Stel gerust al je vragen!
Klantenservice
Ma - Vr 8:00 tot 17:00, Za 8:00 tot 12:00
check Levering uit eigen voorraad
check Eigen transportservice
check Krijg advies van specialisten via telefoon en e-mail

Grindmatten leggen in 5 stappen

Grindmatten met worteldoek stabiliseren grind. Zo blijft het grind langer op de plek liggen, dat scheelt je een hoop onderhoud. Maar dankzij een grindmat plaats je ook probleemloos stoelen en tafels op het grind, zonder dat de poten scheef wegzakken. Door het hoogwaardige materiaalgebruik rijd je zelfs met voertuigen over de dikkere grindmatten en voorkom je spoorvorming. Het worteldoek houdt onkruid tegen.

Wel belangrijk dat je de grindmatten op de juiste manier aanlegt, daarom leggen wij jou stap voor stap uit hoe je dit doet.

  1. Kies de juiste grindmatten
  2. Graaf de fundering voor de grindmatten
  3. Plaats de kantopsluiting
  4. Leg de grindmatten
  5. Stort het grind

1. Kies de juiste grindmatten

Je vindt bij ons meerdere formaten en kleuren grindmatten. Het is belangrijk dat jij het type grindmat kiest dat bij jouw eisen past.

Welke kleur grindmatten?

De eerste vraag die je jezelf stelt is de kleur grindmat die bij jouw grind past. Ga je voor donker grind? Kies dan een donkere grindmat. Ga je voor licht grind? Kies dan voor een lichtere grindmat. Zo valt de grindmat gemakkelijker weg en zie je deze niet meer wanneer je het grind gestort hebt.

Welke hoogte grindmatten

De juiste hoogte van de grindmatten bepaal je vooral op basis van de toepassingen. Komt er geen verkeer over jouw grind? Dan is een grindmat van 2 cm voldoende. Wanneer er wel verkeer over jouw grind gaat is het verstandig te kiezen voor een grindmat van 3 of 4 cm. Komt er alleen lichter verkeer, als personenwagens over jouw grindverharding? Dan is een grindmat van 3 cm voldoende. Komt er groter verkeer, zoals vrachtverkeer, over jouw grindverharding dan kies je voor een grindmat van 4 cm.


2. Graaf de fundering voor de grindmatten

Om zo lang mogelijk van jouw grindmatten en grind te genieten is het belangrijk om een goed fundament onder de grindmatten te leggen. Zo zorg je ervoor dat het grind niet verzakt. Alhoewel de grindmatten oersterk zijn is de draagkracht van jouw grindverharding afhankelijk van de onderlaag.  Het zou zonde zijn als er toch spoorvorming of verzakkingen in jouw grind komen doordat de fundering niet goed is.

De fundering bestaat in ieder geval uit een egalisatie laag. Deze vul je met kalksteen of porfier van 0-4 mm of met zeefzand. Wanneer je de grindmatten zwaarder wil belasten maak je ook gebruik van een onder fundering. Deze vul je op met kalksteenslag, porfiersteenslag of gebroken betonpuin van 0-40 mm. Let op, gebruik geen bakstuinpuin, dit vergruist uiteindelijk. Zorg ervoor dat jouw lagen goed egaal zijn, dit voorkomt plasvorming. Tril de lagen daarnaast goed aan om verzakking te voorkomen.

Wanneer je de fundering voor de grindmatten graaft verwijder je altijd de teelaarde. Hoe sterk jouw fundering daarna moet worden is afhankelijk van de intensiteit van de het gebruik.

Een grindmat fundering zonder verkeer

Komt er straks geen verkeer over jouw grindverharding? Dan hoef jij een minder stevige fundering voor jouw grindmatten te creëren. Je verwijdert altijd de losse teelaarde voor je de fundatie begint te graven. Graaf daarna een laag af voor de egalisatie laag. Deze laag hoeft voor een toepassing zonder verkeer niet meer dan 15 cm te zijn.

Een grindmat fundering met verkeer

Rijdt er straks verkeer over jouw grindmatten? Dan ontkom je niet aan een degelijk fundament voor jouw grindmatten. Zonder een stevige fundering zakken jouw grindmatten alsnog weg wanneer er verkeer overheen gaat. Maak om verzakking te voorkomen een onder fundering van 25 cm. Met een stevige onder fundering hoeft de egalisatie laag slechts 5 cm te zijn.


3. Plaats de kantopsluiting

Zorg dat je kantopsluiting aanbrengt aan de randen van jouw toekomstige grindverharding. Zo voorkom je dat jouw grind van de grindplaten af kan. Dit bespaart meer werk en houdt jouw grind straks zo onderhoudsvrij mogelijk. Let op dat je de kantopsluiting 2 cm boven de grindmatten uit laat steken.


4. Leg de grindmatten

Nu je het fundament hebt gelegd en de kantopsluiting staat is het tijd om de grindplaten te leggen. Zorg in altijd voor dat je de platen zo legt dat het worteldoek overlapt. Wanneer mogelijk raden wij het aan om de grindmatten in halfsteens verband te leggen. Je hoeft de grindmatten niet aan elkaar te koppelen, tegen elkaar aanleggen is voldoende. Wanneer je het grind op de grindmatten legt houdt die de matten op de plek. Zelfs grondpennen zijn niet nodig, tenzij je de grindmatten op een helling legt. Het op maat maken van de grindmatten doe je eenvoudig met een slijptol. Zo leg je de grindmatten gemakkelijk in juiste vorm aan.


5. Stort het grind

Het is eindelijk zo ver, nu de grindmatten op een stevig fundament liggen en opgesloten worden kantopsluiting stort je het grind. Je stort het grind gemakkelijk op de platen. Zorg voor een extra laag van 2 cm grind bovenop de grindplaten. Het grind zakt altijd iets in door het gebruik, met de 2 cm weet je zeker dat je genoeg grind hebt om de grindplaten te bedekken. Je egaliseert het grind gemakkelijk met een schop, borstel of hark. Het is niet aan te raden om over niet gevulde grindmatten te lopen. Begin daarom met het vullen van de platen aan de kant waar jouw grind ligt. Zo loop je altijd over gevulde matten.

Vragen over het leggen van grindmatten?

Heb je vragen over het leggen van grindmatten? Neem dan contact met ons op, onze product specialisten helpen je graag verder.