedere laag goed aan, maar pas op voor schade aan het doek van de kratten. Dek het systeem verder af met grond. Plaats eventueel ook nog 15-30 zand op plekken waar bestrating komt. Tot slot kun je eventuele grasplaggen en planten terugplaatsen.

 

Vragen over infiltratie?

Wil je zelf infiltratiekratten bestellen of heb je vragen over infiltratie? Neem dan vrijblijvend contact op voor advies. Onze product specialisten helpen je graag met een duurzame en effectieve afwatering.

Lees ook: Hoe werkt een infiltratiekrat?