check Levering uit eigen voorraad
check Eigen transportservice
check Krijg advies van specialisten via telefoon en e-mail

Hoeveel sproeiers kan ik op de waterleiding aansluiten?


We merken allemaal dat tuinen het steeds moeilijker krijgen op zonnige droge dagen. De temperaturen reizen in de zomer de pan uit en de mussen vallen van het dak. Wil je de tuin mooi houden, dan zal je ervoor moeten zorgen dat deze voldoende water krijgt. 

Sproeiers in de tuin kunnen de oplossing zijn. Deze geven een mooie waterverdeling, zijn automatisch te regelen en besparen je vaak ook een hoop tijd. Heb je geen waterpomp tot de beschikking dan kan je sproeiers ook aansluiten op de waterleiding. Een vraag die hierin vaak gesteld wordt is, hoeveel sproeiers kan ik aansluiten op de waterleiding? 

Belangrijk te weten is dat de aanvoer van de waterleiding beperkt is. Binnen Nederland hebben nagenoeg alle huishoudens een 1.5 m3 aansluiting. Dit betekent dat zonder overige afname er 1500 liter per uur verbruikt kan worden. Het is verstandig om dit iets naar beneden bij te stellen en te rekenen met ongeveer 1200 liter per uur.

Emmerproef


Wil je het exact weten? Doe dan de bekende emmerproef

Vul een emmer (aantal liters bekend) en meet hoelang het duurt om de emmer te vullen. Deel het aantal liters door de tijd (seconden) en vermenigvuldig de uitkomst met 3,6. Nu weet je de capaciteit per uur (m3). 

Waterdruk


De waterdruk vanuit de waterleiding verschilt per regio binnen Nederland. De gemiddelde waterdruk is 2.2 bar. Natuurlijk kun je dit het beste zelf thuis meten zodat je zeker weet dat je met de juiste waterdruk gaat rekenen. Gebruik hiervoor een manometer / drukmeter. 

Nu we de capaciteit en de waterdruk weten, kunnen we gaan kijken naar de sproeiers. Iedere type sproeier heeft z’n eigen waterafgifte. Meestal wordt dit aangegeven bij de sproeier. Als je dit verbruik bij de gestelde waterdruk weet, dan kun je de som eenvoudig maken. 

Voorbeeld: 
Rainbird 3504 met een gewenst bereik (straal) van 7 meter en een aanwezige waterdruk van 2 bar geeft een verbruik van 260 liter per uur (zie tabel). Dit zou betekenen dat bij een capaciteit van 1200 liter per uur er 4,6 sproeiers tegelijk aan te sluiten zijn op de waterleiding. Met een veilige afronding naar beneden zou dit uitkomen op 4 sproeiers. 

 

De reden waarom we dit naar beneden afronden is omdat je vaak ook nog rekening moet houden met drukverlies. Drukverlies vanuit de leiding en drukverlies in de manier waarop de sproeiers worden opgesteld. Je kan je voorstellen dat wanneer alle sproeiers achter elkaar geplaatst worden, de laatste sproeier minder waterdruk ontvangt. Dit kan van invloed zijn op de prestatie van de sproeier. Rond daarom altijd voor de zekerheid het aantal naar beneden af. 

Tuin indelen in zones


Is het maximaal aantal sproeiers niet voldoende om de volledige tuin te beregenen dan kan je de tuin gaan indelen in zones. Door middel van een verdeler bij de waterkraan kunnen deze zones apart gevoed worden. Dit kan uiteraard handmatig of geautomatiseerd door middel van een beregeningscomputer met magneetkleppen op de verdeler. Zo maak je het met de waterleiding toch mogelijk om je volledige tuin te beregenen en hou je ook in de zomer een levendige tuin.