check Levering uit eigen voorraad
check Eigen transportservice
check Krijg advies van specialisten via telefoon en e-mail

Wateroverlast in de tuin - 5 definitieve oplossingen

Door de hevige regenbuien van de laatste jaren ontstaat er steeds vaker wateroverlast in de tuin, kruipruimte en kelder. Het water blijft bijvoorbeeld lang staan op het terras en het water loopt niet meer weg in de tuin. Via de muren loopt het water vervolgens in je kruipruimte of kelder. We hebben een aantal oplossingen voor je waarmee je deze wateroverlast definitief oplost. Lees snel verder en ga aan de slag.

Er zijn meerder oplossingen tegen wateroverlast, namelijk het opslaan, bufferen of het geleidelijk afvoeren in het grondwater. Daarnaast kun je tegels verwijderen, zodat het water makkelijker de grond in verdwijnt. Hierdoor heb je definitief geen last meer van wateroverlast in je tuin, kruipruimte en kelder.

  1. Infiltratiekratten
  2. Extra groen en halfverharding
  3. Regenton of watertank
  4. Groendak
  5. Wadi of buffervijver

1. Regenwater bufferen in infiltratiekratten

Het bufferen van regenwater is één van de meest effectieve methodes om het regenwater in je eigen tuin af te voeren. Al het water verdwijnt hierbij netjes in het grondwater. Hierdoor hoef je in de droge zomermaanden minder te beregenen en loos je geen ‘schoon water’ op het riool.

Dit bufferen van regenwater doe je in een infiltratiekrat of infiltratieplaat. Infiltratiekratten zijn stevige kunststof kratten die van binnen hol zijn. De buitenkant van deze kratten is volledig geperforeerd, zodat het water eenvoudig wegstroomt. Het geotextiel rondom het krat, voorkomt dat er zand van buitenaf het krat instroomt.

Lees ook: Infiltratiekrat berekenen & plaatsen

Net als bij de ondergrondse regenwatertank, sluit je ook eenvoudig de waterafvoer van je straatwerk op een infiltratiekrat aan. Het water filter je ook van te voren in een zandvangput, zodat het krat niet verstopt raakt.

2. Extra groen en halfverharding in de tuin

Op het straatwerk blijft over het algemeen het meeste water liggen. Een tuin met veel tegels heeft hierdoor eerder last van wateroverlast. Een groene tuin voert het regenwater vele malen sneller af. Zorg daarom dat je ruimte maakt voor planten, bomen en/of struiken in de tuin.

Daarnaast kun je de bestrating ook vervangen voor een halfverharding. Denk hierbij aan het plaatsen van grindmatten of grastegels. Deze vul je vervolgens af met grind, split of gras. Hiermee heb je een stabiele ondergrond, waar je zelfs zonder problemen met (vracht)verkeer overheen rijdt. Deze oplossingen worden dan ook steeds meer toegepast rond bedrijfspanden.

3. Water opslaan in regenton of regenwatertank

De meeste mensen zijn wel bekend met de klassieke regenton. Dit is een rond vat, wat je aansluit op de regenpijp. Tegenwoordig zijn er veel meer mogelijkheden op dit gebied, zoals een bovengrondse- of ondergrondse regenwatertank. De ondergrondse tank biedt hierbij vele voordelen. Deze neemt namelijk geen praktische ruimte in beslag en je sluit hier ook eenvoudig de lijngoten rond je straatwerk op aan.

Voor de regenwatertank wordt het water gefilterd voordat het opgeslagen wordt. Hierdoor kun je het water eenvoudig hergebruiken in een toilet, wasmachine of voor het beregenen van je tuin. Deze duurzame methode zorgt voor een aanzienlijke besparing op het gebruik van leidingwater.

4. Regen opvangen met een groendak

Een groendak is een dak vol met planten. Maar niet ieder plantje kun je hier zomaar planten. Daarom gebruik je sedumcassettes voor een groendak. Dit zijn eenvoudig te verwerken platen vol met sterke sedumplantjes. Deze vetplantjes houden een groot deel van het regenwater vast. Zo verdwijnt er minder water in de regenpijp.

De sedumcassettes hebben daarnaast nog veel andere voordelen. Een groendak op je woning of kantoorpand zorgt namelijk voor een meer constante binnentemperatuur. Zo hoef je minder te stoken in de winter en heb je minder last van de hitte in de zomer. Heb je zonnepanelen op je dak? Sedumcassettes absorberen een deel van de warmte die deze panelen produceren, zo kunnen ze efficiënter hun werk doen!

5. Water opvangen in wadi of vijver

Een wadi of regenwatervijver is perfect voor gebieden met een hoge grondwaterstand of met compacte grond. Deze wadi of buffervijver vul je met gras en/of planten. Bij een hoosbui loopt de wadi vol, waarbij de planten het water langzaam opnemen. Daarnaast zal een deel van het water verdampen of langzaam in de grond trekt.

Is de grond erg compact? Maak dan gebruik van infiltratieputjes in de wadi of boor gaten met een grondboor en vul deze met grind. Beide oplossingen zorgen dat het water sneller in de grond zal verdwijnen.

Lees ook: Ringdrainage aanleggen

 

Water overlast oplossen in jouw tuin

Met alle genoemde oplossingen los je alle wateroverlast in je tuin definitief op. Wil je graag een persoonlijk advies bij het samenstellen van de oplossing voor jouw tuin? Neem dan contact op met onze product specialisten. Wij helpen je graag bij een optimale en complete oplossing tegen wateroverlast.