-
Water opslag & infiltratie
-
Infiltratiekratten & platen
-
Infiltratiekratten
- HeitkerBloc infiltratiekratten
- ITK infiltratiekratten
- 100 liter infiltratiekrat
- 150 liter infiltratiekrat
- 180 liter infiltratiekrat
- 200 liter infiltratiekrat
- 300 liter infiltratiekrat
- 400 liter infiltratiekrat
- 600 liter infiltratiekrat
- 700 liter infiltratiekrat
- 900 liter infiltratiekrat
- 1000 liter infiltratiekrat
- 1200 liter infiltratiekrat
- 1300 liter infiltratiekrat
- 2600 liter infiltratiekrat
- Geotextiel
- Aansluitadapter
- Drainroosters
- Drainageplaat
-
Infiltratiekratten
-
Infiltratiesystemen
-
Regenwatertanks
-
Slangen & buizen
-
Tips & adviezen - opslag & infiltratie
-
Infiltratiekratten & platen
Infiltratiekratten
Met een infiltratiekrat koppel je het regenwater af van je riolering of maak je een extra punt voor afwatering. Infiltratiekratten dienen als een buffer, waarbij het hemelwater langzaam afgevoerd wordt. Bestel kant-en-klare infiltratiekratten met doek of stel je eigen infiltratiesysteem samenstellen door middel van de losse kale kratten. Deze losse kratten zijn aan elkaar te koppelen en stapelbaar. Op deze manier kun je zelf de inhoud bepalen die benodigd is.
Infiltratiekratten kopen
Het juiste infiltratiekrat kopen is belangrijk voor een onbelemmerde afvoer van hemelwater. Baseer je keuze op de juiste factoren. Denk hierbij aan het aantal vierkant meters, de hoeveelheid regenwater, de grondwaterstand en de eventuele verkeersbelasting. De infiltratiekratten zijn gemaakt van gerecycled PP met een omwikkeling van waterdoorlatend filterdoek. Het krat heeft zowel een berging- en infiltratiefunctie.
Wateroverlast wordt hiermee voorkomen en je draagt bij de ontlasting van het openbare rioolstelsel. Door deze kratten in je tuin te plaatsen draag je een steentje bij tegen meerdere ecologische problemen.
Infiltratiekrat capaciteit
Bereken het oppervlakte aan de hand van de grootte van het dak en het bestraatte oppervlakte wat aangesloten is op het infiltratiekrat. Vermenigvuldig het aantal m2 met 40, voor de benodigde buffercapaciteit. Let op dat je eventueel ook per regenpijp een los krat kunt aansluiten. De totale benodigde capaciteit kun je zo verdelen over meerdere kratten.
Stel je hebt een bestraat oppervlakte van 80m2 en een dak van 80m2. Dan heb je een infiltratiekrat nodig voor 160m2 x 40 liter = 6400 liter. Hiervoor kun je kratten aan elkaar schakelen of stapelen.
Houd er rekening mee dat veel gemeentes eigen vereisten stellen. In veel gevallen wordt 60 liter per m2 voorgeschreven.
Infiltratiekratten voor licht en zwaar verkeer
De infiltratiekratten zijn geschikt voor in siertuinen, onder looppaden of voor onder wegen waar zwaar verkeer overheen gaat. Op iedere productpagina staat omschreven welke last het krat kan dragen en hoe diep je het krat hiervoor moet ingraven.
- ITK infiltratiekrat is geschikt voor licht of zwaar verkeer
- HeitkerBloc infiltratiekrat is geschikt voor licht verkeer
Infiltratiekrat met zandvangput en bladvanger
De dakgoten langs de dakrand en de lijngoten langs je terras voeren regenwater af naar een infiltratiekrat. Voor een langdurige en optimale werking, moet het water wel gefilterd worden. Anders loopt het krat vol met bladeren en zand. Plaats daarom bladvangers in de regenpijp en sluit de afvoerbuizen aan op een zandvangput. Hier wordt zowel het grote als kleine vuil tegengehouden.
Vanaf de zandvangput stroomt het regenwater via een afvoerbuis naar het infiltratiekrat. Om luchtopsluiting te voorkomen, plaats je ook een ontluchter op het krat. Laat de ontluchter circa 15 cm boven het maaiveld uitkomen.
Veelgestelde vragen
Hoe werkt een infiltratiekrat?
Bij een infiltratiesysteem stroomt het regenwater vanaf lijngoten of dakgoten naar een infiltratiekrat. Dit krat is in de grond geplaatst in een waterdoorlatende zandlaag. Het infiltratiekrat loopt tijdens een regenbui voor een deel vol. Al het water in het krat vloeit door het doek de omliggende zandlagen in.
Hoeveel infiltratiekratten zijn per m2 nodig?
Per m2 is 45 liter infiltratiecapaciteit nodig. Vermenigvuldig daarom het totale dakoppervlakte en straatwerk met 45. Verdeel de totaal benodigde buffercapaciteit eventueel over meerdere infiltratiekratten.
Hoe diep moeten infiltratiekratten?
In een siertuin plaats je het infiltratiekrat op 20 tot 40 cm diepte. Onder licht autoverkeer komt het krat op minimaal 80 centimeter diepte. Bij zware verkeerbelasting raden we minimaal 1 meter diepte aangeraden. Een infiltratiekrat doet zijn werk het best in een laag zandgrond en boven het grondwaterniveau.
Ons ruime assortiment is altijd een perfect passend infiltratiekrat te vinden. Wil je weten welk infiltratiekrat het meest geschikt is voor jouw situatie? Neem dan contact op!