Pompput
Een pompput gebruik je om rioolwater tijdelijk in op te slaan. De pompput is een waterreservoir waarin één of meerdere pompen geplaatst kunnen worden. Deze pompputten zijn onmisbaar voor woningen en bedrijven zonder direct aansluiting op het rioolstelsel.
Pompputten kunnen ook geplaatst worden in kelders en kruipruimtes. Met name de kruipruimte is een plek waar zich steeds vaker problemen voordoen met water. Een pompput die geschikt is voor kruipruimtes is dan de oplossing. Deze pompt iedere keer het water weg wanneer het een ingesteld niveau bereikt.
Pompput voor indirecte afvoer van riool
De pompput dient over het algemeen als tijdelijke opslag voor het afvalwater. Dit is de ideale oplossing voor huishoudens en bedrijven die vuilwater op een hoger gelegen riool willen afvoeren. Denk hierbij aan woningen met een kelder of bedrijven met een parkeergarage. Bij een parkeergarage is er sprake van een helling, hierdoor stroomt er bij een hevige regenbui duizenden liters water per uur naar beneden. Dit water wordt opgevangen in de pompput en afgevoerd op het riool.
Tijdelijke riolering voor noodgebouwen
Bij noodgebouwen of tijdelijke gebouwen worden er ook vaak pompputten geplaatst. Hierin wordt het rioolwater uit toiletten, douches en andere sanitaire voorzieningen opgeslagen. Deze putten worden na verloop van tijd geleegd of via een pomp op het riool aangesloten.
Pompput leegpompen met fecaliënpomp
Pomp het vuilwater eenvoudig uit de pompput met een dompelpomp. Hiervoor raden we de DAB Feka dompelpompen aan. Door de vlotter slaat deze pomp automatisch aan en af bij de vooraf ingestelde waterniveaus, dit voorkomt dat de pomp constant aan- en uitgaat. De Fekafos pompput heeft een ingebouwde vlotter, voor deze pompput gebruik je de dompelpomp zonder vlotter. Bekijk ook de productbeschrijvingen voor een passende pomp.
Enkel- en dubbelpomps putten
Een pompput kan voorzien zijn van één of meerdere dompelpompen. Met meerder pompen verhoog je de afvoersnelheid en ben je verzekert van continuïteit. Als er onverhoopt één pomp storing heeft of stukgaat gaat, dan zal de andere door blijven pompen. Hiermee voorkom je overlast door rioolwater. De DAB Fekafos 280 DSD Dubbel is een goed voorbeeld van een effectieve pompinstallatie met twee pompen.
Pompput met DSD-systeem
Een aantal pompputten is voorzien van het DSD-systeem. Dit innovatieve systeem maakt de montage en onderhoud van een pomp vele malen gemakkelijker. Monteer de bijgeleverde beugel om de uitlaat van de pompput en plaats deze om de DSD-kit. De pomp schuif vervolgens naar beneden waarbij deze direct op de juiste plek valt, waardoor de pomp het afvalwater direct afvoert via het afvoersysteem. Je hoeft hierdoor niet met je handen in de put om de afvoerleiding aan te sluiten. De DAB Fekafos 280 DSD beschikt over dit systeem.
Veelgestelde vragen
Wat is een pompput?
Een pompput is een wateropslag met een pomp erin. De pompput vangt regenwater of rioolwater tijdelijk op om het vervolgens naar een afvoerpunt te pompen. Hiervoor is de put of pomp voorzien van een vlotterschakelaar. De pomp slaat automatisch aan wanneer het waterniveau hoog genoeg is, deze blijft het water wegpompen tot het waterniveau laag genoeg is.
Welke pompput kun je onder de grond plaatsen?
Alleen de PE pompputten zijn standaard geschikt voor ondergrondse installatie. De andere pompputten moeten voorzien zijn van stalen banden of moeten in een betonnen ruimte geplaatst worden. PE pompputten zijn bestand tegen hoge druk. Deze zijn hierdoor eenvoudig onder grond te plaatsen.
Welk formaat pompput heb ik nodig?
Het wenselijke pompput formaat hangt af van de toepassing. Voor de afvoer van rioolwater kun je met een kleine pompput al uit de voeten, afhankelijk van de hoeveelheid afvoeren die aangesloten worden. Voor de afvoer van regenwater wordt vaak een grotere pompput gebruikt, dit komt doordat er relatief veel water in korte tijd opgevangen moet worden. De pomp heeft dan tijd om het water geleidelijk weg te pompen. Onze medewerkers helpen je graag bij het bereken van de benodigde formaat pompput.