check Levering uit eigen voorraad
check Eigen transportservice
check Krijg advies van specialisten via telefoon en e-mail

Beregening winterklaar maken: klaar voor de vorst!

Een beregeningsinstallatie moet je ieder jaar klaar maken voor de winter. Doe je dit niet, dan zal deze kapotvriezen bij één van de eerste nachten met vorst. Het water in je beregeningsysteem zet namelijk uit en kan geen kant op. Dit heeft een gescheurde pomp, kapotte leiding of lekkende sproeier tot gevolg.

Maak je leiding en sproeiers daarom winterklaar en berg je pomp veilig en vorstvrij op. Zo krijgt het water geen kans om schade te veroorzaken. Maak je gebruik van een onderwaterpomp? Deze heeft onderwater geen last van de vorst. Leeg eventuele leidingen die boven de grond uitkomen.

Het is een misvatting dat een RVS centrifugaalpomp tegen vorst kan. Door het uitzetten van het water ontstaan allerlei soorten schades. Denk hierbij aan lekkage, kromme waaiers of ontzette motoren. Berg daarom ook een RVS pomp vorstvrij op.– Product specialist Joël

 

Centrifugaalpomp vorstvrij opbergen

De beregeningspomp staat vaak buiten, onder een overkapping of in een schuur. Dit zijn helaas geen vorstvrije plekken. Bij buitentemperaturen onder 0 graden kan het in de schuur ook gaan vriezen. Het is dan ook belangrijk om je pomp in een geïsoleerde ruimte op te bergen.

Voordat je de pomp op kan bergen, moet je deze eerst afkoppelen en leeg laten lopen. Volg hiervoor de onderstaande stappen.

  1. Draai de pers- en zuigleiding los van de pomp. Deze zijn gevuld met water, gebruik daarom een grote emmer om deze in leeg te laten lopen.
  2. Verwijder de ontluchting en/of aftapstop uit de pomp. Nu kan er makkelijker lucht in de pomp, waardoor het water goed wegloopt.
  3. Kantel de pomp zodat het water uit de pomp loopt. Houd hierbij de elektrische motor omhoog en het pompdeel omlaag, zo loopt er geen water over de elektrische motor.
  4. Zorg dat het water vrijwel volledig uit de pomp is en berg deze op een vorstvrije plek op. Let op dat dit een geïsoleerde plek is!
  5. Berg je aanvoerleiding en persleiding ook droog en vorstvrij op. Zijn deze niet los te koppelen? Zorg dan dat ze goed leeg zijn en controleer in het voorjaar op beschadigingen.

In het voorjaar controleer je het leidingwerk op beschadigingen. Bevestig de slangen vervolgens met een nieuw laagje teflontape.

Leiding en sproeiers legen voor de winter

Er zijn drie manieren om je leidingwerk goed leeg te maken voor de winter, namelijk met een afdruipventiel, kraan of luchtcompressor. De keuze hangt hierbij af van je persoonlijke voorkeur. Een afdruipventiel biedt meer gemak, terwijl een aftapkraan of compressor meer controle biedt.

Let op dat een eventuele terugslagklep water tegen kan houden. Zijn je leidingen of sproeiers voorzien van terugslagkleppen? Blaas je beregening dan ieder jaar door met een compressor.

Beregening doorblazen met compressor (Aanrader)

Bij het doorblazen van je beregeningsysteem gebruik je idealiter een extra uitgang op de waterverdeler. Hierop sluit je en kogelkraan met Geka koppeling aan. Dit zorgt dat je ieder jaar eenvoudig een compressor aan- en afkoppelt. Het doorblazen met een compressor is de meest effectieve methode om water uit je leidingwerk te krijgen.

7 Stappen

  1. Ontkoppel de computer en pomp.
  2. Draai de toevoerkraan dicht.
  3. Open één van de magneetkleppen.
  4. Open de kraan voor de compressor aansluiting. Hier loopt nu water uit.
  5. Sluit de compressor aan met de luchtslang.
  6. Zet de compressor aan en verhoog langzaam de druk (max 2,5 bar).
  7. Open steeds de volgende magneetklep en sluit de rest. Tot je ze allemaal gehad hebt.

Handmatig ontwateren via een aftapkraan

Als alternatief kun je het beregeningsysteem ook legen via een extra aftakking met een kogelkraan. Deze kraan bevestig je bijvoorbeeld aan een aftakking van je waterverdeler. Dit kan echter alleen als de waterverdeler het laagste deel van je beregeningsysteem is. Aan de kraan bestig je een leiding die omlaag loopt in een laag met grind. Plaats de leiding als alternatief naar een lager gelegen sloot of wadi.

5 Stappen

  1. Sluit de pomp af en ontkoppel de kraancomputer.
  2. Zorg dat er lucht kan in de aanvoerleiding.
  3. Open de lagergelegen aftapkraan.
  4. Open de afsluiters één voor één.
  5. Het water loopt nu gelijkmatig weg.

Automatisch ontwateren met een afdruipventiel

Een afdruipventiel wordt ook wel een ontwateringsventiel genoemd. Je plaatst deze ventielen de laagste punten in de leidingwerk. Stort hier onder en omheen minimaal één of twee emmers grind, het water loopt dan effectief weg. Het afdruipventiel gaat vanzelf open wanneer de druk in de aanvoerleiding wegvalt. De inhoud van het systeem loopt hierbij via het grind weg in de grond. Het nadeel van je deze manier is dat het ook leeg kan lopen na iedere sproeibeurt.

4 Stappen

  1. Zorg dat de pomp en beregeningscomputer uit is en koppel deze los.
  2. Draai de spoelen van de magneetkleppen los.
  3. Zorg dat er lucht in het leidingsysteem kan.
  4. Water loopt nu weg naar door de afdruipventielen.

Hulpmiddelen of advies nodig?

Heb je vragen over de aansluitingen of is er iets beschadigd geraakt? Neem dan contact op met onze productspecialisten. We helpen je graag met een passende oplossing.