check Levering uit eigen voorraad
check Eigen transportservice
check Krijg advies van specialisten via telefoon en e-mail

Verticale drainage aanleggen

Verticale drainage laat het regenwater eenvoudig naar dieperliggende grondlagen vloeien. Het is ook niet voor niets dat verticale drainage veel wordt toegepast tegen wateroverlast en voor bodemverbetering.

Heb je last van drassige grond of juist hele dichte grond waar je amper met de schep in komt? Dit komt veelal door een hoge grondwaterstand. Verticale drainage aanleggen is een effectieve oplossing. Wij helpen je snel aan de slag te gaan.

 

Wanneer moet je verticaal draineren?

Verticale drainage is één van de weinige oplossingen voor zeer dichte grondlagen. Denk hierbij aan veen grond en lagen klei, waar weinig (wit) zand in te vinden is. Verticale drainage verbind de bovenste grondlagen met de dieperliggende zandlagen, zo vloeit het regenwater veel sneller weg. Deze oplossing is vooral zeer effectief bij:

  • Tuinen met lokale wateroverlast
  • Grondverbetering voor paardenbakken en paddocks
  • Industrieterreinen met weinig plek voor groene zones
  • Overige locaties met zeer compacte grond

De verticale drainage is hierbij direct een hele duurzame oplossing. Het regenwater vloeit namelijk lokaal in het grondwater, wat de bodemkwaliteit kan verbeteren.

 

Draineren met drainagebuis, drainagezand of grind?

Grondwater laat zich eenvoudig meevoeren door drainagezand, grind en in een drainagebuis. Iedere vorm van draineren heeft hierbij zijn eigen voordelen. Maar drainagebuizen bieden in vrijwel elke situatie de meest duurzame en effectieve oplossing.

Drainagebuizen

Een drainagebuis is een holle, flexibele kunststofbuis met een filterende kokos of kunststof omhulling. De omhulling filtert het water, waardoor de buis niet verstopt raakt. Voor een effectieve werking sluit je beide uiteinden van de drainagebuis af met een eindkap. Dit voorkomt dat de buis vol komt te zitten met vuil. Belangrijk om de drainagebuis te vullen met grind. Dit zorgt ervoor dat de buis steviger is en vuil minder kans heeft. Drainagebuizen bieden de snelste en meest effectieve manier om grondwater naar onderliggende zandlagen af te voeren.

Drainagezand

Drainagezand heeft een zeer grove korrel. In deze zandlaag zitten daardoor allemaal kleine tussenruimtes tussen de korrels. Het drainagezand is hierdoor ideaal voor drainage, al is de werking een stuk langzamer dan die van een drainagebuis. Drainagezand wordt daarom vaak rondom drainagebuizen en infiltratiekratten aangebracht, dit versterkt de werking van een drainagebuis.

Siersplit of grind

Van grind kun je vaak goedkoop, of zelfs gratis, restjes afhalen. Dit maakt draineren met grind super goedkoop. Het grote nadeel is echter dat het grind na verloop van tijd helemaal dichtslibt met grond, waardoor het afwaterprobleem weer terugkomt. Verticale drainage met grind of split raden we daarom altijd af.

Diepte van verticale drainage

Met verticale drainage van 1,5 meter lang zit je vrijwel altijd in een onderliggende zandlaag. Drainage hoeft daarom vrijwel nooit dieper dan 1,5 meter. Houd er rekening mee dat je bij bebouwing niet onder het niveau van de fundering gaat draineren, dit kan verzakkingen veroorzaken. Bomen moeten ook altijd voldoende water krijgen om te blijven groeien. Plaats de verticale drainage daarom minimaal op 2 meter afstand van bomen, of maak hier enkel ondiepe gaten.

 

Meer weten over verticale drainage?

Voor meer informatie over verticale drainage bel je met onze klantenservice. Wij helpen je graag bij het aanleggen van een effectief en duurzaam drainagesysteem. Bel 0341-266636 of mail naar info@irritech.nl.

 

Veelgestelde vragen

Wat heb ik nodig voor verticale drainage?

Een grondboor om gaten in de grond te maken, een of meerdere drainagebuizen en drainage eindkappen voor ieder uiteinde van de verticale drainage. Houd er rekening mee dat je zowel de boven als onderzijde van iedere drainageslang moet afsluiten. Voor het boren van de gaten kun je zowel een handgrondboor als motor grondboor gebruiken.

Hoe leg ik verticale drainage aan?

Boor gaten tot 1 - 1,5 meter diepte op de plekken waar het regenwater slecht wegloopt. Verwijder en bewaar eventueel de grasplaggen die hier bovenop liggen. Na het boren van het gat, plaats je een drainageslang in grond, die aan beide kanten afgesloten is met een eindkap. Vul het gat rondom de drainagebuis af met drainagezand. Plaats vervolgens de toplaag terug met gras, grind of zand. Vermijd dat je te diepe gaten maakt rond een eventuele boom of fundering, dit kan verzakking veroorzaken.