check Levering uit eigen voorraad
check Eigen transportservice
check Krijg advies van specialisten via telefoon en e-mail

Micro-irrigatie aanleggen

Wanneer je met meer precisie wilt gaan beregenen of wanneer het gebruik van sproeiers niet mogelijk is, kun je micro-irrigatie inzetten. Micro-irrigatie betreft een breed pallet aan producten die het mogelijk maken om kleine borders, plantenbakken, potten, kas en tuinbouw te voorzien van water. Eventueel aanvullend met vloeibare mest om de groei extra te stimuleren.

Welke soorten micro-irrigatie zijn er? 

1. Microsproeiers

Dit type sproeiers geeft een fijne nevel aan water en heeft vaak een beperkt bereik. Microsproeiers zijn ideaal voor bloemenperken en groentetuinen. In tegenstelling tot de standaard sproeiers die vaak een te harde straal hebben, wat schade kan aanbrengen. 

2. Bubblers 

Een blubbler geeft zeer plaatselijk en in een gecontroleerde hoeveelheid water af. Een bubbler heeft geen straal maar laat het water van onderaf omhoogkomen waarna het naar beneden sijpelt. Bubblers zijn er als inprik model welke makkelijk in de grond gestoken kunnen worden of als nozzle welke op een telescoop of buis gemonteerd kunnen worden.


3. Druppelirrigatie 

De meest bekende vorm van micro-irrigatie is druppelirrigatie. Via een leiding met druppelaars wordt er zeer gericht water afgegeven. Druppelirrigatie maakt het mogelijk om via een systeem aan leidingen een uitgebreide irrigatie op te zetten. Deze vorm wordt vaak ingezet bij parken, plantvakken en groentetuinen. 


4. Zweetslangen 

Zweetslangen zijn volledig poreuze slangen die zeer geleidelijk over de gehele slang water afgeven. Dit wordt vaak gebruikt in situaties met lange rijen planten of bij een heg. Je bent er met een zweetslang zeker van dat water overal afgegeven wordt en bent daarnaast flexibel in de aanleg.


Hoe leg je micro-irrigatie aan?

Voor de aanleg van beregening is het altijd belangrijk om met een tekening te werken. Hierin kun je duidelijk de verschillende zones tekenen en soorten beregening die gebruikt gaat worden. Daarnaast is het handig om te weten hoeveel leiding er benodigd is. 

Micro-irrigatie is erg gevoelig voor vuildeeltjes. Afhankelijk van de waterbron is het daarom raadzaam om gebruik te maken van een filter. Dit filter monteer je in het geval van een waterpomp, altijd na de pomp. Meestal wordt hiervoor een Y-filter gebruikt. Dit is een fijnmazig filter met een cartridge die ook schoongemaakt kan worden. Zo ben je altijd verzekerd van 'schoon' water.

Hoofdleidingen vanaf een pomp worden vaak met tyleenslang gelegd. Wil je gaan aftakken voor micro-irrigatie dan kan dit bijvoorbeeld met de Rainbird DBL 100 PE slang. Dit is een 'blind' 16 mm slang waarop druppelaars aangesloten kunnen worden of vanaf waar je naar 4-6 mm slang kunt gaan. Dit type slang wordt gebruikt om sproeiers op grondpen of bubblers op aan te sluiten. 

Wil je vanaf je hoofdleiding overstappen op druppelslang dan kun je hiervoor overgangs koppelingen gebruiken. Je zult dan vanaf bijvoorbeeld een tyleenslang naar een 16mm slang moeten. Dit kan met behulp van tyleenkoppelingen met een binnen-  of buitendraad en druppelslang hulpstukken. Hierover lees je meer in onze blog.


Vragen over micro-irrigatie?

Heb je vragen over het aanleggen van micro-irrigatie? Neem dan contact met ons op, onze product specialisten helpen je graag verder.