Druppelslang
Een druppelslang biedt je borders, gazon of gewassen altijd de juiste hoeveelheid water. Leg de druppelslangen langs al je bomen en planten of ondergronds langs de plantwortels. Hiermee houd je de tuin stralend groen.
Druppelslangen voor tuin en tuinbouw bewatering
Leg een druppelslang in je tuin, border of onder het gazon voor een constante en effectieve bewatering. Druppelslangen zijn waterslangen met gaatjes, deze gaatjes zijn voorzien van een druppelaar. Het water druppelt langzaam door de gaatjes van de druppelslang en zorgt voor een constante bewatering direct bij de wortels. Geschikt voor bewatering van je gras, haag, planten en voor professionele teelt.
Een druppelslang is de meest effectieve manier om alle soorten planten, bomen en gewassen te bewateren. De zeer constante en gerichte bewatering zorgt dat het water efficiënt opgenomen wordt, met zo min mogelijk verspilling. Ten opzichte van een traditioneel sproeiersysteem bespaar je tot 99% op het waterverbruik.
Met een druppelsysteem geef je planten heel precies water, waardoor deze ook in droge periodes in leven blijven. In de tuinbouw worden deze druppelslangen dan ook veelvuldig gebruikt. Geen sproeier kan hier tegenop.
Welke druppelslang heb je nodig?
Wat is de beste druppelslang voor jouw toepassing? Dit hangt voornamelijk af van de grote van de tuinborders of van de oppervlakte met planten. Het grootste verschil zit hierbij in de afgifte van het water. Afhankelijk van de toepassing
Kleine en middelgrote borders: Drukgereguleerde druppelslang
Bij een drukgereguleerde druppelslang neemt de druk in de slang na iedere druppelaar licht af. Dit komt door de vormgeving van de druppelaar en de weerstand in de slang. Bij rollen tot 100 meter merk je dit verschil niet tot nauwelijks. In een kleine of middelgrote tuin is een drukgereguleerde druppelslang de goedkoopste oplossing.
Grote plantborders en teelt: Drukgecompenseerde druppelslang
Een drukgecompenseerde druppelslang geeft over de gehele lengte van de slang even veel water af zonder merkbaar drukverlies. Dit maakt de drukgecompenseerde druppelslang perfect voor de bewatering van een grote tuin, gewassen en tuinbouw. Deze slangen kun je eenvoudig aan elkaar koppelen voor de beregening van grotere gebieden.
Onzichtbare druppelbevloeiing: Ondergrondse druppelslang
De ondergrondse druppelslang is ook drukgecompenseerd, daarnaast heeft deze slang speciale druppelaars. Deze druppelaars zijn voorzien van een koperinleg, waardoor planten niet naar binnen groeien. Ondergrondse druppelslangen kun je hierdoor onder de grond en uit het zicht wegwerken, zonder dat deze verstopt raken. De ondergrondse druppelslangen zijn geschikt voor kleine tot grote tuinen.
Heb je twijfels over de beste keuze of wil je graag een persoonlijk advies? Neem dan contact op met één van onze product specialisten.
Druppelslang aansluiten
Een druppelslang heeft altijd een diameter van 16 millimeter. Deze sluit je hierdoor met een puntstuk aan op een tyleenslang of tuinslang. Vervolgens bevestig je de tyleenslang aan de kraan of op een bestaande beregeningsinstallatie. Bevestig nooit een tyleen koppeling direct op de druppelslang. hiermee kun je het uiteinde kapot knellen, waardoor de slang gaat lekken.
Benodigdheden:
- 16 mm Puntstuk 3/4" buitendraad voor op de druppelslang
- 16 mm PE Koppeling 3/4" binnendraad voor 16 mm tyleenslang
- 20 mm PE Koppeling 3/4" binnendraad voor 20 mm tyleenslang
- 25 mm PE Koppeling 3/4" binnendraad voor 25 mm tyleenslang
Aan de andere kant van de tyleenslang maak je dezelfde PE koppeling vast aan een tuinslang verdeelstuk of direct aan de buitenkraan. Natuurlijk kun je ook verbindingen maken met bestaande druppelinstallaties. Dit doe je met T-stuk of een ander druppelslang hulpstuk. Maak alle uiteindes van je druppelslang dicht met een druppelslang eindplug of druppelslang afdichtstop.
Druppelslang afstand en diepte
Met druppelslangen kun je zowel boven- als ondergronds bewateren. Bovengronds leg je de druppelslang tot maximaal 15 centimeter van de boom- en plantwortels af. Hierdoor kun je gericht de planten bewateren. Je kunt echter ook een hele border of stuk grond bewateren, leg hiervoor de slang in lussen met een tussenruimte van 30 tot 50 centimeter.
Een ondergrondse druppelslang plaats je 20 tot 30 centimeter diep. Rond je gazon en planten is 20 cm het meest effectief. Bij bomen is 30 vaak beter, deze wortels gaan namelijk dieper de grond in. Deze slangen plaats je direct langs de wortels van planten, struiken en bomen die je wilt bewateren, of in lussen met een tussenruimte van 30 tot 40 centimeter. Maak deze slang vast met grondpennen, zodat ze niet verschuiven.
Lees hier meer over druppelslang aanleggen.
Veelgestelde vragen
Wat is een druppelslang?
Een druppelslang is een flexibele slang met gaatjes. Deze gaatjes hebben onderling dezelfde afstand. Via deze gaten druppelt water naar de wortels van de planten. Door de flexibiliteit van de druppelslangen leg je deze gemakkelijk langs al je planten, hagen en bomen.
Welke druppelslang heb je nodig?
In een kleine tot middelgrote tuin is een drukgereguleerde druppelslang de voordelige keuze. Voor grotere tuinen, tuinbouw en het verbouwen van gewassen heb je het meest profijt van een drukgecompenseerde druppelslang, zo houd je voldoende druk om grotere delen te bewateren.
Ondergrondse druppelslang is de perfecte keuze voor als je geen druppelslang in het zicht wil hebben. Rainbird druppelslangen zijn eenvoudig aan te leggen, dit maakt ze een aanrader voor particuliere gebruikers. Voor gewassen worden ook regelmatig de Metzerplas druppelslangen gebruikt.
Hoe moet je een druppelslang aanleggen?
Een druppelslang leid je tussen alle planten door of je legt hem in stroken met circa 40 cm tussenruimte. Sluit de druppelslang met een hulpstuk aan op een kraan of tyleenslang. Maak vervolgens alle uiteindes dicht met een afdichtstop. Lees ook onze instructie over druppelslang aanleggen.
Kan je druppelslang aansluiten op de buitenkraan?
Druppelslang kan je aansluiten op je buitenkraan. Je hebt hiervoor een minimale waterdruk van ongeveer 1,5 bar nodig. Hoeveel meter druppelslang je kan aansluiten, hangt af van de waterdruk. Over het algemeen gaat het tot 50 meter aangesloten druppelslang goed. Wil je langere lengtes aanleggen, dan zul je moeten zorgen voor voldoende aftakkingen voor een goede water- en drukverdeling
Hoe plaats je druppelslang ondergronds?
Ondergrondse druppelslangen leg je op 20 tot 30 centimeter diepte. Plaats de druppelslang hierbij direct langs de plantwortels voor een precieze en efficiënte beregening. Voor de druppelbevloeiing van grotere oppervlaktes leg je de druppelslangen in banen of lussen met 30 tot 50 centimeter afstand tussen de slangen. Zo bewater je grotere oppervlaktes in één keer.