Facebook Pixel

Kelder leegpompen met een dompelpomp | Kelder onder water

Posted in: Dompelpomp

Kelder leegpompen met een dompelpomp | Kelder onder water

We zitten alweer middenin de natte herfstperiode. Ondergelopen kelders en kruipruimtes zijn helaas de problemen die hiermee gepaard gaan. Een kelder onder water is niet alleen zeer vervelend, maar kan ook behoorlijk wat schade opleveren. Gelukkig is er de dompelpomp: deze pomp zal moeiteloos uw ondergelopen kelder leegpompen.

Echter is iedere wateroverlastsituatie weer anders. Bij de één bevat het water grote vaste delen en bij de ander is het water nagenoeg 'schoon'. Ook is er een verschil in de functie van de dompelpomp. Moet de pomp de kelder leegpompen of droogpompen? En waarom zou u een dompelpomp kopen met vlotter? In dit artikel worden de verschillende dompelpompen toegelicht en uitgelegd bij welke wateroverlastsituatie de pomp tot zijn recht komt. Zo kunt u na het lezen van dit artikel de juiste dompelpomp kopen en eenvoudig zelf water in de kelder wegpompen.
 

Kelder leegpompen: let op de vaste delen

Het water van uw ondergelopen kelder zal in veel gevallen vervuild zijn met vaste delen. Dit kan zand, vuil uit uw kelder en van buiten zijn. De meeste dompelpompen kunnen minimaal vaste delen met een diameter van 5 mm verwerken. Wanneer water in de kelder vervuild is met delen tot wel 50 mm of meer, wordt een vuilwater dompelpomp aangeraden. Deze pompen beschikken over speciale waaiers waarmee zij grote bestandsdelen zonder problemen kunnen verpompen. Voorbeelden van vuilwater dompelpompen zijn de DAB Feka, Pedrollo RX en Grundfos AP50 pompen. De Pedrollo MC vuilwater dompelpompen zijn zelfs in staat om vaste bestandsdelen tot 70 mm te verpompen! 

Water in de kelder? Maak deze eenvoudig dweildroog!

Een dompelpomp zal een ruimte altijd leegpompen. Hierbij blijft er zo'n 15-25 mm water over. Wanneer u de vloer 'dweildroog' wilt heeft u een vlakzuiger nodig. Deze pomp pompt de ruimte droog genoeg om met een dweil de laatste laag water te drogen. Voorbeelden van zo'n handige vlakzuiger zijn de Pedrollo Top Floor en de DAB Nova-UP. Zo wordt uw ondergelopen kelder moeiteloos getransformeerd in een dweildroge ruimte.
 

Dompelpomp met vlotter

De meeste pompen kunnen worden geleverd met een automatische vlotter. Deze vlotter zorgt dat de pomp automatisch in- en uitschakelt wanneer deze onder water komt. Wanneer het regelmatig gebeurt dat uw kelder onder water staat bespaart de vlotter u een hoop moeite. Hij zorgt er dan automatisch voor dat het water direct wordt afgevoerd. Zo zal de dompelpomp met vlotter wateroverlast moeiteloos voorkomen.

 


 

Een reden om een dompelpomp zonder vlotter te kopen is wanneer u de pomp in een zeer compacte ruimte moet plaatsen. Denk aan smalle putten of nauwe kruipruimtes. De pomp zonder vlotter neemt minder ruimte in beslag en kan vaak in de compacte ruimte geplaatst worden. Een goede compromis is de verticale vlotterschakelaar. Deze vlotter is verticaal ingebouwd en is in te stellen door het niveau te verschuiven. Deze dompelpomp-variant heeft weinig ruimte nodig en beschikt toch over een vlotterschakelaar. Voorbeelden van zo'n ergonomische pomp zijn de DAB Nova UP M-AE en de Grundfos KP AV1 modellen.

 

Wilt u weten welke dompelpomp het meest geschikt is voor uw situatie? Neem dan contact op en maak van de kelder leegpompen een gemakkelijke klus!

8 months ago