check Levering uit eigen voorraad
check Eigen transportservice
check Krijg advies van specialisten via telefoon en e-mail

Drainage aanleggen in paardenbak of paddock

Drainage is uitermate geschikt voor gebruik in paardenbakken. Het zorgt voor de afwatering van water waardoor een paardenbak in betere conditie blijft en er geen modder of plassen in de bak ontstaan. De opbouw van de grondlagen is van groot belang voor een stabiele basis. Deze basis moet goed waterdoorlatend zijn, indien dit niet het geval is, voert drainage niet al het water af. Kijk dus ook kritisch naar de zandlagen en fundering.


Aanleg drainage in paardenbak

Drainagebuizen dienen zoveel mogelijk in rechte stroken met een tussenafstand van gemiddeld drie meter te worden gelegd. Meestal wordt er gekozen voor een PP450 drainage met een diameter van 80mm. In tegenstelling tot de kokos variant is deze een stuk duurzamer.

De opbouw van een drainagesysteem bij een paardenbak bestaat uit gleuven welke 40 cm diep gelegd worden. De buizen wordt ingebed in drainagezand welke goed waterdoorlatend is. Deze laag bestaat uit ongeveer 15-20 cm. Hier bovenop komt een laag grofzand met daarna een toplaag. Voor de toplaag kunt u kiezen uit tapijtsnippers / kokosvezels / polyvlokken / houtsnippers / megatop.

(TIP) Houd bij de aanleg ook rekening met de grondwaterstand. Drainage dient altijd boven deze stand te liggen.


Drainage directe afvoer

Bij directe afvoer vloeit het grondwater via een afvoerbuis een sloot of infiltratiekrat in. Deze opstelling vergemakkelijkt het onderhoud.


Gekoppelde drainage

Voor een lijnafvoer sluit je alle drainagebuizen aan op één afwaterbuis. Hierbij heb je slechts één afwaterpunt nodig.


Waaier drainage

Het waaiersysteem is het meest bewerkelijk. Je sluit via de drainagekoppelingen meerdere gebieden aan op één afvoerbuis.


Drainagebuizen en koppelingen

Met onderstaande drainagebuizen en koppelingen kun je vrijwel ieder drainagesysteem maken voor een paardenbak.

Drainagesysteem afvoeren

Om het water af te voeren kunt u gebruik maken van een sloot, vijver of een opvangput / infiltratiesysteem. Er zijn diverse manieren waarop een drainagesysteem gelegd kan worden. 

  • Zo kan er gekozen worden voor losse buizen die allemaal onafhankelijk uitkomen in een sloot. Dit kan makkelijk zijn omdat op deze manier eenvoudig een controle gedaan kan worden op de drainerende werking.
  • Ook is het mogelijk om alle drainage in rechte stroken te laten uitkomen op een PVC afvoerbuis. De PVC afvoerbuis is dan bedoeld voor het afwateren. 
  • Als derde optie kan er gekozen worden voor een waaiersysteem. Alle drainage komt dan in het midden uit op een PVC afvoerbuis welke verbonden is met een punt van afwateren. 

Heeft u vragen over het aanleggen van drainage in de paardenbak? Neem dan gerust contact op!


Lees ook: