Vijverfilters
Wil jij schoon en helder vijverwater? Maak dan gebruik van een vijverfilter. Een vijverfilter filtert vuildeeltjes en schadelijke stoffen uit het water. Bekijk de vijverfilters.
Vijverfilter - de basis voor iedere vijver
Voor de optimale waterkwaliteit van uw vijver is een vijverfilter van essentieel belang. Afhankelijk van de omvang en de inhoud (het aantal / soorten vissen) van uw vijver bepaalt u welke vijverfilter benodigd is. Het aanbod vijverfilters is divers, zo bestaan er onder andere voorfilters, beadfilters, doorstroomfilters en trommelfilters.
Vijverfilter gebruiken
Vijverfilters zijn erg duurzaam in gebruik en reinigen het vijverwater zodat de kwaliteit optimaal is voor vissen en planten. Vijverfilters bestaan over het algemeen uit een mechanisch deel en een biologisch deel. De combinatie maakt dat deze filters ervoor zorgen dat niet alleen vuildeeltjes gefilterd worden, maar het water ook gefilterd wordt van afvalstoffen die vissen uitscheiden. Bacteriën die zich hechten aan het filtermateriaal zorgen voor de omzetting van schadelijke stoffen in bruikbare stoffen. Om het biologisch klimaat van uw vijver te waarborgen is het van belang om een vijverfilter te gebruiken die is afgestemd op uw vijver.
Wanneer is een vijverfilter nodig?
Een vijverfilter is bijna in iedere vijver aan te raden. De meeste vijvers beschikken over vissen en planten die de waterkwaliteit aantasten. Voor het ecologisch klimaat van uw vijver is het van belang dit water te filteren. Met name bij Koivijvers is een vijverfilter noodzaak. Dit zijn vaak vijvers zonder planten omdat de koi vissen deze opeten. Hierdoor zijn er onvoldoende bacteriën aanwezig om de waterkwaliteit zelfstandig te waarborgen. In combinatie met de grote afscheiding van ammonia via kieuwen en ontlasting is een goede filter benodigd.
Soorten vijverfilters
Een veel voorkomend systeem is een gravityfilter. Middels een bodemdrain komt het water dan door de waterdruk (wet van de communicerende vaten) in uw filtersysteem, zonder dat u hierbij een pomp gebruikt. De pomp plaatst u dan na het filter en als de waterstand in het filtersysteem zakt wordt het automatisch door het gravitysysteem weer op peil gebracht. Voordeel is dat alle vuildeeltjes en plantenresten direct in het filter terecht komen en daar van het water gescheiden worden voordat het weer door de pomp wordt teruggepompt. Om de grove vuildeeltjes op te vangen wordt er vaak een mechanisch voorfilter geplaatst, zoals een trommelfilter ,ultrasieve of vortex. Middels een afvoerkraan kunt u dan gemakkelijk alle achtergebleven vuildeeltjes afvoeren. Als (hoofd)filter zijn er diverse uitvoeringen te krijgen, bijvoorbeeld een meerkamerfilter, beadfilter of showerfilter.
Opstelling vijverfilterinstallatie
Er zijn diverse opstellingen mogelijk voor uw vijver filterinstallatie.
Pompgevoede meerkamersysteem
Een vuilwaterpomp in de vijver pompt het water via een UV-lamp in het meerkamersysteem. Het water gaat via de vrije uitstroom weer terug naar de vijver.
Zwaartekracht meerkamersysteem
Het water gaat in zwaartekracht via een bodemdrain door het meerkamersysteem. Vanuit de laatste kamer wordt het water door een UV lamp weer terug naar de vijver gepompt.
Zwaartekracht beadfiltersysteem
Het water gaat in zwaartekracht via een bodemdrain door het zeefbochtfilter. Vanuit de zeefbocht wordt het water door het beadfilter gepompt en gaat het via een UV lamp weer terug naar de vijver.
Zwaartekracht trommelfiltersysteem
Het water gaat in zwaartekracht via een bodemdrain door het trommelfilter. Vanuit het trommelfilter wordt het water door het beadfilter gepompt en gaat het via een UV lamp weer terug naar de vijver.
Vijverfilter kopen
Hulp nodig bij het samenstellen van de juiste vijverfilter? Neem contact met ons op, wij helpen je graag verder.