check Levering uit eigen voorraad
check Eigen transportservice
check Krijg advies van specialisten via telefoon en e-mail

Regenwater infiltreren: Waterafvoer zonder riool

Regenwater infiltreren is een natuurlijke manier om water af te voeren in de grond. Hierbij wordt het water afgevoerd, zonder dat de riolering eraan te pas komt. Het regenwater kan net als bij moeder natuur rustig de grond in trekken en komt hierdoor langzaam gefilterd en wel in het grondwater terecht.

Maar hoe werkt regenwaterinfiltratie nou precies en in welke situaties kun je het gebruiken? Onze specialisten hebben het hieronder stapsgewijs voor je uitgelegd.

Snel lezen

 

Hoe werkt regenwaterinfiltratie?

Regenwater laten infiltreren is de meest natuurlijke waterafvoer. Je laat het regenwater namelijk lokaal in de grond wegzakken. Hiervoor sluit je de regenpijp en straatafvoer aan op een ondergrondse waterbuffer.

Infiltratiekrat als waterbuffer

Deze waterbuffer bestaat vaak uit één of meerdere infiltratiekratten. Deze sterke, holle kratten vullen zich met regenwater. Hierna zakt dit water langzaam, via de verschillende zandlagen, richting de plant- of boomwortels en het grondwater.

Gerichte infiltratie met buizen

Naast infiltratiekratten kun je ook infiltratiebuizen plaatsen. Hiermee buffer je het regenwater op kleinere plekken. Daarnaast heb je de mogelijkheid om eenvoudig een overstort te maken richting een waterafvoer, zoals een sloot.



In welke situaties gebruik je een infiltratiesysteem?

Een infiltratiesysteem gebruik je als snellere, duurzamere regenwaterafvoer, om het grondwater op peil te houden en als duurzame irrigatie. Regenwater infiltratie is een duurzame waterafvoer. Het vangt namelijk de pieken en dalen van regenval op. Het zorgt daarnaast ook voor een lagere belasting op het riool.

Hemelwater afkoppelen van het riool

Het afkoppelen van de regenwaterafvoer is de meest voorkomende reden voor de aanleg van infiltratie. Doordat je het regenwater afvoert in je eigen grond, blijft het grondwater beter op peil en wordt het riool minder belast. Dit zorgt ervoor dat het waterschap minder kosten hoeft te maken om het afvalwater te zuiveren. Daarom kun je subsidie aanvragen bij vrijwel iedere gemeente.

Wateroverlast door regenwater oplossen

Veroorzaakt het regenwater plassen in je tuin? Dan kun je het straatwerk aansluiten op je infiltratiesysteem. Hierdoor wordt het water direct naar een buffer in een diepere grondlaag gebracht. De zandlagen nemen het regenwater goed op, terwijl het straatwerk en de bovenliggende grondlager de infiltratie juist tegenwerken.

Droge grond vochtiger houden

Infiltratie speelt ook juist een grote rol bij te een te droge ondergrond. Zie je scheuren in de droge grond of gaan je planten snel dood door uitdroging? Een infiltratiekrat vang het regenwater op in de natte periodes. Hierna blijven deze kratten nog langdurig leeglopen in de omliggende grondlagen. Hierdoor werkt een infiltratiesysteem als een buffer die je grondwater op een stabieler niveau houdt.

Verzachting van het Hitte-eilandeffect

Infiltratiekratten dragen bij aan het verminderen van het stedelijk hitte-eilandeffect, dat ontstaat door de warmteabsorberende eigenschappen van bebouwde gebieden. Naarmate het regenwater de bodem en kratten infiltreert, helpt het de omgeving afkoelen, waardoor een comfortabelere en duurzamere stedelijke ruimte ontstaat.

 


Wat is er nodig voor effectieve regenwaterinfiltratie?

Voor een effectieve afvoer van het regenwater heb je één of twee dingen nodig. Allereerst heb je natuurlijk een effectief infiltratiesysteem nodig. Maar heb je zeer compacte grondlagen in de tuin? Dan zul je ook de bodem moeten verbeteren.

Een effectief infiltratiesysteem

Kies altijd voor een infiltratiesysteem dat voldoende capaciteit heeft voor een flinke regenbui. Dit komt neer op circa 30-40 liter infiltratie per 1m2 dak of straatwerk. Ontdek meer hierover in ons artikel infiltratiekratten berekenen.

Daarnaast moet al het regenwater gefilterd worden aan het begin van het infiltratiesysteem. Denk hierbij aan een dakgootegel in de dakgoot, bladvangers in de regenpijp en een zandvanger voor al het kleine vuil wat mee kan stromen. Ontdek meer hierover in ons artikel infiltratiekratten aanleggen in 5 stappen.

Bodemverbetering voor snellere waterafvoer

Heb je compact kleigrond in de tuin, of merk je dat het water in het bestaande infiltratiesysteem maar slecht wegloopt? Dan zijn er twee opties mogelijk.

  1. Je doorboort enkele grondlagen en plaatst verticale drainage. Hierdoor loopt het water uit de infiltratie langzaam naar onderliggende zandlagen weg via de drainagebuizen. Je hoeft hiervoor meestal niet dieper dan 1,5 meter te boren.
  2. Je mengt de grond rondom je infiltratiesysteem met grof drainagezand. Dit wordt ook wel bodemverbetering genoemd. Het zorgt dat het water zich eenvoudiger door de omliggende grond verspreid.

 


Ga aan de slag met regenwaterinfiltratie

Nu kun je aan de slag! Heb je toch nog vragen over regenwaterinfiltratie of de spullen die je nodig hebt? Neem dan contact op voor een vrijblijvend advies van onze productspecialisten. Bel 0341-266636 of mail naar info@irritech.nl.