check Levering uit eigen voorraad
check Eigen transportservice
check Krijg advies van specialisten via telefoon en e-mail

Zo werkt een infiltratiekrat

Infiltratiekratten werken als een ondergrondse buffer voor regenwater. Het water vloeit via deze kratten langzaam de grond in. Maar hoe werkt dit nou precies en moet ik een infiltratiekrat plaatsen? We leggen het je stap voor stap uit. In veel gevallen is ook subsidie mogelijk, dus grijp je kans!

Snel lezen

 

Wat zijn infiltratiekratten?

Een infiltratiekrat is een stevig kunststof krat met een omhulling van geotextiel. In dit krat past een grote hoeveelheid water, afhankelijk van het formaat. Het krat is omhuld met een stevig en waterdoorlatend doek, wat ook wel geotextiel genoemd wordt.

Dit doek laat het regenwater de grond in vloeien, zonder dat het omliggende aarde naar binnen drukt. Het geotextiel houdt de grond buiten het krat. Zonder deze omhulling raakt het krat verstopt met grond. Je kunt infiltratiekratten hergebruiken, dit maakt het een duurzame oplossing voor regenwater.

 

Infiltratiekratten werking

Regenwater stroomt vanuit de dakgoot door een bladscheider. Hier wordt het grovere vuil van het water gescheiden. Vervolgens stroomt het door naar een zandfilter, waar het kleine vuil bezinkt. Daarna stroomt het 'schone' regenwater door naar het infiltratiekrat. Hier stroomt het water langzaam de grond in.

Vanaf een terras stroomt het water door een mazenfilter in een lijngoot. Vervolgens loopt dit regenwater ook door een zandfilter naar het infiltratiekrat. Dit water infiltreert vervolgens langzaam in de grond. Wil je weten wat je precies nodig hebt voor een effectieve werking? Bekijk dan ook onze infiltratiekratten aanleggen instructie.

 

Hoeveel infiltratiekratten heb ik nodig?

De hoeveelheid infiltratiekratten hangt af van het aantal vierkante meters dak of tegelwerk wat je erop af wil voeren. Met de regenbuien van tegenwoordig kun je het beste 40 liter per m² aanhouden. Lees ook ons artikel: hoeveel infiltratiekratten heb ik nodig. Hierin geven we ook een voorbeeldberekening en informatie over het verdelen van van de benodigde capaciteit.

 

Is een infiltratiekrat verplicht?

In België is het op dit moment landelijk verplicht om regenwater af te voeren in je eigen tuin. Nederlandse gemeentes mogen dit ook verplichten, maar doen dit nog niet allemaal. Bij nieuwbouw en grote verbouwingen van bestaande woningen geldt op dit moment al vaak een regenwater infiltratieplicht.

 

Krijg je subsidie voor infiltratiekratten?

Iedere Nederlandse gemeente heeft een potje beschikbaar voor regenwater infiltratie. Deze potjes raken snel leeg, vraag daarom snel subsidie aan voor je infiltratiesysteem. Het exact te ontvangen bedrag verschilt per gemeente. Kijk daarom op de website van jouw gemeente voor meer informatie.

 

Wat zijn de voordelen van regenwater infiltratie?

De aanschaf van een infiltratiekrat heeft vele voordelen. Je voert namelijk al het regenwater ondergronds af. Hierdoor heb je geen last van overbelaste rioleringen en ben je verzekerd van een goed werkende afvoer. Regenwater bevat ook mineralen die goed zijn voor je planten.

De ondergrondse waterbuffer is dan ook perfect voor de drogere periodes. Het regenwater blijft namelijk in je tuin, je hoeft hierdoor minder vaak te sproeien.