Tuin bewateren met druppelslang
Met een druppelslang kun je de tuin effectief en constant bewateren met kleine hoeveelheden water. Deze constante aanvoer van water zorgt dat de plantwortels niet te droog en niet te nat zijn. Dit maakt de druppelslang perfect voor mensen die hun planten op efficiënte wijze willen bewateren.
Een druppelslang knip je op maat, hierdoor kun je eenvoudig zelf een druppelsysteem in de tuin plaatsen. Ga je een nieuwe tuin aanleggen? Dan is dit het moment om je druppelslang onder de grond te verwerken!
- Welke druppelslang heb ik nodig?
- Druppelslang aanleggen in de tuin
- Druppelslang op de kraan aansluiten
Welke druppelslang heb ik nodig?
Voor een druppelsysteem kun je verschillende soorten druppelslangen gebruiken. Namelijk de standaard drukgereguleerde druppelslang, drukgecompenseerde druppelslang en ondergrondse druppelslang. Hierdoor is er voor iedere toepassing een geschikte slang te vinden.
Drukgereguleerde druppelslang
In een drukgereguleerde druppelslang is de waterdruk aan het begin van de slang hoger dan aan het eind. Dit komt door het drukverlies dat ontstaat bij de openingen. Deze slangen hebben de beste prijs/kwaliteit verhouding wanneer je een kleine tuin wil beregenen. Alleen bij druppelslangen langer dan 100 meter is het raadzaam om voor een drukgecompenseerde druppelslang te kiezen.
Waterafgifte per uur
De druppelslangen hebben vaak een eigen waterafgifte per uur. Zo is de standaard afgifte 2.3 liter per druppellaar, per uur. Dit volstaat nagenoeg in de meeste gevallen. Heb je te maken met nieuwe aanplanting van bijvoorbeeld een heg, dan is het adviserend om een wat grotere afgifte te kiezen. In dat geval kan je kiezen voor bijvoorbeeld de 4.3 liter per uur afgifte.
Drukgecompenseerde druppelslang
Wanneer je langere druppelslangen wilt gebruiken (+100 meter), dan is een drukgecompenseerde druppelslang de beste oplossing. Hierbij heb je aan het begin en aan het eind van de druppelslang evenveel waterafgifte.
Ondergrondse druppelslang
Iedere ondergrondse druppelslang is tevens drukgecompenseerd, alleen niet iedere drukgecompenseerde druppelslang is geschikt voor ondergronds gebruik. De speciale ondergrondse druppelslangen zijn voorzien van een koperinleg. Het koper zorgt ervoor dat de plantwortels niet kunnen overleven in de slang. Je druppelsysteem gaat hierdoor veel langer mee. Daarnaast zorgen de speciale fittingen ervoor dat er geen vuil aangezogen kan worden op het moment dat het druppelsysteem uitgeschakeld wordt.
Druppelslang aanleggen in de tuin
Wij krijgen regelmatig de vraag: “hoe moet ik de druppelslang plaatsen?” In een tuin is dit echter heel eenvoudig. Je sluit de druppelslang aan op een waterpunt en legt deze langs de wortels van de planten, struiken en bomen die je wilt bewateren. Bewatering met druppelslang kan zowel bovengronds als ondergronds.
Ondergrondse druppelslang zie je niet, dit heeft dan ook vaak de voorkeur. Leg je de druppelslang in een border dan houd je tussen de druppelslang een afstand van ongeveer 30 – 50 cm aan. Op deze manier krijg je een goede dekking voor het bewateren van planten en gewassen. De druppelslang is eenvoudig met grondspikes te bevestigen.
Druppelslang op de kraan aansluiten
Het stuk tuin vanaf je kraan tot aan je planten wil je natuurlijk niet bewateren. Voor dit stuk gebruik je dan ook een 16 mm tyleenslang. De tyleenslang kun je vanaf de kraan onder je tegelwerk verwerken. Hierdoor is je gehele druppelsysteem vrijwel onzichtbaar.
Je sluit de tyleenslang of tuinslang met een 16 mm tyleen koppeling met ¾” binnendraad aan op een druppelslang puntstuk met ¾” buitendraad. Het andere uiteinde sluit je aan op een slangkoppeling en kraankoppeling en of kraancomputer.
Wil je de buitenkraan ook voor andere doeleinden blijven gebruiken? Plaats dan een tuinslang verdeelstuk tussen de kraan en tyleen- of tuinslang. Gebruik hierbij de kraankoppeling op het verdeelstuk en de klikkoppeling voor aan je slang. Op deze manier creëer je een extra ‘vrije’ uitgang.
Meer persoonlijk advies
Wil je graag advies over jouw bestelling? Mail je toepassing en bedachte constructie dan naar info@irritech.nl. Onze productspecialisten helpen je dan graag bij het bestellen van een passend druppelsysteem.