check Levering uit eigen voorraad
check Eigen transportservice
check Krijg advies van specialisten via telefoon en e-mail

Hoe sluit je een sproeier aan op mijn tyleenslang?

Het aansluiten van een sproeier op tyleenslang kan op meerdere manieren. De keuze hierin hangt af van hoe diep je het tyleen gaat leggen en hoe flexibel je wilt zijn met de installatie van de sproeiers. We beschrijven de 3 manieren zodat je zelf de juiste keuze kunt maken.


1. Sproeier aansluiten met behulp van een swingjoint

Het aansluiten van een sproeier met behulp van een swingjoint zorgt ervoor dat je flexibel bent in de aansluiting. Een swingjoint is een flexibel stukje buis met daaraan aan beide zijdes een draaibaar kniestuk. Dit zorgt ervoor dat wanneer je de sproeier in de grond wilt plaatsen je flexibel naar de sproeier kunt toewerken. Dit is erg handig wanneer het tyleen bijvoorbeeld niet helemaal even diep ligt overal en/of wanneer je flexibel wilt kunnen zijn in het plaatsen van de sproeier.

De swingjoint sluit je aan op de onderzijde van de sproeier. De andere kant van de swingjoint kan gemonteerd worden op een tyleenkoppeling.


2. Sproeier aansluiten met behulp van een tussenstuk tyleenslang

Maak je het grondwerk klaar voordat je begint met het aansluiten van de sproeiers, dan kan je er ook voor kiezen om een tussenstuk tyleenslang te gebruiken die aftakt van de hoofdleiding. Zo kan je het grondplan helemaal gereedmaken en op de plekken waar een sproeier moet komen het tyleen naar boven laten komen. Ga je vervolgens de sproeier plaatsen dan heb je alle mogelijkheid om het tyleen op de perfecte lengte af te snijden.

Bijkomend voordeel is dat je in tegenstelling tot de manier met een swingjoint je zelf kunt bepalen met welke diameter slang je gaat werken.


3. Sproeier rechtstreeks op de tyleenkoppeling monteren

De allerlaatste manier is het direct monteren op de koppeling. Dit is mogelijk wanneer je het tyleen op een diepte van ongeveer 20 cm hebt liggen. Hierbij moet je rekening houden dat de pop-up sproeier zelf ook al ongeveer 15 cm in de grond geplaatst zal worden. Je bent met deze methode het minst flexibel en zult het tyleen op de juiste diepte overal moeten ingraven.