Facebook Pixel

Vraag hier uw beregeningsplan aan!

beregeningsplan

Benieuwd naar de mogelijkheden voor tuinberegening? Vraag een beregeningsplan aan.
Wij voorzien u graag van deskundig advies. Onze beregeningsplannen zijn volledig afgestemd op de vereisten voor uw tuin en wensen van onze klanten.

 

√  Meer dan 10 jaar ervaring    
√  Beregeningsspecialist
√  Vrijblijvend advies
√  Alles op voorraad

 Waarom uw tuin beregenen

Regen geeft vaak onvoldoende water voor uw tuin, zeker in periodes wanneer het bijna tot niet regent. Daarnaast komt regen vaak niet op de plekken waar het nodig is. Een beregeningsinstallatie aanleggen is de oplossing en zorgt voor een goede conditie van uw beplanting, grond & gazon. Geheel afgestemd op uw tuin en weersinvloeden vindt er beregening plaats, op gezette tijden, plekken en in bepaalde hoeveelheden. Zo kunt u zich voorstellen dat in zomerperiodes er vaker en langer beregent moet worden. Hierbij moet ook rekening gehouden worden met schaduwzijdes en type beplanting in uw tuin. Dit bepaald mede het type beregeningsmateriaal wat benodigd is. 

 Soorten beregening

Om effectief te kunnen beregenen zijn er verschillende soorten beregeningsmaterialen beschikbaar.

 • Tuinsproeiers

Dit is eigenlijk een overkoepelde benaming voor sproeiers. In de regel maken we onderscheid tussen pop-up sproeiers en micro-irrigatie (nevelsproeiers / druppelslangen / zweetslangen)

 • Nevelproeiers

Dit zijn sproeiers met een fijne straal geschikt voor bloemen, planten en moestuinen en voorkomt schade aan blad en bloem. Daarnaast zijn deze sproeiers gemakkelijk te plaatsen op een tyleenslang. Wel zijn deze sproeiers erg gevoelig voor vuil. Er dient dan ook altijd gebruik gemaakt te worden van een voorfilter.

 • Pop-up sproeiers

De meest bekende manier van beregenen is door middel van pop-up sproeiers. Deze kunnen onder het maaiveld geplaatst worden en zijn daardoor onzichtbaar wanneer ze niet actief zijn. Zodra er druk op het leidingsysteem komt worden de pop-up sproeiers door de druk naar boven geduwd. Door middel van de nozzle die op de sproeier is te plaatsen wordt het bereik, sproeibeeld & waterverbruik bepaald. De bekendste fabrikanten van dit type sproeiers zijn RainBird & Hunter.

 • Druppelslang

Een druppelslang ligt over de grond en geeft met regelmaat een kleine hoeveel water af. Hierdoor verzadigt de grond op een langzame manier. Door de geleidelijke waterafgifte raakt de grond minder snel onverzadigd waardoor zuurstofgebrek wordt voorkomen. Ook is het mogelijk om meststoffen mee te geven tijdens een druppelbeurt. Zo beschikt uw plant altijd over de beste stoffen om volop te groeien. Planten en gewassen groeien beter bij een regelmatige vochtvoorziening. Het constante druppelen van de druppelleiding zorgt voor een efficiënte irrigatie doordat er bijna geen water verloren gaat. Zo wordt er tot wel 55% op de waterafgifte bespaart. 

 • Zweetslang

Dit is een poreuze druppelslang die zowel ondergronds als bovengronds kan worden gebruikt. Zweetslangen zorgen voor een ideale bewatering van perken, struiken, bomen en kassen.  De slangen zijn werkzaam met een lage druk en hebben een lange levensduur (wintervast).

 Toepassingen

Beregening vindt misschien wel plaats op meer plekken dan je zou verwachten. Denk hierbij naast tuinen aan, sportvelden, paardenbakken, golfbanen, tuinbouw en landbouw. In iedere situatie moet er rekening gehouden worden met andere aspecten. Belangrijke zaken zijn met name de ligging, type beplanting / gazon, het gebruik en de faciliteiten. Een sportveld wordt bijvoorbeeld vaak intensief gebruikt en kan tijdens gebruik ook niet beregend worden. Daarnaast zijn er vaak meerdere sportvelden die vanwege de beperkte faciliteiten niet allemaal tegelijk beregent kunnen worden. Allemaal zaken waar rekeningen mee gehouden moet worden.

beregeningsplan irritech

Help uw tuin in topconditie! Kies voor een beregeningssysteem van IrriTech >>

√ Offerte op maat
√ Tekening beregeningsplan
√ Vrijblijvend advies
√ Snelle uitvoering

 Beregeningsplan

IrriTech ontwerpt beregeningsplannen op maat. Aan de hand van de aangeleverde informatie stellen wij een beregeningsplan op die volledig aansluit bij uw tuin en de wensen die u heeft. Er zal rekeningen gehouden worden met type beplanting, grondsoort en de ligging van uw tuin ten opzichte van de zon. Gevels, paden en andere verhardingen zullen uitgesloten worden van beregening. Bij de opstelling van de sproeiers wordt gekeken naar het sproeibereik en de overlapping. Door deze zo specifiek mogelijk op elkaar af te stemmen wordt voorkomen dat bepaalde delen teveel beregent worden. Daarnaast levert dit u ook een waterbesparing op.

Met meer dan 10 jaar ervaring kunt u er van uit gaan dan wij ons letterlijk en figuurlijk hebben geworteld binnen de beregening van tuinen, paardenbakken, golfbanen en sportvelden.

 Aan de slag

Voordat wij voor u een beregeningsplan kunnen ontwerpen is het belangrijk dat wij over de juiste informatie beschikken. Deze informatie kunt u gemakkelijk zelf aanleveren. Wij zullen dan ook precies vertellen wat er benodigd is zodat wij vervolgens direct voor u aan de slag kunnen!

 1. Voor een correcte uitwerking van een beregeningsplan is het belangrijk om te weten wat de afmetingen van uw tuin zijn. Dit is gemakkelijk op schaal te tekenen middels ruitjespapier. Geef hierbij aan wat de verhouding is.
 2. Schematische tekening van uw tuin met een duidelijke weergave van uw huis, de paden en eventuele aanwezigheid van een schuur, terras of vijver.
 3. Geef in uw tekening ook type beplanting & de hoogte daarvan aan. (boom, plant, bloem, gazon)
 4. Welk type grond is aanwezig in uw tuin. (zandgrond, kleigrond of veengrond)
 5. Eventuele hoogteverschillen in uw tuin aangeven.
 6. Ligging van de tuin ten opzichte van de zon. (schaduwzijdes)
 7. Geef aan waar de watertoevoer zich bevindt. Dit kan een bronput zijn (diameter, debiet en bron diepte vermelden), een vijver, buitenwater of waterleidingnet.

Ter aanvulling is het belangrijk te weten hoe de watertoevoer plaatsvindt lettende op het debiet (waterafgifte) en de waterdruk (bar), om hierbij rekening te kunnen houden met het beregeningsplan.

Maakt u gebruik van water uit de kraan dan is het goed te weten dat de gemiddelde waterdruk op het waterleidingnet tussen de 2 en 2,5 bar is, met een maximum van 700 tot 1400 liter water per uur. Aan de hand van alle gegevens wordt er gekeken hoe uw tuin eventueel opgedeeld kan worden in sectoren. Sectoren zijn zones binnen een beregeningssysteem die onafhankelijk van elkaar aangestuurd kunnen worden. Een sector bestaat uit een groep van gemiddeld 5 sproeiers. Door het creëren van deze zones heeft u minder waterdruk nodig en kunt u tevens gespreid beregenen. Dit kan handig zijn om verschillende redenen. Denk aan verschillende type grond en/of beplanting en de ligging van een tuin. 

       8.  Geef het waterdebiet en de waterdruk door. Indien u dit niet weet kunt u altijd contact met ons opnemen zodat we dit alsnog kunnen vaststellen voor u.
       9.  Geef aan of u uw tuin volledig automatisch wilt beregenen (beregeningscomputer met sensor). Uw beregeningssysteem is hiermee compleet en u kunt met een beregeningscomputer altijd nog kiezen voor handmatige beregening. Bij het opdelen van een tuin in verschillende sectoren is een beregeningscomputer vereist. 

Voor het ontwerpen rekenen wij €95,00

beregeningsplan