
Welk vijverfilter heb ik nodig? Vijverfilter aankoophulp
Ga je een prachtige nieuwe vijver aanleggen of heb je moeite om je vijverwater schoon te houden? Wij helpen je om de beste vijverfilter voor jouw vijver uit te zoeken. Om het jou zo makkelijk mogelijk te maken hebben we verschillende situaties voor je uitgewerkt. Hiermee vindt je snel het filtersysteem voor jouw (nieuwe) vijver.
Snel lezen:
- Een vijverfilter is niet altijd nodig
- De werking van een vijverfilter
- Hoe kies je een vijverfilter die past bij jouw vijver?
- Welke vijverfilters zijn er?
Een vijverfilter is niet altijd nodig
Het is niet altijd nodig om een vijverfilter aan te schaffen voor je vijver. Een vijver met weinig vissen en veel planten kan in theorie in balans blijven. In de praktijk is dit helaas niet voor alle hobbyvijvers haalbaar. Vooral bij relatief kleine vijvers die snel opwarmen door de zon, en waar de visbezetting hoger zijn, is een vijverfilter onmisbaar.
De werking van een vijverfilter
Een vijverfilter zorgt ervoor dat je vijver gezond en helder blijft. Het filtert vuildeeltjes en schadelijke stoffen uit het water en zorgt zo voor een schone vijver. De meest effectieve filtratie van je vijverwater bereik je door een combinatie van mechanische, biologische en UV-filtratie. Elke soort filtratie heeft zijn eigen functie binnen het vijverfilter.
Mechanische filtratie
Mechanische filtering is gericht op het filteren van zichtbare afvalstoffen. Door het water te “zeven” worden grove vuildeeltjes, zoals bladeren of steentjes, uit het water gefilterd.
Biologische filtratie
Biologische filtering pakt de schadelijke stoffen aan die zich in het water bevinden. Denk bijvoorbeeld aan de ammoniak die vrijkomt wanneer een vijver vissen bevat. Biologische filtratie zorgt ervoor dat deze ammoniak wordt omgezet in nitraat, een minder schadelijke stof.
UV-filtratie
Zoals de naam al zegt wordt er bij UV-filtering gebruikt gemaakt van ultraviolette licht. Deze UV-straling zorgt voor de desinfectie van algen en ziektekiemen.
Hoe kies je een vijverfilter die past bij jouw vijver?
Om de ideale filter te vinden voor jouw vijver is het essentieel om eerst je situatie goed in kaart te brengen. Elke vijver heeft zijn unieke kenmerken, maar maak je geen zorgen: er bestaat een geschikt vijverfilter voor elk type vijver.
Er zijn een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een passend vijverfilter. Deze aspecten lichten we kort voor je uit.
Vijverinhoud / capaciteit
De vijvergrootte speelt een cruciale rol bij het selecteren van het juiste vijverfilter. Heb je geen idee wat de inhoud is van je vijver? Gebruik dan de volgende formules:
Vijverinhoud rechthoekige vijver (in m3) = lengte (in m) x breedte (in m) x diepte (in m)
Vijverinhoud ronde vijver (in m3) = lengte (in m) x breedte (in m) x diepte (in m) / 2
Als je vijver veel hoogteverschillen heeft, kan het lastig zijn om de exacte inhoud te bepalen. Overweeg daarom altijd om te kiezen voor overcapaciteit wanneer je een schatting maakt. Zo ben je goed voorbereid op verschillende situaties.
Visbezetting
Vissen zijn prachtige wezens die leven brengen in je vijver. Helaas zijn ze ook verantwoordelijk voor veel vervuiling. Denk aan uitwerpselen en overgebleven voer dat in de vijver achterblijft. Voor een vijver mét vissen is het daarom aan te raden om de aanbevolen capaciteit te verdubbelen.
Let op!
Heb of wil je koikarpers? Houdt er dan rekening mee dat je een speciaal type vijverfilter nodig hebt. Lees hier meer over in onze blog vijverfilters voor koivijvers.
Plek van plaatsing
Er zijn verschillende plekken en manieren waar je een vijverfilter kunt plaatsen. Zo zijn er bijvoorbeeld vijverfilters die alleen onderwater kunnen worden geplaats en anderen kun je op een plek naar keuze plaatsen.
Budget
Tot slot, en niet geheel onbelangrijk, het budget. Bij IrriTech hebben we voor elk budget een geschikt vijverfilter beschikbaar. Hieronder lees je meer over de verschillende opties in ons assortiment.
Welke vijverfilters zijn er?
- Alles in één filters
- Drukfilters
- Meerkamerfilters
- Trommelfilters
- Voorfilters & beadfilters
Kleine vijvers tot 9 m³ - Alles in één filtersets
Voor het schoonhouden van kleine vijvers is een alles in één filterset dé ideale oplossing. Een alles in één filterset bevat namelijk een combinatie van een vijverpomp, vijverfilter, UVC-filter en fontein. Alle onderdelen zijn op elkaar afgestemd zodat je gegarandeerd bent van gezond en helder vijverwater.
Kleine tot middelgrote vijvers tot 31 m³ - Drukfilters
Voor een effectievere filtering en grotere filtercapaciteit kun je gebruik maken van een drukfilter. Door de druk die drukfilters opbouwen kan het water ook naar bijvoorbeeld een beekloop of waterval worden geleid.
Middelgrote tot grote vijver tot 145 m³ - Meerkamerfilters
Bij middelgrote tot grote vijvers is een meerkamerfilter een populaire optie. Deze filters beschikken over een groot doorstroomvolume en hoge biologische filtering, waardoor ze uiterst geschikt zijn voor vijvers met veel vissen.
Grote (zwem) vijvers tot 530 m³ - Trommelfilters
Een trommelfilter is ideaal voor de wat grotere natuur-, zwem- en koivijvers. Deze filters zijn voorzien van een hele fijne zeef die zorgt voor een uitstekende mechanische filtering. Daarbij vergen trommelfilters weinig onderhoud door de automatische spoelfunctie.