Facebook Pixel

Dompelpomp

Dompelpomp

De dompelpomp is één van de meest populaire pompen. Ze zijn veelzijdig inzetbaar en uiterst gebruiksvriendelijk. Het is een verplaatsbare pomp die in het water geplaatst moet worden. Het is de redder in nood voor onder andere ondergelopen kelders en wateroverlast van een lekke vaatwasser en wasmachine. Door middel van een aanzuigrooster wordt het water via de onderkant van de pomp opgezogen. Een reis naar het pomphuis via de persaansluiting en een afvoerslang resulteert in het wegpompen van het water.

De dompelpomp wordt vaak toegepast als vuilwaterpomp voor het leegpompen van kelders, bouwputten, drainage, riool(pers)putten, afvalwater of overig industrieel gebruik. Ze zijn er van klein tot groot en voor toepassing bij zout-, schoonwater, vuilwater, drainage en industriële toepassing. De pomp dient geen verdere installatie en is zeer gebruiksvriendelijk. De pomp kan uitgerust zijn met een vlotter. Deze zorgt ervoor dat de pomp automatisch functioneert. Zo schakelt hij in wanneer er teveel water in een ruimte is. Wanneer het gewenste waterniveau bereikt is, schakelt de pomp uit.

 

Hoe werkt een dompelpomp?

De dompelpomp is een klokvormige pomp met aan de onderzijde een aanzuigrooster. Hierdoor wordt het water via de zijkanten aangezogen. Groot vuil wordt door het rooster tegen gehouden. De dompelpomp wordt onder meer gebruikt voor het verpompen van schoon regenwater, zout zeewater of vuil residuwater. Dit maakt een dompelpomp geschikt voor het leegpompen van o.a. een kelder, kruipruimte, boot, vijver, zwembad, put, landbouwgrond of bouwplaats.

Welk soort dompelpomp heb ik nodig?

Voor het leegpompen van je kelder of een andere ruimte met relatief schoon water, maak je gebruik van een vlakzuiger. Bij het verpompen van zout water gebruikt u een corrosiebestendige zoutwaterpomp. Om vuilwater, afvalwater of fecaliën te verpompen is een extra sterke vuilwaterpomp nodig.

Vuilwaterpomp

Vuilwaterpomp

Een vuilwaterpomp beschikt over een speciale waaier waarmee het grovere bestandsdelen verpompt. Hiermee is deze uitstekend geschikt voor toepassingen op bouwplaatsen of het verpompen van slootwater. Ook zijn er varianten die langdurig fecaliën kunnen verpompen, zoals de DAB Feka 600 dompelpomp.

Vlakzuiger

De vlakzuiger is ideaal voor het leegpompen van ondergelopen woonruimte zoals de kelder. Deze pomp is in staat om de vloer dweildroog leeg te pompen. Deze vlakzuigers zijn enkel geschikt voor schoon water. Enkele voorbeelden van deze praktische dompelpompen zijn de DAB Nova-up en de Pedrollo Floor.

Zout water

Zout water en pompen zijn geen goede vrienden. Gelukkig is er een oplossing is de vorm van de DAB Nova Salt. Deze zout water pomp is dankzij zijn corrosiebestendige materiaalgebruik ideaal om uw brakke water te verpompen.

Wat zijn de gewenste pompcapaciteit en opvoerhoogte?

Met de pompcapaciteit en opvoerhoogte worden de performance van de dompelpomp gedefinieerd. Deze beide specificaties onderscheiden het vermogen van de waterpomp om een bepaalde hoeveelheid water bij een bepaalde druk te verpompen.

Pompcapaciteit

Met de pompcapaciteit wordt het maximale aantal liters dat de pomp per seconde, minuut of uur verpompt. Op de webshop vindt u de pompcapaciteit per uur. Voor een dompelpomp is de capaciteit belangrijker dan de druk, aangezien het water veelal zo snel mogelijk moet worden weggepompt.

Opvoerhoogte

Bij opvoerhoogte wordt de druk aangegeven. De vuistregel hanteert een benodigde druk van 0,1 BAR per meter. Bij 1 BAR druk is de pomp dus in staat om het water 10 meter op te voeren. Over het algemeen leveren dompelpompen in verhouding meer pompcapaciteit dan opvoerhoogte.

Dompelpomp met vlotter of zonder?

De meeste pompen zijn uitgevoerd met een vlotter. Dit is een schakelaar die de pomp aanstuurt op een bepaald waterniveau. Er zijn verschillende soorten vlotters beschikbaar:

Kabelvlotter

De kabelvlotter is waarschijnlijk de meest bekende variant. Dit is een ‘blokje’ dat met een kabel bevestigd is aan de pomp. De vlotter begint bij een stijgend waterniveau te drijven, tot het niveau waarbij de dompelpomp inschakelt. Nadat het water is gedaald tot het ingestelde niveau schakelt hij de pomp weer uit. Hiermee wordt uw woonruimte automatisch droog gehouden.

Schuifvlotter

Een schuifvlotter is bij uitstek geschikt voor kleine, smalle ruimtes. Deze variant zit aan de pomp gemonteerd en is regelbaar middels een schuifschakelaar. Het resultaat is een ruimtebesparende vlotter dat gemakkelijk te bedienen is. Deze dompelpompen zijn ideaal voor plaatsing in smalle, kleine ruimtes.

Vlotterarm

Een andere ruimtebesparende vlotter is de vlotterarm. Deze vlotter zit aan de dompelpomp gemonteerd door middel van een vaste, instelbare arm. De vlotterarm is een meer robuuste oplossing ten opzichte van de schuifvlotter. Een voorbeeld van zo'n pomp is de Grundos KP 150.

Hoe installeer ik een dompelpomp?

Sluit een afvoerslang aan op de pomp met hetzelfde diameter als de pomp. Leg de slang naar de plek waar je het water heen wil pompen. Stop de stekker in het stopcontact en plaats de pomp op de plek waar het water zich verzameld, het liefst zo laag mogelijk. Zet de dompelpomp vervolgens aan.

Dompelpomp kopen

Wil je een dompelpomp kopen met advies op maat, neem dan contact op via e-mail of telefoon. Wij helpen u graag bij de keuze voor het juiste type dompelpomp uw toepassing. Ook staan wij u middels onze live chat graag direct te woord.

Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-12 van 181

per pagina
 1. APP dompelpomp TPS 200 0,19 KW - 8,4M/m3 per uur, 230V
  Rating:
  0%
  € 109,95 € 90,87
 2. DAB DIG 1100 M-NA RVS dompelpomp
  Rating:
  0%
  € 2.757,59 € 2.279,00
 3. DAB DIG 1100 MA RVS dompelpomp
  Rating:
  0%
  € 2.877,38 € 2.378,00
 4. DAB DIG 1100 T-NA 400V RVS dompelpomp
  Rating:
  0%
  € 2.710,40 € 2.240,00
 5. DAB DIG 11000 AP T-NA 400V RVS dompelpomp
  Rating:
  0%
  € 10.150,69 € 8.389,00
 6. DAB DIG 11000 MP T-NA 400V RVS dompelpomp
  Rating:
  0%
  € 10.381,80 € 8.580,00
 7. DAB DIG 1500 T-NA 400V RVS dompelpomp
  Rating:
  0%
  € 2.818,09 € 2.329,00
 8. DAB DIG 1800 T-NA 400V RVS dompelpomp
  Rating:
  0%
  € 2.883,43 € 2.383,00
 9. DAB DIG 2200 T-NA 400V RVS dompelpomp
  Rating:
  0%
  € 2.988,70 € 2.470,00
 10. DAB DIG 3700 AP T-NA 400V RVS dompelpomp
  Rating:
  0%
  € 7.176,51 € 5.931,00
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-12 van 181

per pagina