Grindmatten
De sterke ECCO grindmatten bieden een stabiele, waterdoorlatende ondergrond en een evenredige verdeling van je grind. Hiermee heb je geen last van spoorvorming en verzakking. De honingraatstructuur zorgt voor een stabiele ondergrond, zelfs stoelen en tafels op grind zijn geen probleem. Deze grindmatten worden ook wel grindplaten, honingraatplaten of splitplaten genoemd.
Hier gebruik je grindmatten voor
Grindmatten zijn op verschillende plaatsen te gebruiken, stabiliseer terrassen, wandelpaden, opritten en dakterrassen met de grindplaten. De grindmatten zijn in drie kleuren te verkrijgen, grijs, wit en zwart. Kies de kleur die bij jouw grindkleur past. Iedere kleur grindmat is in vier formaten te krijgen:
- 120 x 80 x 3 cm;
- 120 x 80 x 4 cm;
- 160 x 120 x 3 cm;
- 160 x 120 x 4 cm.
De 160 x 120 cm grindmat bestaat uit twee samengevoegde 120 x 80 cm grindmatten en klap je open tot 160 x 120 cm. De hoogte bepaalt de belasting die een grindmat aankan. De 3 cm mat gebruik je wanneer standaard verkeer over het grind rijdt. De 4 cm mat raden wij aan voor zwaardere belasting door zwaar verkeer.
De honingraatstructuur van grindmatten
Door de honingraatstructuur ligt het grind vast op een plek. Zo heb je een stabiele ondergrond en blijft het grind stevig liggen. Met grindplaten zie je geen kuil- of spoorvorming. Jij hoeft niet meer te vegen en je grind is voor iedereen goed begaanbaar. Grindplaten bieden ten opzichte van grindverhardingen een aantal voordelen.
- Vorstbestendig;
- Hoge drukweerstand;
- Hoge wringlastweerstand;
- Uiterst sterk geotextiel;
- Diverse kleuren verkrijgbaar;
- Zeer strakke uitstraling.
Lees hier hoe je in 5 stappen jouw grindmatten legt.
Grindplaat met worteldoek
De grindmatten zijn voorzien van een extra stevig bevestigd worteldoek. Het worteldoek is gemaakt van geotextiel, dit zorgt dat water snel wegloopt. Voor de plaatsing van de matten is een goede fundering nodig, vooral bij gebruik onder opritten of oprijlanen. Leg deze matten nooit op teelaarde.
Het worteldoek van de grindplaten steekt aan twee zijdes uit. Leg de grindmat op het uitstekende worteldoek van de vorige. Zo heb je nergens kieren en bespaar je tijd in onderhoud.
Veelgestelde vragen
Hoe werken grindmatten?
Een grindmat is gemaakt van een HDPE honingraatstructuur, dit zorgt voor een stabiele ondergrond en een evenredige verdeling van de druklast. Zo kunnen hogere grindmatten zelfs bereden worden door vrachtverkeer. De onderzijde van de grindmat is voorzien van een aangelast geotextiel, dit voorkomt een snelle groei van onkruid tussen het grind.
Welke grindmat dikte heb ik nodig?
De hoogte van de grindmat bepaalt de maximale druklast die de mat kan dragen. Zo kan een grindmat die lager is dan drie centimeter alleen voor siertuinen gebruikt worden.
- 2 cm grindmatten gebruik je voor siertuinen.
- 3 cm grindmatten plaats je onder autowegen, parkeerterreinen en opritten.
- 4 cm grindmatten gebruik je voor toepassingen met zwaar verkeer.
Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste grindmat? Neem contact met ons op voor een persoonlijk advies.
Hoe plaats je grindmatten?
Grindmatten leg je in vijf simpele stappen:
- Begin met het leggen van een onderfundering. Gebruik hiervoor kalksteenslag, porfiersteenslag of gebroken betonpuin met een formaat tussen de 0 – 32 mm.
- Leg hierna de egalisatielaag. Deze bestaat uit zeefzand, kalksteen of porfier tussen 0-4mm.
- Nu leg je de grindplaten, deze zaag of snij je eenvoudig op maat.
- Stort nu de grind toplaag. Deze bestaat uit een laag grind van 3-6 centimeter, afhankelijk van de dikte van de grindmat.
- Verdeel het grind eenvoudig met een bezem, zodat je overal een nette laag hebt, die 1 a 2 centimeter boven de mat uitkomt.