
Hoe lang moet je een druppelslang aanzetten?
Met een druppelslang kun je een tuin zeer efficiënt water geven. Maar hoe lang moet je een druppelslang eigenlijk aanzetten om ervoor te zorgen dat je planten voldoende water krijgen? In deze blog leggen we uit waar je allemaal op moet letten om de ideale druppeltijd voor jouw tuin te bepalen.
Breng je situatie in kaart
De benodigde druppeltijd hangt altijd af van jouw specifieke situatie. Over het algemeen is 30 minuten tot een uur druppelen per keer voldoende. Er zijn echter verschillende factoren die invloed hebben op de ideale druppeltijd van jouw druppelslang. We lichten deze factoren kort voor je uit.
Ligging van de tuin
De ligging van een tuin speelt een grote rol in de hoeveelheid zonlicht, de temperatuur en de wind die een tuin ontvangt. Tuinen die op het zuiden liggen krijgen bijvoorbeeld meer direct zonlicht gedurende de dag en hebben vaak hogere temperaturen dan tuinen met een andere ligging. Hierdoor is het noodzakelijk om in deze tuinen vaker en langer te druppelen.
Type grondsoort
Hoe snel water in de grond wordt opgenomen hangt af van de grondsoort. Zandgrond heeft bijvoorbeeld een lage waterretentie en laat water snel door. De druppelslang kan dan het beste vaker en korter aanstaan om te voorkomen dat het water te diep wegzakt. Kleigrond daarentegen absorbeert water langzaam. Hierdoor is het beter om de druppelslang bij kleigrond langer aan te laten, maar minder vaak.
Soort beplanting
Elke plantsoort heeft een eigen waterbehoefte afhankelijk van het groeistadium. Jonge bloemen hebben bijvoorbeeld meer water nodig dan volwassen struiken. Door rekening te houden met de behoeften van je beplanting, zorg je ervoor dat ze gezond en bloeiend blijven.
Type druppelslang
Het belangrijkste verschil tussen druppelslangen is of ze drukgecompenseerd of drukgereguleerd zijn. Drukgecompenseerde druppelslang hebben een constante waterafgifte, ongeacht de waterdruk en lengte van de slang. Drukgereguleerde druppelslangen hebben daarentegen een variabele waterafgifte, waarbij de eerste druppelaars meer water kunnen geven dan de laatste druppelaars.
Aandachtspunten
Wanneer je jouw eigen situatie in kaart hebt gebracht, kun je zelf een inschatting maken van hoe lang jouw druppelslang het beste kan druppelen en hoe vaak dit per week nodig is. Wel zijn er nog een enkele aandachtspunten die belangrijk zijn om in de gaten te houden:
Vochtigheid van de grond
De vochtigheid van de grond bepaalt hoeveel water de grond nog nodig heeft. Als de grond bijvoorbeeld al vochtig is, kan deze minder water opnemen. Dit betekent dat je de druppelslang minder lang hoeft aan te zetten op te voorkomen dat de grond verzadigd.
Gezondheid van de planten
Controleer of de planten een goede gezondheid hebben en of ze voldoende water krijgen. Te veel water kan leiden tot wortelrot, terwijl te weinig water kan leiden tot uitdroging. Pas de druppeltijd daarom ook aan op de gezondheid van de beplanting.
Weersituatie
Houd altijd rekening met de recente weersomstandigheden voordat je begint met druppelen. Bij regenachtig weer kun je bijvoorbeeld de bewatering verminderen of zelfs overslaan, terwijl je tijdens droge periodes juist langer of vaker moet druppelen.
(TIP)
Wil je alles beter onder controle hebben? Dan is een weersensor of een slimme beregeningscomputer een uitkomst! Deze zorgen ervoor dat er alleen water gegeven wordt wanneer dit nodig is, ook wanneer je niet thuis bent.
Meer weten over tuinberegening en druppelslangen?
Lees dan hier verder;- Sproeiers aansluiten op de waterleiding
- Beste tuinsproeiers voor ieder formaat tuin
- Welke pop-up sproeier heb ik nodig? Sproeier aankoophulp
- Beregening winterklaar maken: klaar voor de vorst!
- Hoe sluit je een sproeier aan op mijn tyleenslang?
- Hoeveel sproeiers kan ik op de waterleiding aansluiten?
- Hoe lang moet je een druppelslang aanzetten?
- Tuin bewateren met een druppelslang
- Druppelslang koppelen met tyleenslang
- Hoe lang moet een druppelslang zijn?