Vijverpomp
De basis van iedere vijver is een vijverpomp. Deze zorgt voor de circulatie van het vijverwater richting een filter om het vervolgens weer ‘schoon’ de vijver in te pompen. Vijverpompen zijn over het algemeen niet zelfaanzuigend en moeten daarom in het water geplaatst worden of onder het waterniveau bij een droge opstelling.
Vijverpomp kopen: waar moet ik op letten?
De capaciteit van een vijverpomp is afhankelijk van de inhoud en visbezetting. De regelbare vijverpompen hebben als grote voordeel dat deze in de wintermaanden lager gezet kunnen worden en daardoor een stuk energiezuiniger zijn.
Droge of natte opstelling
De vijverpomp kan op twee verschillende manieren worden geïnstalleerd: droog of nat. Bij een droge opstelling staat de pomp buiten de vijver en wordt het water door middel van een slang aangezogen en teruggepompt. Het grote voordeel van deze opstelling is dat hij gemakkelijk toegankelijk is voor eventuele onderhoudswerkzaamheden.
De meest mensen kiezen voor een natte opstelling. Hierbij staat hij op de vijverbodem of op een kleine verhoging. Met deze opstelling is de hij niet zichtbaar en hoeven er minder slangen gebruikt te worden voor het verpompen van vijverwater.
Vermogen van je vijverpomp
Het vermogen staat in verband met het aantal liter water dat per uur verpompt wordt. In de regel moet een vijverpomp 30-50% van het vijverwater per uur verpompen. Bij een vijver met een inhoud van 5.000 liter betekent dat de pomp 1500-2500 liter per uur moet kunnen verpompen voor een optimaal resultaat.
In de praktijk geldt echter dat opvoerhoogte ook een belangrijke rol speelt. Hoe groter deze hoogte is hoe minder capaciteit hij voortbrengt. Bij een opvoerhoogte van een meter kan er al een verlies van 20-30% optreden. Dit gebeurt al snel wanneer de vijverpomp op de bodem staat. De maximale opvoerhoogte is de hoogte die de pomp kan bereiken tot er te veel capaciteitsverlies op treed.
Zorg er altijd voor dat uw vijverpomp overcapaciteit heeft, dit is energiezuiniger & duurzamer
Stroomverbruik van de pomp
Bij elke pomp zal het stroomverbruik verschillen. Het meest voordelige is om de pomp het gehele jaar te laten draaien. Dit resulteert is lagere stroomkosten en een langere levensduur van de pomp. Naast de conventionele pompen die alleen aan- enuit kunnen zijn er ook regelbare pompen. Bij deze pompen is het mogelijk om het wattage en de flow van de pomp te regelen. U kunt uw vijverpomp dan gedurende het seizoen op volledige capaciteit laten draaien en in de winterperiode bijvoorbeeld op 30%. Dan circuleert het water nog steeds maar daalt het energieverbruik soms wel met 50%.
Bij de Blue Eco pompen zit er ook een timerfunctie op, zodat u zelf instelt tijdens welke periode van de dag de pomp op een ander vermogen draait, bijvoorbeeld om uw skimmer of bodemdrains, zeef goed door te spoelen. Ook bevat het assortiment van Aquaforte diverse regelbare pompen waarbij het vermogen aan te passen is.
Neem contact op met ons wanneer u wilt weten welke pomp het meest geschikt is voor uw situatie. Zo krijgt u advies op maat en kunt u moeiteloos de juiste vijverpomp kopen!