Facebook Pixel

Drainage aanleggen voor uw paardenbak of paddock

Posted in: Drainage

Drainage aanleggen voor uw paardenbak of paddock

Drainage voor paardenbakken of paddocks

Drainage is uitermate geschikt voor gebruik in paardenbakken. Het zorgt voor de afwatering van water waardoor een paardenbak in betere conditie blijft en er geen modder of plassen in de bak ontstaan. De opbouw is van groot belang voor een stabiele basis. Deze basis moet goed waterdoorlatend zijn, indien dit niet het geval is zul je ook met draineren niet het gehele probleem kunnen oplossen. Kijk dus ook kritisch naar de zandlagen en fundering.

Aanleg drainage in paardenbak

Drainage dient zoveel mogelijk in rechte stroken met een tussenafstand van gemiddeld drie meter te worden gelegd. Meestal wordt er gekozen voor een PP450 drainage met een diameter van 80mm. PP450 heeft een grovere doorlaat en zorgt minder snel voor verstoppingen. In tegenstelling tot de kokos variant is deze een stuk duurzamer.

De opbouw van een draineersysteem bij een paardenbak bestaat uit gleuven welke 40 cm diep gelegd worden. De buizen wordt ingebed in drainagezand welke goed waterdoorlatend is. Deze laag bestaat uit ongeveer 15-20 cm. Hier bovenop komt een laag grofzand met daarna een toplaag. Voor de toplaag kunt u kiezen uit tapijtsnippers / kokosvezels / polyvlokken / houtsnippers / megatop.

(TIP) Houd bij de aanleg ook rekening met de grondwaterstand. Drainage dient altijd boven deze stand te liggen.

Drainagesysteem afvoeren

Om het water af te voeren kunt u gebruik maken van een sloot, vijver of een opvangput / infiltratiesysteem. Daarbij heeft u de keuze voor het leggen van de drainagebuizen. Zo kan er gekozen worden voor losse buizen die allemaal onafhankelijk uitkomen in een sloot. Dit kan makkelijk zijn omdat op deze manier eenvoudig een controle gedaan kan worden op de drainerende werking.

In veel gevallen is dit niet mogelijk en word er gekozen voor een hoofdafvoer waarop alle buizen worden aangesloten. Deze enkele buis loopt dan richting het punt van afvoeren. Heeft vragen over het aanleggen van uw paardenbak? Neem dan gerust contact op!

8 months ago