Camping drainage tegen wateroverlast
Drainage biedt de oplossing voor wateroverlast op een camping. Bij een lange regenbui blijft er vaak langdurig water staan op een camping. Een effectief drainagesysteem voert dit water ondergronds af en is dan ook een definitieve oplossing tegen wateroverlast door regenwater.
Drainagebuizen laat je met gemak 50 jaar liggen. Hiervoor moet je jouw systeem wel goed aanleggen. Gebruik de handleiding of vraag onze drainage specialist om hulp.
- Hoe werkt drainage op de camping?
- Drainage intekenen
- Drainage aanleggen
- Camping drainage samenstellen
Hoe werkt drainage op de camping?
Een drainagebuis is een geperforeerde buis die je horizontaal in de grond plaatst. Deze buis heeft aan één kant een afvoer, dit zorgt voor een zuigende werking. Het hemelwater wordt door de grond de buis in gezogen. Je plaatst deze buizen om de vier tot vijf meter in de grond, waardoor al het regenwater snel wegloopt. Zo blijven er geen plassen staan en is de wateroverlast verleden tijd. Drainage plaatsen is eenvoudig zelf te doen, het kost vooral tijd. We leggen je graag uit hoe je te werk gaat.
Drainage intekenen voor de camping
Maak een plattegrond van de camping en verdeel de camping in zones. Zorg per zone voor een afvoerpunt, dit kan een sloot, wadi of infiltratieveld zijn. Een directe afwatering heeft de voorkeur, dit vereenvoudigd het onderhoud.
Is de ruimte niet geschikt voor een directe afvoer, dan maak je gebruik van een samengestelde afvoer. Hierbij plaats je aan het uiteinde van iedere buis een inspectie- en doorspuitput. Vanaf dit punt voer je het water af met afvoerbuizen 110mm of een hoofddrainageleiding 125mm.
Heb je zeer dichte kleigrond, plaats dan om de 4 meter een drainagebuis. Bevat de grond meer zand, kies dan voor drainage om de 5 meter.
Camping drainage aanleggen
Graaf de geulen voor de drainage. Deze geulen zijn circa 20 centimeter breed en minimaal 40-60 centimeter diep. Maak deze geulen waterpas, de drainage zelf heeft geen afschot nodig. Sluit de drainagebuizen aan op een drainageputten of op individuele afvoerbuizen. Vanaf een drainageput gebruik je een hoofddrainageleiding of PVC afvoerbuizen. De PVC buizen leg je met minimaal afschot naar een afvoerpunt. Dit kan een sloot, wadi, infiltratiekrat of riool zijn.
Vul de sleuven met onderstaande:
- Drainagebuizen met 5 cm drainagezand naast de buizen.
- 20-40 cm drainagezand, afhankelijk van de diepte van de drainage. Het drainagezand bevat geen kalk of andere kleine deeltjes. De sterke filtering voorkomt dichtslippen van de buizen.
- 10-15 cm teelaarde of zand voor bestrating. Maak deze laag nooit dunner! Gras zal anders te weinig water vasthouden, waardoor dit in de zomer verbrand.
Camping drainage samenstellen
Voor de aanleg van een drainagesysteem heb je natuurlijk drainagebuis nodig. Bij kleigrond gebruik je de 80mm PP450 drainage. Wil je drainage leggen in oergrond, zoals veen? Kies dan voor 80mm kokos of PP1000. Combineer de buizen met een 100mm hoofddrainageleiding, 110 mm PVC riolering of 80mm eindbuis (voor directe afvoer). Bepaal op basis van je ontwerp welke elementen je nodig hebt.
Vraag het onze drainage specialist
Heb je vragen over drainagesystemen? Neem dan contact op met onze product specialist. We helpen je bij het samenstellen van een effectief drainagesysteem.
Lees ook