
Mantelbuis aanleggen in 5 stappen
Het aanleggen van een mantelbuis in de tuin is een essentieel onderdeel van het veilig en efficiënt installeren van ondergrondse kabels. Of je nu elektriciteitskabels, waterleidingen of andere soorten leidingen wilt beschermen, een mantelbuis biedt de nodige bescherming tegen beschadiging en weersinvloeden. In deze blog bespreken we de stappen die je moet volgen om een mantelbuis correct aan te leggen.
Stappenplan:
- Bestel de juiste mantelbuis
- Graven van de sleuven
- Plaatsen van de mantelbuis
- Kabels doorvoeren
- Sleuf dichtmaken
1. Bestel de juiste mantelbuis
Bij het kiezen van de juiste mantelbuis zijn twee zaken van belang: de toepassing en de diameter. Wil je de mantelbuis gebruiken voor ondergrondse toepassingen? Dan is het gebruikelijk om de rode mantelbuis te gebruiken. Voor bovengrondse toepassingen wordt vaak de zwarte mantelbuis gebruikt, omdat deze UV bestendig is.
Bij het bepalen van de juiste diameter mantelbuis moet je rekening houden met de kabeldiameter, de hoeveelheid kabels, de toepassing en toekomstige uitbreidingen. Lees meer over het selecteren van de juiste diameter in onze blog.
2. Graven van de sleuven
Markeer de route van de mantelbuis en houd rekening met ondergrondse leidingen en kabels om schade te voorkomen. Zorg ervoor dat je niet te strakke bochten maakt bij het markeren van de route. Hoe flauwer de bochten, hoe gemakkelijker de kabel of slang erdoorheen getrokken kan worden.
Graaf een sleuf van ongeveer 50-60 centimeter diep. Deze diepte zorgt ervoor dat de mantelbuis goed beschermd is tegen vorst en andere mogelijke beschadigingen. De breedte van de sleuf moet voldoende zijn om de mantelbuis gemakkelijk te kunnen plaatsen.
Let op!
Wanneer je een mantelbuis met datakabels en een mantelbuis met elektriciteitskabels bij elkaar wilt plaatsen, zorg er dan voor dat ze minimaal 30 cm uit elkaar worden gelegd. Door voldoende afstand te houden, voorkom je dat de kabels elkaar beïnvloeden en storingen veroorzaken.
3. Plaatsen van de mantelbuis
Leg de mantelbuis in de sleuf en zorg ervoor dat deze recht en vlak ligt. Gebruik eventueel zand of fijn grind om de buis te ondersteunen en te voorkomen dat deze gaat schuiven. Controleer of de buis goed aansluit op eventuele bochten en verbindingen.
Wil je een mantelbuis niet direct gebruiken of wil je ervoor zorgen dat er geen ongedierte in de buis kan komen, dan kan je deze met een speciedeksel afsluiten. Hierin kan je eventueel naar wens nog gaten maken voor de kabels.
4. Kabels doorvoeren
Voer de kabels door de mantelbuis. Dit kan soms een uitdagende klus zijn, vooral bij lange stukken buis. Gebruik een trekveer om de kabels soepel door de buis te trekken. Zorg ervoor dat de kabels niet beschadigd raken tijdens het doorvoeren.
Wanneer je een kabel door de buis gaat trekken, is het verstandig om meteen al een tweede trekkoord te gebruiken. Zo kun je later eventueel nog een nieuwe kabel erdoorheen trekken.
Tip!
Rol de kabel of slang netjes uit voordat je deze door de mantelbuis trekt. Je voorkomt hiermee dat er een spiraal ontstaat in de mantelbuis. Een gedraaide kabel in de mantelbuis belemmert het invoeren van een volgende kabel in de toekomst.
5. Sleuf dichtmaken
Vul de sleuf weer met aarde en zorg ervoor dat de mantelbuis goed bedekt is. Stamp de aarde stevig aan om verzakkingen te voorkomen. Plaats eventueel een markering boven de grond om aan te geven waar de mantelbuis ligt.
Het is gebruikelijk om het uiteinde van de mantelbuis ongeveer 10-15 cm boven de grond te laten uitsteken. Dit helpt te voorkomen dat er water en vuil in de buis komt.
Hulp nodig bij het aanleggen van mantelbuizen?
Heb je nog vragen of tips nodig voor een specifieke situatie? Neem dan contact met ons op! Onze productspecialisten staan klaar om jou te helpen.